Skocz do zawartości

x3 vs seria 5

rami

Rekomendowane odpowiedzi

witam

podepnę się pod ten temat :)

przyszedł czas na wymianę samochodu, zdecydowałem się na BMW

będzie to mój pierwszy samochód tej marki dotychczas jeżdżę

VOLVO xc60 D5 205 KM

zdecydowałem się na BMW ponieważ w VOLVO przeszkadza mi zbyt miękkie zawieszenie

przy większych prędkościach na zakrętach buja straszenie

zastanawiam się nad X3 i serią 5

za X3 przemawia przyzwyczajenie do SUVa lubię wysokie samochody

5 na pewno większy komfort

nowego samochodu nie kupię budżet maks 180 tyś, samochód musi być z automatem i koniecznie

dachem panoramicznym ( zawsze marzyłem )

na rynku sporo jest samochodów z silnikiem 20d tylko pytanie

czy taki silnik wystarczy ? 190 KM w volvo miałem 205 i to było takie min frajdy ( znam ludzi którzy kupili VOLVO z 180 KM i narzekali )

brać 20d czy szukać okazji z 30d ?

czy X3 zapewni bardziej sportową jazdę względem XC60 ?

co radzicie bo od paru tygodni nie śpię po nocach :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

X3 bedzie prowadzilo sie zdecydowanie lepiej od Volvo,co do silnika to raczej nie podpowiem ,bo diesel nie jest moim swiatem. Silnik 35i w X3 sprawdza sie rewelacyjnie. Seria 5 jest zdecydowanie bardziej komfortowa,ale chyba mniej uniwersalna.

Proponuje jazdy probne ,zobaczysz ,ze to zupelnie inne auta (mysle o X3 vs 5 ,ale takze X3 z roznymi silnikami)

• Zasłużeni forumowicze

190 KM w X3 to absolutne minimum i te koniki są bardziej rącze niż w Volvo... jak Cię stać to bież (bez zastanowienia) 3.0D to już zupełnie inna bajka.

Przejedź się X3 2.0d i zobaczysz... przy zakupie nie pomiń EDC.

P.S. Jeżdżąc wersją 184km mierzyłem się kiedyś z XC60 D5 205km, i na prostej Volvo przyspieszało ciut lepiej, ale jak przyszły zakręty to zostawało daleko w tyle (im bardziej droga kręta tym bardziej).

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

X3 z 190 KM boję się że będzie słabsze od XC60,a nie chcę się przesiadać na słabszy silnik

za kwotę którą mogę wydać

mam do wyboru 1-2 letni x3 z 20d

albo 3-4 letnie X3 z 30d i tu jest ryzyko czy samochód 4 letni może mieć realny przebieg 50-60 tys ?

boję się miny z przebiegiem 200 tys i późniejszych kosztów napraw

w przyszłym tygodniu umówię się na jazdy x3 20 zobaczymy jak to się kręci

a teraz "znalazłem " się na jeszcze jedną opcją 3 GT z silnikiem 20d z xDrive

cena podobna do x3 komfort będzie chyba lepszy

SUVa brałem pod uwagę ponieważ do bagażnika w pracy muszę wrzucić 2-4 skrzynki KLT (wymiary 60x40x40 cm )

dlatego sedany odpadają a kombi niee :)

GT wydaje się ciekawą alternatywą dla x3

530 a najlepiej 535d :)

Szkoda ze bmw nie robi czegos a la allroad. Zeby bylo ciutke wyzej w razie potrzeby. Byloby jak w przeboju spod raszyna - miod malina

No właśnie to A6 Allroad takie kuszące :D Tylko środek jakoś taki przymały się wydaje w porównaniu do zewnętrznych rozmiarów...

To auto jest rewelka i chyba w gamie BMW coś na taki styl to tylko 5GT

• Zasłużeni forumowicze
X3 z 190 KM boję się że będzie słabsze od XC60,a nie chcę się przesiadać na słabszy silnik

za kwotę którą mogę wydać

mam do wyboru 1-2 letni x3 z 20d

albo 3-4 letnie X3 z 30d i tu jest ryzyko czy samochód 4 letni może mieć realny przebieg 50-60 tys ?

Może :mrgreen: u mnie jest na busoli 62k F25 2.0D '11, ale na razie się nie rozstaje...

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

A ja sprzedałem w ubiegłym roku 3 letnie X3 28i z przebiegiem 9000 ! mil w stanie idealnym.

Takie auta zdarzają się raczej rzadko ,moje było używane jako trzecie lub nawet czwarte w kolejce :wink:

dzisiaj byłem w salonie zobaczyć z bliska X3 i 3 GT

3 GT sprawia wrażenie bardziej luksusowego

z przodu porównywalna ilość miejsca , z tyłu 3 GT to biję X3 na głowę

do tego X3 ma niewygodną kanapę

w przyszłym tygodniu jazda próbna zobaczymy jaka jest różnica w prowadzeniu :)

Trudno oczekiwac ,zeby X3 prowadzilo sie lepiej ,wymiarow i fizyki nie da sie oszukac. W zamian za uniwersalnosc nie dostaniemy wszystkiego...

Kiedys przymierzalem sie do 3GT ,ostatecznie zdecydowaly jakies drobiazgi (moim zdaniem wygodniej wsiada sie do X3).

190 KM w X3 to absolutne minimum i te koniki są bardziej rącze niż w Volvo... jak Cię stać to bież (bez zastanowienia) 3.0D to już zupełnie inna bajka.

Przejedź się X3 2.0d i zobaczysz... przy zakupie nie pomiń EDC.

P.S. Jeżdżąc wersją 184km mierzyłem się kiedyś z XC60 D5 205km, i na prostej Volvo przyspieszało ciut lepiej, ale jak przyszły zakręty to zostawało daleko w tyle (im bardziej droga kręta tym bardziej).

Ja w moim wziąłem EDC -mam koła 18".. wszystko fajnie do puki (miesiąc temu ) nie kupiłem żonie X3 w m-paku fele 19"- zawias standard..i okazało się że u niej lepiej to działa niż u mnie.. przynajmniej wg.mojej oceny..fakt EDC sprawdza się na drodze szybkiego ruchu..

Tak jedna jest z sierpnia 15 roku druga z grudnia 15 roku.

W wersji M żony felga 19", zawias standard jest bardziej komfortowo niż u mnie na 18" w ustawionym zawieszeniem na Comfort.

Ta sama trasa, te same dziury- byłem naprawdę bardzo zdziwiony .. bo myślałem że będzie masakra a jest wręcz odwrotnie.. :D