Skocz do zawartości

316i Compact, czy na pewno ATF skrzyni manualnej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zalałem olej do skrzyni ale cały czas mam wątpliwości czy na pewno taki jak trzeba. W książce jest napisane że do manuala leje się "np. Dextron II", a do automatycznej ATF, np. "Dextron II". Opis trochę bez sensu i nie jest jasno określone czy do manuala można lać ATF Dextron II

Zalałem ATF Mobil 1 Dextron II do manuala, kolor czerwony. Generalnie po spuszczeniu oleju ciężko było rozpoznać kolor.

Na skrzyni brak jakiejkolwiek naklejki. Skrzynia S5D 250G, na zagraniczynych forach piszą raczej o ATF Dextron II w przypadku tej skrzyni.

316i Compact

rok prod: 1998

Skrzynia S5D 250G

VIN: WBACG11050KJ05549

próbowałem sam dojść do czegoś po VINie nie ma nic o rodzaju oleju.

Opublikowano

Jest jakiś inny sposób na sprawdzenie oleju poza tą naklejką?

Nie wiem który olej powinien być gęstszy, ale po wymianie oleju skrzynia chodzi lżej i płynniej.

BTW. właśnie takich odpowiedzi obawiałem się. Jedni piszą ATF, inni MTF i w sumie nie wiadomo jaki jeśli nie ma nalepki. Na tym forum większość opowiada się za Dextronem II lub III, mam nadzieje że skrzynia mi od tego nie padnie :P

Opublikowano

podepnę się do tematu,

warto wymienić olej w skrzyni nawet jeśli wszystko jest ok? pewnie nigdy nie był zmieniany

Dextron II i dextron III to to samo ? Tam gdzie sprawdzałem w sklepach mieli tylko III.

Opublikowano

wymiana pewnie nie zaszkodzi jeżeli zastosuje się odpowiedni olej,nie wiem jak z ATFem ale na nalepce z MTF jest dodatkowa informacja że oleju nie powinno się wymieniać

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/23_0116-reczna-skrzynia-biegow-s5dg/vFR73122

ja wymieniłem bo miałem nieszczelność i brakowało tak z 200 ml no i olej był brudny,po dwóch latach od wymiany żadnych problemów ze skrzynią

podobnie miałem z dyfrem wziąłem się za wymianę a tam nalepka i tak samo ze oleju nie powinno się wymieniać

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/33_0385-przekladnia-tylnej-osi/vFR73122

dextron III to już chyba jest syntetyk ale nie jestem pewien do końca

• Moderatorzy
Opublikowano
nie wiem jak z ATFem ale na nalepce z MTF jest dodatkowa informacja że oleju nie powinno się wymieniać

Wszystkie skrzynie jakie montowało BMW mają olej dożywotnio-automaty też.

Ale określenie "dożywotnio" tu akurat pasuje :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Też tak słyszałem, że nie wymienia się. W książce sam naprawiam jest napisane, że w manualu wymiana co 80 tys, w automacie co 40 tys
  • Moderatorzy
Opublikowano

Bo każdy olej się starzeje.

Co jest warty olej który pracuje przez...powiedzmy 10 czy 20 lat?

Nie wierzmy w ślepo w to co nam nakazują. Odrobina rozsądku.

Dlaczego BMW nie zaleca wymiany oleju w skrzyni GM, a Opel w tej samej skrzyni zaleca.Czyżby ATF lany przez BMW był wyjatkowy?

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Wymieniałem u siebie na Vaivoline ATF max life i myślę ,że po 20 latach jazdy autku wymiana oleju w skrzyni na pewno nie zaszkodzi . Jednak wszystko się zużywa , a E36 już mają swoje lata i przebiegi , jak by nie trzeba było wymieniać oleju w skrzyni ,czy moście to po co zrobili korki spustowe? Co do właściwego oleju to spokojnie śmigaj na tym co zalałeś , bez obawy trybów ani synchronizatorów nie rozpuści, jeśli skrzynia nie miała żadnych wycieków to nie masz co się martwić.
Opublikowano

temat oleju w skrzyniach bmw od zawsze budził kontrowersje

według bmw są tam oleje long life nie wymagające wymiany, a producenci typu zf czy gm, zalecają wymianę :mad2:

• Moderatorzy
Opublikowano

Głowę sobie rozbijesz :mrgreen:

I dobrze że zalecają. Wiedzą co dobre, ale skoro BMW chce poprawiać producenta...no cóż.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Głowę sobie rozbijesz :mrgreen:

I dobrze że zalecają. Wiedzą co dobre, ale skoro BMW chce poprawiać producenta...no cóż.

źle odebrałeś moja wypowiedź ja też jestem zdania że warto wymieniać i emoikona bardziej odnosi się helumta/inżyniera bmw który stwierdził że olej jest wieczny

Opublikowano
No to ja się podepnę bo po zakupie innego silnika ze skrzynią wiadomo wpadła do mnie bez oleju itp. więc powiedźcie mi jaki zalać teraz olej do skrzyni ?? Bo skoro są kontrowersje dotyczące oleju to na czymś się je opiera (chyba) :D Silnik ze skrzynią M50B25.
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano
No to ja się podepnę bo po zakupie innego silnika ze skrzynią wiadomo wpadła do mnie bez oleju itp. więc powiedźcie mi jaki zalać teraz olej do skrzyni ?? Bo skoro są kontrowersje dotyczące oleju to na czymś się je opiera (chyba) :D Silnik ze skrzynią M50B25.

Jest naklejka obok korka wlewowego?

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano

robię w motoryzacji i wiem trochę jak się odbywa produkcja podzespołów do samochodów i wydaję mi się olej ATF był lany do któregoś roku produkcji,potem była zmiana prawdopodobnie podyktowana wymogami ochrony środowiska itp(zmiana na olej który nie potrzebuje wymiany)dodatkowo pewnie też koszty samego oleju

poznać rodzaj oleju jaki był zalany można by było prawdopodobnie jeszcze rozpoznać po numerze producenta skrzyni (nie numerze bmw)i literce po nim która oznacza poszczególne zmiany w procesie produkcji

Opublikowano
Był ATF ( czerwony) Lub CHF (zielony) Na skrzyniach były naklejki żółta lub (chyba czerwona) .
Opublikowano
lub (chyba czerwona) .

Pomarańczowa-jest od ATF-u.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
Ja mam ATF ale czy na pewno go lać ?? Ile wchodzi oleju do skrzyni z M50B25 ??
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
  • 2 tygodnie później...