Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

chciałbym zaczerpnąć porady odnośnie zakupu części wymienionej w temacie postu. Jako już zapewne wiecie w Polsce i każdym regionie tego pięknego kraju, żyją mądrale zwani potocznie: "Miraskami" , "Januszami", i sąsiedzi co wszystko wiedzą oraz na wszystkim się znają. Prosiłbym o napisanie, waszych doświadczeń w tym temacie, mianowicie, zakupu:

a) tanich części zamiennych

b) części renomowanych firm

c) części używanych

, co waszym zdaniem jest lepsze ? Wiadomo nie ma złotego środka, ale warto dyskutować :)

P.S. Jestem po raz pierwszy na tym forum i nie wiem czy trafiłem w odpowiedni dział. Jeśli nie, proszę Cię Panie Moderatorze o przeniesienie mojego postu do odpowiedniego działu, dziękuję.

Opublikowano

IMO zakup używanych części typowo eksploatacyjnych to nigdy nie jest dobry pomysł, niezależnie od marki i ceny.

To nie skrzynia biegów czy silnik żeby ryzykować takie numery.

Opublikowano

Z używanymi częściami może być różnie. Jeśli są to elementy nie mające znaczącego wpływu na bezpieczeństwo to można zaryzykować, ale wahacz jakiś wpływ ma. Ja wymieniałem wahacze przednie z tulejami. Są Mariany i Miraski, którzy wybijają tuleje wkładają nowe lub tworzą też inne "modyfikacje".

Jeśli chcesz jeździć bezpiecznie polecam Meyle HD z tulejami tej samej firmy lub Lamfroder. Ja wymieniłem na Meyle i śmigam trzeci rok.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Są Mariany i Miraski, którzy wybijają tuleje wkładają nowe

Czyli jestem Marianem :shock: chyba masz słabe pojęcie o przednim zawieszeniu e46 :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ze swojej str dodam że Meyle Hd jako jedyna firma robi wahacze z wymiennymi sworzniami ..A co do wahaczy to powiem że jest ok ..Co do używek nie pchaj sie w to
Opublikowano
Ja od wymiany wachaczy na TRW i tuleji na Lemforder Zrobiłem już 45 Tyś i wszytko w najlepszym porządku a jeżdzę głównie po mieście więc zawieszenie łatwo nie ma. Więc na pewno markowe zdają egzamin
Opublikowano
Wahacze się bez najmniejszego problemu regeneruje.I nie potrzeba do tego Meyle HD.Tam gdzie ja to robię regeneracja wahacza wraz z dużą tylną tuleją Lemfordera to dwie setki.Jakość niepodważalna.
Opublikowano
Lemforder I TRW są obecnie najlepszymi firmami które robią praktycznie najlepsze elementy zawieszenia ..A regenerujesz tzn niby co masz na myśli ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko ciekawe jakiej firmy masz tam wsadzone sworznie bo zdecydowanie 200zl to cena dobrych czesci 2 sworznie i tuleja a gdzie zarobek? Dobrych w tej cenie bym sie nie spodziewał. Problemem jest srodkowy sworzen bo zewnętrzny nawet w ori wahaczach każdy ogarnięty mechanik wymieni.

Meyle hd niby fajne bo mozna wymieniac elementy ale ta firma juz od dluzszego czasu nie ma wiele wspolnego z porzadna jakoscia. Najlepsze wyjscie to zakup nowych wahaczy TRW (wkupujac trw do e46 dostajemy lemfordera w nizszej cenie czyli to samo co w ASO) zazwyczaj te whacze w e46 siedząc od nowosci maja 200tyś km+ i nadal są sprawne wiec wydatek raz na dluuugi czas chyba warto odżałować i zrobic porządnie.

Opublikowano

Nie wiem Kolego czego się spodziewasz lub nie spodziewasz.Nie mam żadnego interesu w namawianiu kogokolwiek do jakichkolwiek działań z wahaczami.Robię to w dokładnie dwunastym swoim samochodzie i problemów nie było.Przy okazji:kiedyś widziałem miłych Panów z serwisu Mercedesa z kilkoma kompletami wahaczy do regeneracji, :mrgreen:

Gdzie zarobek?,jest tego robione setki miesięcznie.I pewnie w tym zarobek.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale ja nie mówie że regeneracja to zło ale w tej cenie nie kupisz porządnych części więc jest to regenerowane na sworzniach ze średniej półki. Jak wahacz kosztuje 1000 czy 2000zl jak duze tylne do A8 czy e63 to regeneracja jest jakimś wyjściem ale w przypadku e46 nie kombinował bym bo trwałością nie dorówna to porzadnemu nowemu wahaczowi chyba ze mial bym pewnosc co do uzytych sworzni trw lub lemforder wtedy 200zl to uczciwa cena.
Opublikowano
Nie wiem ile biorą za A8 na przykład.Nie mam ochoty nikogo reklamować zatem jeśli chcesz podam Tobie numer na PW,i sobie pogadaj, :mrgreen: .Ponadto firma obsługuje wiekszość motosportu w okolicach mojego miasta.Najwiecej przejechałem bez awarii 60tys.Zatem nie widzę problemu.
Opublikowano
Dzięki Panowie, za rady i opinie. Jestem właśnie po zakupach, postawiłem na zakup części z pobliskiego sklepu, auto-land. Nic mi nie mówiąca firma Maxis będzie od jutra częścią nadwozia mojego "biijeemdablju".
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ile za to dałeś?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na takie firmy to juz w ogole szkoda kasy ale kazdy robi jak uwaza. Wahacz to tez bezpieczenstwo w gownianych potrafia sie wypiac sworznie i zero kontroli nad autem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To interes życia zrobiłeś :shock:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Haha. Czyli wtopa po całości. To za tę cenę dostane, teraz to już dostałbym( musztarda po obiedzie ) coś lepszego ? Jasne, że tak. Musze zacząć tu przebywać :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

interes zycia to zrobił ten kto sprzedał Tobie to coś w cenie np Meyle HD

odwołaj to bo szkoda kase wywalać w błoto :duh:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg