Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie czy da się jakoś sprawdzić termostat ? auto się nagrzewa normalnie ładnie ale problem polega na LPG mianowicie mam instalacje sekwencyjną i auto jak sprowadziłem sobie w listopadzie to jeździło normalnie ale było wtenczas 15 stopni na dworze. Teraz kiedy jest zima auto po 20 km dopiero załącza się na gaz, a jak już jeździ to czasami się tak jakby ksztusi, falują obrony na biegu jałowym, gaśnie i różne cyrki :roll: Ale np jak przejeżdże 30 km na benie i włącze na gaz to już git jeździ. Ale tak nie powinno być, temperatura przejścia z benzyny na gaz jest 25st.... Może termostat ? Czy da się go sprawdzić jakoś ?
Opublikowano

Odp na pytania kolegi wyżej bo to ważne

Do tego daj fotkę w jakim miejscu masz reduktor. Przy pionie reduktor powinien parzyć w ręce. Jak masz wskazówkę w pionie i na trasie nie spada to termostat jest ok chyba że otwiera się akurat po 75st, ale i tak z gazu by nie wywalało. Możliwe też że reduktor jest na wykończeniu lub jest źle dobrany,.

Opublikowano
Wycieków płynu nie zauważyłem, reduktor jest z przodu przy lewej lampie na samej górze. Później wieczorem zrobie zdjęcie pod maską. No też mi się zdaje że termostat ok, bo nie zauważyłem spadku temperatury, ten gazownik mi powiedział jakiś magiczny sposób jak sprawdzić termostat mianowicie włączyć silnik ale tylko jak zimny włączyć na maksa dmuchawe i zaglądnąć pod maske czy nagrzewnica i chłodnica ciepła, nie wiem o co mu chodzi :D :D :D
Opublikowano
Odp na pytania kolegi wyżej bo to ważne

Do tego daj fotkę w jakim miejscu masz reduktor. Przy pionie reduktor powinien parzyć w ręce. Jak masz wskazówkę w pionie i na trasie nie spada to termostat jest ok chyba że otwiera się akurat po 75st, ale i tak z gazu by nie wywalało. Możliwe też że reduktor jest na wykończeniu lub jest źle dobrany,.

Danielxc717 właśnie z głogowa gościu bo tam zamierzam robić, ostatnio często odwiedzam właśnie to miasto

Opublikowano

zrob zdjecie co masz pod maska i zobacz gdzie sa podlaczone weze wodne od reduktora,

sam reduktor powinien byc nizej niz zbiorniczek wyrownawczy, najlepsze miejsce jest po prawej stronie silnika weze wodne wtedy nie sa dlugie.

czy jak juz przelaczy ci sie na gaz to jedzie ciagle na gazie czy przelacza sie na benzyne czasami ?

Sorki za pisownie nie mam polskiej czcionki na tym pc :)

Opublikowano
Możesz napisać jak będziesz w Głogowie to sprawdzimy co i jak. Możemy odpowietrzyc i sprawdzić termostat. Czujnik temp w redaktorze może być uszkodzony wiele innych rzeczy
Opublikowano

zakreśliłem na zdjęciu gdzie reduktor

http://images66.fotosik.pl/600/99a74bec66dad576gen.jpg

Opublikowano
według mnie nie ma różnicy(choć ja mam w pionie :D ). Ale powinien być poniżej termostatu. Jak będzie wyżej to w nim zrobi się poduszka powietrzna i nie będzie śmigać na lpg, bo reduktor będzie zimny. W ogóle to masz ciepły ten reduktor czy nie ?
Opublikowano

Odpowietrzylem układ chłodzenia no i jakos jeździ teraz tylko nie wiem czy to kwestia rozgrzanego silnika czy faktycznie przez ten odpowietrzony układ.

Ps. Reduktor jak dotknąłem to bardzo bardzo gorący

Opublikowano

reduktor wyglada ze jest za wysoko i ma strasznie dlugie weze , no i zazwyczaj montuje sie go w pionie raczej

ktos kto ci gaz zakladal zrobil fuszerke aby tylko sie nie napracowac.

obok przepustnicy powinnes miec wystarczajaco miejsca na reduktor i weze beda 3x krotsze.

niedogrzewanie reduktora moze byc przyczna zbyt wysokiej jego instalacii ale sprwdz jeszcze gdzie podlaczone sa weze wodne bo to tez wazna rzecz.

juz nie raz widzialem zle podpieta wode i samochod albo jezdzil na gazie tylko gdy w kabinie bylo wlaczone ogrzewanie lub bardzo dlugo sie nagrzewal