Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ja mam 325i, automat, kolega jak widać na załączonym filmie 530i, ręczna skrzynia - silnik ten sam (tyle, że kolega ma wersję 272 KM).

Przeczytałem wątki na forum o falowaniu, od podgrzewaczy paliwa, po odmy - jednak falowanie obrotów występuje u Nas PO rozgrzaniu samochodu.

Falowanie przebiega tak, że po kilkunastominutowej jeździe, kiedy silnik nabierze temperatury (na zimnym silniku falowanie nie występuje), po starcie czuć wyraźnie wibracje i obroty skaczą dokładnie tak, jak na filmiku w linku poniżej - falowanie i trzęsienie (da się to wyczuć w samochodzie) ustaje od kilkunastu sekund do ok 2-3 minut (różnie bywa).

Próbowałem wyłączać klimatyzację - nawet podejrzewałem początkowo że to od tego - ale najwyraźniej nie. Nie mam możliwości podpięcia się do komputera.

Czy na podstawie objawów możecie podsunąć pomysł, co to może być i jak sobie z tym poradzić? W ubiegłą zimę wszystko było ok.

U mnie też faluje od 600-900 obrotów, ale podczas jazdy wszystko wygląda ok.

LINK do video:

Pozdrawiam

Dominik

Opublikowano

Jedyna opcja aby nie strzelac w ciemno i nie narazac sie na koszta to podpiecie kompa.

Jak juz mamy sie bawic we wrozki i czarodzieji: Swiece!!!Cewki!!!Wtryski!!! Jeszcze raz szukaj kogos z kompem:)

• 1 rok później...