Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Rozbierał ktoś moduł który jest w drzwiach kierowcy? Wszystko mi działa prócz podgrzewanie lusterka kierowcy, a z tego co wiem ten moduł jest za to odpowiedzialny. Napięcie nie dochodzi więc lusterko sprawne. Sprawdzana kilka min przy ujemnej temp więc powinno być jakieś napięcie. Boczku na razie nie rozbiorę niestety bo jest za zimno i mi pękną zaczepy.

Jeśli ktoś to jakoś regenerował czy rozbierał proszę o odp czy się da to naprawić czy od razu kupić jakąś używkę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W sumie jeżdzę od kilku lat i do dzisiaj nie mam pewności czy u mnie to działa :D

Wydaje mi się, że może to być też problem w innym miejscu. To chyba działa tylko przy załączonym ogrzewaniu tylnej szyby, więc może tam też warto poszukać?

Opublikowano
No właśnie ze nie. Nie jest powiązane z podgrzewaniem szyby tylko w zależności od temp albo impilsowo grzeje lub przy ujemnych cały czas. Prawe grzeje jest ok a lewe nic.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Grzanie tylnej szyby i lusterek jest razem bez względu na temperature.

Nieprawda.

W e39 lustreka nie mają nic wspólnego z tylną szybą.

Opublikowano
Samoczynnie w minusowej temperaturze. I zależności ile jest na minusie to grzeją 50 75 100 %. Gdzieś tak czytałem. Może na podstawie wskazań czujnika temperatury zewnętrznej. Odlacz go i będziesz miał - 40 na desce i wtedy zobacz :) Oczywiście pewności nie mam :)

Kocham mój kraj, nienawidzę mentalności!

Tego narodu i tej zaściankowości!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie tylko w minusowej. Z tego co pamiętam to wygląda w ten sposób:

od 15 do 25 st C - 25% mocy na 1 sek i 3sek przerwy

od 0 do 15 st C - 50% mocy na 2sek i 2sek przerwy

od -10 do 0 st C - 75% mocy na 3sek i 1sek przerwy

poniżej -10st C - 100% mocy bez przerwy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest dokładnie tak jak pisze kolega Sołtys.

Danel, ja bym sprawdził dla pewności wiązkę od samego modułu, może coś po drodze nie styka i jest kicha.

Od lusterka po kabelku aż do modułu i potem tylko wpiąć się miernikiem i obadać czy jest przejście, lub zapodać napięcie i zobaczyć czy grzeje.

Sam moduł wyciągniesz bez zdejmowania boczku, więc powinieneś dać radę :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No ale jak wyciągniesz ten moduł, to przecież zobaczysz kostki które do niego idą wraz z kabelkami, no i tam można by się wpiąć z miernikiem, czy nawet podać +. :wink:

Swoją drogą, dzisiaj ściągałem wszystkie 4 boczki, i żadnego zaczepu nie urwałem :mrgreen:

Opublikowano
Dzisiaj tak ale się trochę ocieplilo. Ale żeby wyciągnąć moduł to muszę zdjąć boczek bo on jest w drzwiach. Czy źle mówię? Taka info znalazłem w sieci.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Spinki są takie jak Madseason podał w linku.

Co do tego modułu, to ja już zgłupiałem.

Tobie nie chodzi o ten panel co masz na nim sterowanie szybami i lusterkami?

Bo w drzwiach kierowcy to ja nic więcej nie mam, a zapewniam że lusterka grzeją mi oba. :wink:

Jest jakaś skrzyneczka czarna (co i jak nie sprawdzałem) ale w drzwiach pasażera, wygląda tak:

http://i1.tinypic.com/4g6s2uh.jpg

Na forum GB znalazłem fotę na której ta skrzyneczka jest po drugiej stronie::

http://i153.photobucket.com/albums/s223/evans007bmw/E39%20SPORT/004-4.jpg

Czyli jak na mnie, to europa powinna mieć coś ale w drzwiach pasażera, a anglik... w sumie też w drzwiach pasażera. :mrgreen:

Tylko czy to to?

EDIT:

Żeby nie było, widać że angol: :mrgreen:

http://i.imgur.com/rS7zqh.jpg

Opublikowano
Tak właśnie o to chodzi :cool2: pewnie jest to połączone (tak myslę) z czujnikiem temp. Gość co rozbiera e39 mówi ze jak nie mam napięcia to moze właśnie być ten moduł uszkodzony. No nic.. Zamówię z 20spinek bo będzie na zapas jeśli mówicie ze są takie same i rozbiorę bez względu na temp
Opublikowano
To,że nie ma napięcia nie oznacza,że lusterko jest sprawne. Nie ma też żadnego modułu od podgrzewania. Lewe lusterko zasila panel sterowania szybami i nie trzeba zdejmować tapicerki by go wyjąć. Zasada dzialania jest taka: panel puszcza sygnał (prąd) do lusterka i jeżeli nie zamknie obwodu to przestaje podawać napięcie,więc proponuję sprawdzić dokładnie lusterko.
Opublikowano

boczki drzwi sa na takie spinki jak kolega wyzej pokazał + srubka w klamce i u góry na zatrzask, jest to chwila je zdjąć,

edit: nie pije wiecej nie zobaczylem ze jest druga strona tematu :mad2:

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
boczki drzwi sa na takie spinki jak kolega wyzej pokazał + srubka w klamce i u góry na zatrzask, jest to chwila je zdjąć,

Zapomniałeś o śrubce w kratce nawiewu :mrgreen:

Opublikowano
. Zasada dzialania jest taka: panel puszcza sygnał (prąd) do lusterka i jeżeli nie zamknie obwodu to przestaje podawać napięcie,więc proponuję sprawdzić dokładnie lusterko.

Czyli sprawdzę ciągłość przewodów.. Tylko jak mam sprawdzić lusterko? Dobrze ze ktoś tu tym się zajmuje bo planowałem w ciemno kupować moduł i go zmieniać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to jak nie grzeje lusterko kierowcy, a jest tak jak mówi Maciej, że zasila go panel regulacji szyb, to wyciągasz ten panel, odkopujesz przewody do grzania, i wpinasz w nie miernik, i sprawdzasz przejście, ew. można spróbować zasilić lusterko czy się zagrzeje,
Opublikowano
A czy nie prościej było by sprawdzić przy samej macie grzejnej :?: Być może to wspomniana grzałka ma przerwaną ścieżkę i nie grzeje lustra - jeśli nigdy wcześniej nie było to naprawiane to obstawiam na 90% matę do wymiay
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.