Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jestem tutaj nowy .

Kupiłem właśnie E60 2.2 benzyna automat z 2004 roku i chciałem doposażyć samochód w tempomat.Kupiłem wajchę pod kierownicę pojechałem do serwisu BMW żeby mi zakodowali i wgrali soft. Okazało się , że mimo wgranego programu tempomat nie działa. ASO FUS powiedzieli, że nie będzie działał tempomat w tym samochodzie.Pojechałem do elektroników od BMW nie ASO i powiedzieli że będzie wszystko działo tylko muszę dokupić licznik . podali mi 7 numerów katalogowych które będą się nadawały żeby działał tempomat:

62 11 6 945 625

62 10 6 947 355

62 11 6 944 118

62 11 6 942 936

62 11 6 937 610

62 11 6 935 747

62 11 6 936 073

Niestety nie ma ich ani na Allegro ani OLX ani na moto gratka .

Pomóżcie gdzie kupić ?

Dziękuję krizu2005

Opublikowano

jest tak (z tego co wiem)... w e60 przedliftowym byly inne liczniki pod tempomat i bez temp a w LCI licznik jest ten sam... o co gorszy jest beztempomatowy licznik w preLCI? nie ma mozliwosci wyswietlenia chyba kropki na tarczy by pokazac jaka jest predkosc zadana na tempomacie (wierz mi.. da sie z tym zyc bo w 2 autach mialem taki tempomat fabrycznie i dziala to ok)

Z tego co wiem jednka tempomat bez dedykowanego licznika bedzie dzialal tyle ze nie bedziesz mial wspomnianej kropki... moze cos zle zaprogramowali? (mam LCI wiec Twoj problem znam z "opisow innych")

Przemek

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zajrzałem na realoem i nie ma tam różnych liczników pod tempomat i bez wiedz będzie to kwestia kodowania chyba że zakupiłeś tempomat z funkcją hamowania.

Ps. http://www.e60fanatics.de/showthread.php?t=8665

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Dziękuję za odzew.

Proszę Was w takim razie dajcie namiar na magika żeby mi to zrobił bez wymiany licznika. Może być bez tej kropki na prędkościomierzu.

Mieszkam w Otwocku.

Znacie kogoś kto to ogarnie w mazowieckim ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, tempomat działa. Wymieniłem licznik i wszystko jest ok. Nadmienię, że BMW FUS stwierdził, że w moim samochodzie nigdy nie będzie działał tempomat.Dupki !!!

Polecam serwis ASEKO z Warszawy ul. Mińska 38 a ogarniają tematy :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No dobra ale to twój licznik nie nadawał się pod tempomat czy był uszkodzony? Masz teraz podswietlone ustawienie prędkości tempomatu?

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Mój licznik był sprawny ale mimo wgranego softu nie działał. Teraz pokazuje mi na liczniku ta kreska z tyłu jaka jest ustawiona prędkość jadąc tempomatem. Idąc dalej bardzo ważne jest aby licznik był od samochodu który miał zwykły tempomat a nie ten aktywny.

2 dni temu Chłopaki z http://bmw-retrofit.pl/ zrobili mi programem światła dzienne , elektroniczne pokazywanie na liczniku prędkości, wejście aux, założyli mi gałkę zmiany biegów od BMW E60 LCI SPORT z podświetleniem , przycisk sport usztywniający kierownicę. Ogólnie super jest.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mogłeś trochę opisać ale to nic, zadam jeszcze jedno pytanie i moja ciekawość będzie chyba zaspokojona :mrgreen:

Na teście zegarów kropka od tempomatu się nie podniosła (pewnie nie ale dla pewności się pytam :mrgreen: ) ?

No i Twój stary licznik jaki miał nr. Był to któryś z tych co wyżej wpisałeś i o jakim nr. zamontowales?

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Na teście nie pamiętam czy podnosiła się ta kropka od tempomatu na moim liczniku który miał numer katalogowy 62.11-6 944 128

ja kupiłem z tej listy powyżej ten pierwszy numer i działa teraz wszystko jak w oryginale.

• 2 lata później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Czy w każdym liczniku w wersji LCI jest aktywna ta kropka od tempomatu? u mnie nie ma tego i nie wiem czy trzeba kodować czy coś innego?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Tempomat był zamontowany oryginalnie od początku.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Ok, spróbuje tak zrobić i dam znać co wyszło. Dzięki
  • 1 miesiąc temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Wracam do tematu.

Zakodowałem moduł KOMBI pustym plikiem man, ale niestety nie pomogło. Czy oprócz tego modułu zakodować coś jeszcze?

• 2 miesiące temu...
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam, może komuś przyda się opis mego przypadku.

Otóż zakupiłem moje E61, 2008, 520D w roku 2018. Jako, że nigdy wcześniej nie miałem auta z tempomatem nie sprawdziłem tego przy zakupie. Po paru miesiącach chciałem sprawdzić jaka jest z tego frajda a tu kupa - nie działa. Robiłem kilka podejść do tematu, śledziłem forum i nic. Diagnosta z serwisu "przeczytał" wszystko i stwierdził, że diabeł tkwi w zegarach. Kupiłem używkę, zdemontowałem swój,rozebrałem to w detale, porównałem.... i stwierdziłem, że jakiś ch....j wcześniej zrobił rzeźbę z licznikami. Obudowa i płyta z tarczami rocznik 2008, płyta główna (elektronika-2006), brak złącza do podświetlenia diody na tarczy tempomatu, itd ... . "Nowe" (używka) zegary zakodowane, zamontowane , tempomat śmiga aż miło. Brak błędu, który był od zawsze "hamulce/kontrola trakcji". Czasami bywa, że ktoś wcześniej narobił dziadostwa.