Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kupilem bmw 2002 rok 320d i pierwsze co zwrocilo moja uwage to prowadzenie samochodu na tak zwanych koleinach na drodze. Gdy wjade na taka droge strasznie szarpie mi kierownica wrecz musze trzymac ja dwoma rekami gdy droga jest prosta nawet z dziurami auto jedzie prosto gdy puszcze kierownice ale gdy wjade w koleiny auto jedzie jak pociag po szynach trzeba mocniej zlapac kierownice. Kupilem nowe opony i ustawilem zbieznosc ale nic to nie dalo na diagnostyce wszystko wyszlo ok wiec nie wiem licze na pomoc od was.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki rozmiar opon?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Sprawdziłbym zawieche, na obecność luzów. Kolejno, drążki kierownicze, wahacze przede wszystkim sworznie, tuleje wahaczy (sprawdź czy podczas hamowania nie wyrywa kierownicy w prawo/lewo). Sprawdź najlepiej całe zawieszenie przód na obecność luzów a potem będziemy dalej myśleć. Pamięaj, że stacja diagnostyczna stacji nie równa na jednej wyjdzie, że wszystko gra na drugiej kopara Ci opadnie jak pokażą Ci jakie luzy masz.
Opublikowano
przy hamowaniu nic sie nie dzieje normalnie sie prowadzi kierownica rzuca tylko na koleinach i trzeba ja ostro trzymac. Przeczytalem teraz podobny temat do ktorego zalozylem i pisza ze ten model tak ma poprostu i wielu sie na to skarzy ze to mankament e46. I wlasnie mnie to dziwi, dodali tez ze na oponach 17 jest jeszcze gozej i ze trzeba kierownice trzymac "kolanami".
Opublikowano

Posiadam BMW e46 320d rok 1998 i nic takiego u mnie nie wystepuje także na pewno nie jest to normalne w e46.

Rozmiar opon i felgi taki jak twój.

P.s - po zakupie kierownicą trochę się trzesla i szarpalo kierownicą ale sprzedający powiedział ze wahacze do wymiany po wymianie prowadzi się idealnie nawet na nierównościach

Opublikowano
Najpierw zobacz opony u mnie na bridgstone potenza run flat takie były objawy zmienilem na nokiany i jedzie normalnie zacznij od opon jak masz z tylu inne to zamień wyjdzie taniej
Opublikowano
Sprawdź maglownice czy nie cieknie. Mam identyczny przypadek w swoim aucie. Jak byłem u mechanika podczas wymiany świec powiedziałem mu o tym, dodałem jeszcze, że podobno ten typ tak ma odpowiedział, że tak może prowadzić się 30 letni Jelcz, a jeżeli w tym aucie jest wszystko ok to autko nie ma prawa się tak prowadzić i z tego co mi powiedział w e46 często sypią się magle i listwy kierownicze i przez to może się tak prowadzić na wybojach. Po sprawdzeniu okazało się że rzeczywiście maglownica cieknie i jest do regeneracji + listwa. Narazie słabo stoję z kasą i jej nie regenerowałem, uzupełnieniam olej i narazie z tym jeżdżę, także nie mogę powiedzieć na 100% czy to magiel jest przyczyną, ale z tego co powiedział mi mechanik zapewne właśnie to będzie przyczyną.
Opublikowano
ehhh myslalem ze to normalne auto uderzone nie bylo zawieszenie sie nie tlucze na dziurach ani nigdzie swietnie dziala i tylko w tych koleinach mam problem :( no ale stacja diagnostyczna sprawdzila mi cale zawieszenie nic nie wyszlo wszystko sprawne :( to juz nie wiem co robic ;/ jedyne co wyszlo zle to reczny trzymal jedno kolo ;/ i ile wymiana magli i listw kosztuje w e46? Dodam jeszcze ze po prostej idzie super jedzie prosto nie sciaga jej ani nic.
Opublikowano
Mi koleś za samą regenerację magla krzyknął 1000 zł, ale narazie pytałem się goscia, który ogólnie uważany jest za ,,drogiego" mechanika, nie długo mam zamiar podjechać do gościa, u którego ojciec regenerował kilka lat temu magiel w passacie b5 i wyszło go to 500 zł, ale wiadomo starsze auto itd. Więc myślę, że dużo taniej u niego nie wyjdzie
Opublikowano
no ale na diagnostyce byla i przeszla wszystkie testy pozytywnie zawieszenie wyszlo super wiec nie wiem czemu ja tak sciaga w tych koleinach. Gdy ja kupilem miala sciete opony z przodu do wewnatrz wiec kupilem nowe bo te juz byly lyse zostaly wywazone. Pojechalem potem na zbieznosc koles powiedzial ze zbieznosc tylko lekko przestawiona no ale wyzerowal mi i dalej to samo ja juz nie wiem poddaje sie :(
Opublikowano
dzis jechalem i zrobilem dokladne obserwacje a wiec tak gdy jade po prostej i puszcze kierownice auto idzie jak po sznurku a gdy jade po wybojach i puszcze kierownice to mi ja rzuca w lewo prawo gdzie tylko chce nie jedzie auto prosto tylko tam gdzie kierownice rzuci