Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Koledzy , mam pytanie odnośnie kola pasowego . Czytałem wiele relacji na forum i nie jestem do końca przekonany czy te koło powinienem wymienić. Pasek wielorowkowy chodzi idealnie , bez drgań i łopotania. Napinacz z kołyską jest nieruchomy , nie skacze,linia paska i kół jest w płaszczyźnie a na kole pasowym nie widać bicia. Ale...jest lekkie klekotanie, przy ruszaniu i to nie zawsze , potrafi zatrząść nadwoziem, po uruchomieniu zimnego silnika jak jest bardzo zimno ,silnik chodzi równo i głosno, gdy uruchomię silnik jak jest około zera stopni do plus 5 st , to chodzi równo ale buja całym nadwoziem tak przez

minutę a potem przestaje, gdy uruchomię go jak jest plus 10 st , chodzi równo ,nie buja i jest cichszy . Z pewnoscią to nie swiece żarowe bo wtedy efekt jest inny. Wracając do koła zauwazyłem że bieżnia koła pasowego ta po której chodzi głowny pasek , poddana naciskowi palca , rusza się trochę na boki i ma lekki metaliczny stuk.

Koledzy ja wiem że profilaktycznie powinienem te koło wymienić ale corteco to ..800zł . Co mi mozecie polecić tak abym nie zbankrutował ? Kupować taniochę i brać gwarancję ? a potem wymieniać co roku?

Pozdrawiam

Opublikowano
Jeżeli już jest wyczuwalny stuk,to ja bym wymienil. Wiem,koszt tego Corteco.. :duh: ale skoro oryginal wytrzymal tyle tys.km,to może taniocha pociągnie te dwa-trzy lata.
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano

Pewno ...niestety wszyscy macie rację..Ale mam ten samochód już 9 lat i tyle kasy włożyłem (wszystko moja robota) że byśmy się na tym forum ze dwa tygodnie bawili na maxa :) ..No i teraz jeszcze to koło milutkie pasowe..Prawda jest taka że auto klasy premium ..to pieniądze klasy premium. Wygodnie się tym jeździ ale tyle co włożyłem to jeszcze w nic nie włożyłem. Tak się smieją że bmw to "bedziesz mial wydatki' i to niby lipa ale jakieś ziarno prawdy w tym jest . Oczywiście najmniej kasy włożyłem w Honde Civic , autko blaszane irytująco i nie psuło się nic. No ale chciałem mieć bmw ..to mam :)

A może kupić używkę ? Tylko co się kupi? , może dobry oryginał (najlepiej) , albo oryginał padaczkę albo co gorsza używaną taniochę z chin. Nie ukrywam że trochę wkwrw jestem. Czy z tymi silnikami 3.0d na CR też są takie jazdy? ,bo pewno silnik sam jest dobry ale to co na rynku to pewno ma przebiegi po 500tysi.

Dziekuję wam za pomoc i jakby się jakieś sugestie pojawiły to piszcie.

ps.tak z innej beczki , czy gdzieś w okolicach Warszawy tak do 70 km jest jakiś blacharz co robi mega skorodowane auta?

Mam takiego rodzinnego chrupka (Pontiac Grand Prix) i chcę go do zycia powołac z umarłych:) Sorki że nie na temat ale wszystkich się pytam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiem co znaczy porządnie doinwestować auto, to są duże pieniądze, ale później autko się ładnie odpłaca za dobre traktowanie.

Z tym będziesz miał wydatki to taki trochę mit, bo w zasadzie bmw są na tyle pancerne, że bez dokładania grosza można nimi tłuc parę lat, i mieć wszystko w nosie, nawet jak coś się sypie.

Sztuką jest zrobić wszystko na czas żeby nie zaniedbywać auta, naprawy odkładane na później zawsze są droższe niż robione na bieżąco.

Czy z tymi silnikami 3.0d na CR też są takie jazdy?

Wg mnie nie, bo to bardzo udany silnik, ale są tacy co kilka wypłat utopili i więcej w diesla nie wsiądą.

Zależy jak trafisz ;)

Co do koła pasowego, najtańsze szybko polecą, czasem jak się takie koło rozleci to może narobić grandy.

Corteco mam u siebie jest okej, dużo osób zakłada i polecają.

Używany oryginał też nie jest złą opcją, ale pasuje żebyś go obadał, czy nie ma pęknięć na gumie, i czy ogólnie jest w miarę okej.

Koło z TDS jest takie samo jak z 3.0d? Sprawdzałeś może?

Opublikowano
Czy z tymi silnikami 3.0d na CR też są takie jazdy?

W M57 też lecą te kola,ale przegapienie początku końca tlumika drgań nie powoduje takich konsekwencji,jak w M47.

Jak kupisz Corteco,to możesz zapomnieć o tlumiku drgań na dluugie lata. Wszystko zależy od tego jak dlugo chcesz jeszcze pojeździć tą 5er.

Koło z TDS jest takie samo jak z 3.0d? Sprawdzałeś może?

Niestety-jest zupelnie inne.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano

To jaki masz przebieg i ile kasy na to auto wydalas? Bo moim zdaniem jakoś drogie nie jest bardzo a serwisuje na dobrych częściach.

Koło kupisz corteco na 650zl w sklepie ano lub czescidobmw. Wiec to chyba nie tak dużo.

Opublikowano
Najgorzej jest to że te zamienniki są takie słabe,nie ma stopnia środka . Oryginał wytrzymał 18 lat i 337 tys a zamienniki około roku? Niech wytrzyma pięć lat i 50 tys km to kupię ale rok? Ciekawe jaka jest gwarancja na te taniochy i jak jest z jej realizacją? Powinna chyba być na 2 lata? Może też być tak że nie będą chcieli uznać bo "nie u nich montowane" Tak mnie załatwili z łańcuchami rozrządu kupionymi u Fusa w Warszawie. Wyciągnęły się oba po 27 tys km tak że rozrząd przeskoczył na dolnym kole podczas dokręcania visco na niezakołkowanym silniku. Nowy łąncuch(już po 27 tys) był dłuższy od starego który miał 255 tys przejechane.Zakładając następny profilaktycznie wymieniłem pompę oleju bo były podejrzenia że łańcuch mógł być niedosmarowany na ślizgach a pompa miała wewnątrz drobne rysy. I tak dalej . A jeszcze się was zapytam o taką rzecz.Uszczelka maskująca przedniej szyby,sparciała na górze i się defragmentuje. No i co kupić nową i wycinać szybę , wklejać i wkładać nową uszczelkę?. Szybę mam oryginał, zaraz przy zabawie pęknie albo źle wkleją . Nie ma takiej mozliwości aby tę uszczelkę włożyć bez wyjmowania szyby? bo słyszalem różne opinie.