Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Tak jak w temacie, a więc do rzeczy. Posiadam BMW 320d 150 KM z 2004 roku. W niedzielę wróciłem do domu i do tego czasu wszystko było ok, auto zbierało się na każdym biegu tak jak trzeba itd. W poniedziałek rano zauważyłem, że auto straciło swoją moc. Może nie jest strasznie mułowate, ale czuć różnicę. Moje wrażenie jest takie jakby turbina nie działała poprawnie, tzn. w zakresie obrotów, w którym załączała się turbina i czuć było odejście teraz tego nie było, tak jakby auto jechało teraz tylko samym momentem. Od razu podejrzewałem przepływomierz, ale ekonomizer na każdym biegu dochodzi do 20 l, tylko na 6 biegu dochodzi do około 16-18, ale mimo to postanowiłem dzisiaj odłączyć przepływomierz i zobaczyć jak auto będzie jeździło, ale po zdjęciu obudowy silnika od razu zauważyłem, że gumowy przewód łączący egr z intercoolerem jest w jednym miejscu pęknięty. Oczywiście wymienię ten przewód ( ale na razie okręciłem ten przewód taśmą izolacyjną, ponieważ auto jest mi jutro potrzebne) , a przewód zapewne będę miał dopiero w czwartek. I moje pytanie brzmi: Czy ten pęknięty przewód mógł być przyczyną spadku mocy? Wiem, że się sam przekonam po wymianie, ale tak jak pisałem przewód wymienię dopiero w czwartek lub piątek, a mnie strasznie nurtuje to pytanie. Liczę na jakąś odpowiedź i pozdrawiam
Opublikowano
Właśnie już orientuje się cenowo. Nie jest tanio za taki kawałek gumy, ale tak czy siak trzeba to wymienić.
Opublikowano
Jeżeli kogokolwiek interesował ten temat to problem został rozwiązany. Przyczyną okazał się właśnie ten pęknięty przewód o którym pisałem, który po demontażu okazał się pęknięty w dwóch miejscach. Koszt tego przewodu wyniósł mnie 200 zł + przesyłka, niby dużo jak za taki kawałek gumy, ale jak zobaczyłem inny zamiennik za 80 zł (kawałek zwykłej gumy, jakby zrobili ją z dętki), to taką część mógłbym włożyć jedynie do jakiegoś traktora, ale opłacało się bo wszystko wróciło do normy, autko znów zbiera się tak jak powinno i co najważniejsze wrócił banan na twarzy podczas jazdy :D . Myślę, że temat można śmiało zamknąć