Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytania dotyczace tego, czy moge jezdzic nadal swoich samochodem.

Kupilem go 6-go grudnia 2014r.

Ubezpieczenie do lipca, przeglad do maja.

mam siec umow (od 2010r.) i sprawa wyglada tak, ze od sprzedazy w tym 2010roku nie dokonano przerejestrowania samochodu (na dowodzie rejestracyjnym widnieje nazwisko goscia z pierwszej umowy). Na ubezpieczeniu samochodu widnieje ubezpieczenia goscia z 3 umowy (a ja mam 5).

Do tej pory poprzedni kierowca jezdzil przez sprzedaza wozu nim.

Policja zatrzymala mnie 9 grudnia i wszystko im sie zgadzalo (pokazalem dowod, ubezpieczenie i swoja umowe) i wszystko im sie zgadzalo.

Czyli samochod nie zostal wyrejestrowany ani nic, mozna tak robic do czasu az mam ubezpieczenie/przeglad? I wtedy go dopiero przerejestrowac?

Najwyrazniej kupna/sprzedaze auta nigdzie nie byly zglaszane.

Opublikowano
Ubezpieczenie jest w zasadzie na samochód a nie na kierowcę, więc ważne jest tylko, żeby w OC były wszystkie dane auta. Na to tylko policja zwraca uwagę, ale nie wiem jak do tego w razie kolizji podchodzi ubezpieczyciel, może być różnie. Trochę śmiesznie może być jak namierzy ciebie US, są kary za nieterminowe przerejestrowanie samochodu. Auto możesz w każdej chwili zarejestrować na siebie, chodzi tylko o to, czy poprzedni własciciel wymówił ubezpieczenie czy nie. Sprawdz to, bo jak to zrobił to nie masz aktualnego OC
Opublikowano

Czyli samochod nie zostal wyrejestrowany ani nic, mozna tak robic do czasu az mam ubezpieczenie/przeglad? I wtedy go dopiero przerejestrowac?

Najwyrazniej kupna/sprzedaze auta nigdzie nie byly zglaszane.

Czas na przerejestrowanie auta to maksymalnie 30 dni od daty zakupu wpisanej na umowie (na obecny stan prawny nie przewidziano kar za nie przerejestrowanie pojazdu w terminie 30 dni od dnia zakupu).

Musisz jednak zapłacić podatek w US 2% od kupna auta na terenie Polski w terminie 14 dni od dnia zakupu (dotyczy pojazdów droższych niż 1000 zł przy czym bierze się pod uwagę cenę rynkową).

Opublikowano

i tylko o to? Zaplace te 2% i moge jezdzic dalej?

//sprawdzilem na jakiejs stronie numer VIN i napisane jest, ze ubezpieczenie akutalne :wink:

Czyli jesli do dzisiaj nie zaplacilem tych 2%, to co moge zrobic by uniknac kary?

Opublikowano
i tylko o to? Zaplace te 2% i moge jezdzic dalej?

//sprawdzilem na jakiejs stronie numer VIN i napisane jest, ze ubezpieczenie akutalne :wink:

Czyli jesli do dzisiaj nie zaplacilem tych 2%, to co moge zrobic by uniknac kary?

edit zadałeś pytanie przed moim postem

Dopiero zapłacisz te 2% :?: czy zapłaciłeś w grudniu ?

jak będziesz płacił teraz to zabierz ze sobą więcej kasy

Opublikowano

To moze tez im wytlumacze, ze nie mialem pojecia czy cos i odpuszcza :D

Dobra jutro pojade do US :D

Co musze miec? Umowy i dowod rejestracyjny i mam zaplacic wzbogacenie, tak?

Jesli auto jest na ojca, musi byc osobiscie czy moge byc ja?

Opublikowano
To moze tez im wytlumacze, ze nie mialem pojecia czy cos i odpuszcza :D

Dobra jutro pojade do US :D

Co musze miec? Umowy i dowod rejestracyjny i mam zaplacic wzbogacenie, tak?

Jesli auto jest na ojca, musi byc osobiscie czy moge byc ja?

Zapłacić może i sąsiad nie ma znaczenia

Opublikowano
Kombinujesz jak koń pod górę. Jak 6 przyszły własciciel nie będzie miał nic przeciwko temu, to czemu nie. Coś mi się wydaje, że będziesz pierwszy, które zapłaci te 2% :D A nie dzwisz się, że poprzedni własciciele nie przerejestrowali auta na siebie? Może to auto ma coś "za uszami"