Skocz do zawartości

323.Problem z nawiewem. Kiedy jeż a kiedy wiatrak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=68&t=120678

Witam,

Przeszukałem już chyba wszystkie fora i nie znalazłem jednej odpowiedzi na podstawie której mógłbym ocenić czy przyczyną mojego problemu jest rezystor dmuchawy czy silniczek wiatraczka.

Mój problem: [E36 323i coupe, Klimatronik]

Wentylator często nie działa po uruchomieniu silnika, jest to niezależne od siły ustawionego nawiewu na klimatroniku. Po wjechaniu w dziurę lub np. trzaśnięciu klapą od silnika nawiew potrafi się uruchomić. Czasami trzeba przejechać kilka kilometrów, czasami kilkanaście. Po uruchomieniu się nawiewu, zdziała do końca (do zgaszenia silnika). Po ponownym uruchomieniu różnie to bywa czasami się uruchomi czasami nie - wtedy koniczna jest jazda po dziurach lub trzaskanie klapą lub po prostu cierpliwość. Nawiew włącza się prawie zawsze po kilku/kilkunastu kilometrach.

Pytanie brzmi, kupować jeża czy kupować szczotki do wymiany. Znalazłem kilka wątków, ale żadne nie wskazuje jasno różnicy w objawach między rezystorem a samym silniczkiem nawiewu. Jeśli mieliście problem z silniczkiem lub jeżem, proszę napiszcie jakie objawy miał ten problem. Nie wiem w jakie części inwestować :D

Wojtek

Opublikowano

Na 90% problem z jeżem. Odkręć osłonę pod kierownica i poruszaj kablem przy jeżu jeżeli się włączy dmuchawa to na 100% jeż. Jak nie to musisz odłączyć wtyczkę od jeża i zrobić mostek na przewodach jeżeli się włączy dmuchawa to jeż uszkodzony.

Możesz też sprawdzić czy jest napięcie od kimatronika bo bez niego sprawny jeż nie będzie działał.

Żeby na krótko połączyć dmuchawę należy zmostkować przewody

1.Zielono Żółty z Brązowym

2. Brązowo Żółty z Zielono Brązowym

Opublikowano

Zoltar - dostęp do dmuchawy jest dość słaby, więc wolałbym objawowo zidentyfikować problem.

149 - spróbuje ruszania wtyczką i mostkowania, to wydaje się znacznie prostrze. Dzięki za wskazówkę i informację o kabelkach! Mam nadzieję, że nie zrobię jakiegoś zwarcia, które może zabić silniczek. :D

Opublikowano
Ruszanie wtyczką i mostkowanie pinów zakończone. Niestety efektów brak. Rozumiem, że w takim razie czeka mnie inwestycja w dmuchawę lub szczotki do dmuchawy. Dzięki za pomoc
Opublikowano

trochę późno pisze, ale taki objaw to zużyty silnikczek dmuchawy

podobnie sie zachowują np. elektryczne szyby, przestaje działać trzaśniesz mocniej drzwiami i znowu jakiś czas działa

możecie polecić kogoś kto regeneruje dmuchawy? moja na 1 biegu wydaje nieciekawe dźwięki a nie chce kupować używki żeby mieć to samo

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Sam zawsze narzekam na brak informacji z rozwiązania problemu. Otóż zmierzyłem napięcia i były ok. Po wymianie wentylatora, problem został definitywnie rozwiązany.

Dziękuję za pomoc.