Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakiś czas zalałem silnik nowym olejem Motul 5W30 X-clean + płukanka LM. Silnik zjadł mi go w około 2,5 - 3 tys km. Czyli poszło około 5 litrów oleju na max 2,3 - 2,5 tys km. Zapaliła się żółta kontrolka.

Dolałem litr oleju i przejechałem ok 4 tys i miałem spokój do wczoraj, czyli litr oleju wystarczył mi na 4 tys KM! Silnik został znowu zalany olejem.

Niedawno silnik został jeszcze uszczelniony. Pompa vacuum, pompa wspomagania, dwa inne miejsca.

Uszczelniaczy zaworowych nie robiłem, a prawdopodobnie mam do zrobienia :8) Czy to dobry wynik? 1l na ok 4 tys KM? Dla mnie dziwna sytuacja...

Ja mam pewne podejrzenie, ale proszę mi tutaj wyjaśnić. Pozdrawiam.

Mam jeszcze jedno pytanko? Jak mogę sprawdzić ile samochód mi pali? Włączyć jakiś test? Mam pokazane na komputerze, ale tutaj od dłuższego czasu jest tak samo.

Chcę zbadać to na konkretnym odcinku.

Silnik N42B20 LIFT ( M Pakiet :mrgreen: ) Porobiony/Dofinansowany. Zadowolony posiadacz. (Chyba jedyny na tym forum) :8)

Dodam, że od momentu zakupu (sierpień) zrobiłem nim 10 tys km :) bez żadnych problemów ( żeby nie krakać )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak mogę sprawdzić ile samochód mi pali?

Paliwa czy oleju? :lol:

Tankujesz pod korek, robisz np 300km, znowu lejesz pod korek, kalkulator do ręki i dzielisz ilość dolanego paliwa przez ilość km, którą przejechałeś i mnożysz x100, wtedy masz wynik w litrach :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Paliwa, bo widzę że niektórzy potrafią to jakoś sprawdzić.

Mam nabite 10.4 średnia ilość, wczesniej bylo 7 coś :D

Da rade to zresetować aby od nowa naliczało?

PS: Co myslisz o zużyciu takiej ilosci oleju?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Da rade to zresetować aby od nowa naliczało??

Musisz przytrzymać dłużej przycisk BC gdy masz włączane wyświetlanie spalania .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
PS: Co myslisz o zużyciu takiej ilosci oleju?

Ja mam rozklekotanego kopciucha a dla mnie spalanie oleju to abstrakcja :shock: z tego co pamiętam odkąd kupiłeś piszesz, że masz do roboty uszczelniacze zaworowe, więc nie bardzo rozumiem po co ten temat :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
To jest ogromna ilość. Zrób uszczelniacze. Robisz sobie nagary w silniku. Im dłużej tak jeździsz tym więcej nagarow robisz. Silnik jaki masz jest kiepski pod względem jakości i uszczelniacze mas pewnie plastikowe.
Opublikowano

No tak tylko teraz tego oleju mniej bierze :D :mrgreen:

Przez nagar zapewne?

PS: Jak się żółta kontrolka zapali to ile oleju zostało? Na moim bagnecie to chuja widać...

Może nie spalił 5 litrów...

Nie mam niebieskiego dymu.. (jeszcze to sprawdze)

Uszczelniłem wszystko co się dało ( co wymagało tego ) oprócz miejsca skrzyni biegów ( lekko się tam poci )

Co jeszcze oprócz uszczelniaczy zrobić okazyjnie?