Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzisiaj rano wymieniałem bagnet do oleju i sprawdził mi się najgorszy scenariusz a mianowicie, urwała się końcówka od starego bagnetu podczas wyciągania i zostało w środku, nowy bagnet został włożony i jak narazie wszystko ok, czy waszym zdaniem pozostanie tej końcówki w misce olejowej jest grozne?
Opublikowano
Wymień olej napewno spłynie do zlewu i wtedy pokombinujesz jak wyciągnąć a jak nie to będziesz miał nowy olej zawsze można odkręcić miskę i spał bedziesz lepiej
Opublikowano

Końcówka jest teoretycznie na tyle lekka, że będzie unosić się po powierzchni oleju. Gorzej jak lekko przytka smoka co w ekstremalnych warunkach może zniszczyć silnik. Na pewno nie wejdzie w układ bo smok powinien mieć filtr siatkowy zapobiegający zaciągnięciu większego syfu. Wątpię, że wyciągniesz tą końcówkę przez otwór spustowy. JEst jakaś metalowa końcówka w środku? Bo jeśli tak możesz po spuszczeniu oleju próbować wyciągać silnym magnesem. Albo akurat zleci razem z olejem.

Możesz olej zbierać do czystego naczynia i przelewać kilka razy przez silnik. Ale musi być to wszystko czyste. I za którymś razem może pójdzie ta część bagnetu z olejem.

Opublikowano

Ta końcówka nie ma w sobie metalu więc magnes odpada

Moja propozycja spuść olej odkurzacz pewnie masz zredukuj rurę na wąż taki żeby wszedł w otwór spustowy i był w miarę elastyczny spróbuj może się uda :wink:

Opublikowano
Nie jest to głupie. Można kupić wężyk sylikonowy i na taśmę na szczelnie przyczepić do końcówki odkurzacza i próbować wyssać końcówkę. Ale musisz mieć warsztatowy odkurzać bo będziesz miał olej w rurach. Zrzucenie miski mogło by się opłacać jeśli Ci już podcieka bo to kupę roboty.
Opublikowano
Dzięki za rady, ale bardziej skutecznym sposobem wydaję mi się ściągnięcie miski chociaż jak piszecie jest aż z tym tyle roboty? W serwisie mi powiedziano że jak nie przytka smoka to będzie ok, ale wiecie jak to jest.
Opublikowano
? W serwisie mi powiedziano że jak nie przytka smoka to będzie ok, ale wiecie jak to jest.

Ale powiedzieli :duh: Myślałem, że mają na to jakiś sprawdzony patent a oni powiedzieli coś w stylu jak nie przebije pan opony to nie zejdzie powietrze... :mad2:

Jest roboty bo musisz np zwalić zawiechę. W piątce jest tak samo. Dlatego ja bym próbował spuścić olej na początek.

Opublikowano
Tak własnie zrobię, pierwsze co to pojadę spuszczę olej i się zobaczy, jest to lekki plasticzek i powinien wypłynąć.
Opublikowano
Jak sama końcówka to tak jak mówiłem powinna poleciec z olejem a jak nie to zatrzyma się przy korku
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wczoraj wymieniłem olej z nadzieją że to wypłynie, ale nic z tego nie wypłynęło, także pozostało w środku i jeżdżę dalej, zrobiłem już ponad 1tys. km i nic się nie działo