Skocz do zawartości

BMW e46 320d AUtomatyczna skrzynia Biegow I wymiana oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam chcialbym sie dowiedziec cos do wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegow w bmw e46 320d. Przeczytałem pare forum ale ludzie pisza tam rozne rzeczy niektozy ze nie trzeba drudzy ze 2x w silniku raz w skrzyni trzeci ze po 50 tys km. Chcialbym znac wasze zdanie poniewaz narazie moja skrzynia smiga swietnie a chcialbym przedluzyc jej zywotnosc bezawaryjnie. Gdy miala przejechane okolo 190 tys km mechanik powiedzial poprzedniemu wlascicielowi ze olej jest jak nowka gdy kupilem to bmw teraz beta ma juz przejechane 225 tys gdy ja kupilem i nie wiem co z olejem w skrzyni zmienic czy zostawic. Prosze o pomoc i wasze opinie :)
Opublikowano

Zalecenia ASO są takie iż się nie wymienia ale pogląd i praktyka pokazuje że wszystko się zużywa i trzeba.Generalnie co 100.000 km powinno się to robić

Opinii jest tyle,ze szok ale każdy robi jak uważa :cool2:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Muszą z czegoś żyć :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

czyli co 100 tys km. Hmm a jak bym oddal do servisu specjalizujacego sie w wymianie olejow w automacie stwierdza w jakim olej jest stanie? I ile takie sprawdzenie kosztuje

??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Filtr + olej + wymiana jakieś 600-700zł. Raz na 100 tyś km to nie majątek.
Opublikowano

Też.To że autorowi wydaje się, że skrzynia pracuje świetnie to nie znaczy, że jest tak faktycznie. Btw oleju w silniku też nie trzeba zmieniać, nie zauważy się różnicy w pracy, ale tak po około 60-70K km silnik po prostu się zatrze.

Wszystkie płyty w samochodzie są elemtami eksploatacyjnymi, nawet ten w tylnym moście i podlegają okresowej wymianie jedne częściej drugie rzadziej, a to że na forach są pytania czy wymienia się olej w tym i tym, płyn hamulcowy, płyn chłodzący dobitnie świadczy o wiedzy użytkowników pojazdów.

Opublikowano

A czy ja napisałem żeby nie wymieniać?Gdzie Ty to wyczytales co?????

Napisałem co i jak i niech każdy robi jak mu rozum lub mechanicy dyktuja:):)

Ja wymieniam wszystko zawsze w każdym aucie i może dlatego nie narzekam

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
narazie mam przejechane na tym oleju w skrzyni okolo 50 tys max z maxow wiec chyba nie wymieniac co?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tak zamierzam między 80.000km a 100.000km wymienić i zobaczyć co tam zleci, po przejechaniu tylu km.
Opublikowano
wlasciciel poprzedni mial nia przejechane 190 tys i jak byl u mechanika powiedzial mu ze olej jak nowka a teraz auto ma 225 tys wiec to 35 tys dopiero przejechane
Opublikowano
wlasciciel poprzedni mial nia przejechane 190 tys i jak byl u mechanika powiedzial mu ze olej jak nowka a teraz auto ma 225 tys wiec to 35 tys dopiero przejechane
taki mechanik to skarb ale powaznie to chłopie przestań pierd olic te smuty i zmien jej ten olej :duh:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano (edytowane)
tam jeden koles napisal ze to koszt 700 zl z filtrami. To az tyle kosztuje?:O narazie jeszcze pojezdze zmienie na wiosne jakos bo w silniku tez musze wiec niech to zrobi mechanik juz za jednym zamachem Edytowane przez Anonymous
Opublikowano
i jeszcze jedno nie chce zakladac nowego tematu bo silnik mi zzera 400 ml oleju na 15 tys km to chyba nie grozne jak na ten rok co?:P
Opublikowano

policz koszt oleju (ilosc x cena 1litra) + filtr, dochodzi jeszcze robocizna, to juz zalezy od zakładu

co do spalania oleju w silniku to tragedii nie ma, jesli zjada 400ml to nie musisz nic dolewac więc bym sie nie przejmował

polecam tez zmienic kompletną odmę

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
z tego co sie dowiedzialem od was to olej w skrzyni sie zmienia co 100 tys km. A gdy miala 190 tys olej byl jak nowka stwierdzil mechanik teraz ma 225 tys no i chyba jeszcze pojezdze na tym oleju albo tak jak napisalem oddam do serwisu specjalizujacego sie w automatach i powiedza mi czy jest sens wymieniac gdy zobacza stan oleju :P