Skocz do zawartości

E30 318i Wymieniać olej w automacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich jest to mój pierwszy post na tym forum. Niedawno zdecydowałem sie na kupno starszego samochodu w celu tak zwanej hodowli :D zdecydowałem sie na e30, szukałem m20b20 dla ładnego dżwięku, ale na mojej drodze stanęła śliczna m40b18 za dobre pieniądze. Dodatkowo ma ona skrzynie automatyczną. Biegi chodza bez zarzutu idealnie. Samochód nie był użytkowany jakiś okres. Olej w silniku odrazu wymieniłem bo to była porażka, w moście też. Dylematem moim jest skrzynia czy ruszać tam olej czy nie ? Miałem wcześniej styczność z automatem gdzie wymieniono olej na nowy i powoli się zaczął sypać. Producenci różnie zalecają, ale w 27 letnim aucie to chyba wypada zmienić... Dodam tylko, że samochodem będę jeździł sporadycznie tylko latem, a zima będzie przepalana. Co sądzicie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Po samochód byłem zagranicą kupiłem od prywatnej osoby, która była jego pierwszym właścielem, gdyż posiadała briefy z 1988. Przebieg 191 tyś, wydaje się realny patrząc po całokształcie. Czy wymieniane to juz nie wiem kiedy. Tak jak mówię stała jakis okres, oleju w silniku to zupa jakaś była... skrzynia pracuje idealnie więc nie wiem może zmienic jak cos zacznie się dziać...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W moim pastuchu na forach tez nie zalecają wymiany, mimo że producent skrzyni podaje ze wymiana co 100 tys. Wymieniłem i nic złego się nie dzieje. W Twoim przypadku wymienił bym olej, ale na dwa etapy. Zalać jakiś tanszy olej, tak na okres ok 1tyś km, po czym ponowna wymiana na jakiś dorby olej typu Ravenol lub FUCHS. Oczywiście w jednym i drugim przypadku wymiana fitra obowiązkowa. Moim zdaniem jeśli przebieg jest wiarygodny, to na pewno nic się nie stanie a pewnie zacznie lepiej pracować :D

PZDR>

Opublikowano
Możliwe, że to będzie dobry sposób na przyzwyczajenie skrzyni do nowego oleju lub nowego oleju do wprawienia się w skrzynię.... Kurcze każdy mówi co innego i być tu mądrym?! Ogólnie ten automat jest myślę, że moim największym problem - poprostu boję się tego co może się stać aczkolwiek przecież to nie są jakieś nowe rozwiązania naszpikowane elektroniką... Normalnie nie wziąłbym automatu bo wolę 100 razy bardziej manuala, ale ze względu na stan auta i dostępne na rynku porównywalne modele nie zastanawiałem się zbyt długo.... Dla mnie automat mógłby być w 7-mce, S-ce lub A8.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Daj vin. Zobaczymy jaka jest skrzynia i zobaczymy co na to producent. Jeśli zaleca wymianę ho tak jak pisałem. A nawet jak nawali skrzynia to naprawa jest stosunkowo tania. U mnie tez nie polecali. Ale wymieniłem i nie żałuje. A juz mam 20 tys przejechane od wymiany. W BMW też jest skrzynia zf 4hp22. producent zaleca wymianę oleju w tej skrzyni. Nie masz jakieś wlepy pod maską odnośnie wymiany oleju?? zobacz bo jesli dziadek serwisował auto na na 99 procent jedna wymiana w ASO była.

Pzdr>

Opublikowano
Proszę bardzo WBAAF610602251305. Miło by było gdybyś mógł to żebyś przybliżył mi historię auta. Dzisiaj robiłem polerkę no i jak to przy polerce wszystko wyjdzie co z powłoką nie tak, nic nie ominiesz także pokazało się parę bubli... Po za tym dzisiaj dopiero zauważyłem że mam pod machą 2 bagnety czerwony i żólty. Czerwony to 100% olej silnikowy. A żółty czyżby olej w skrzyni ? Substancja jest czerwona. Tak to wygląda http://imageshack.com/a/img633/9924/rZh5Sd.jpg
Opublikowano

Plukanie skrzyni automatycznej jak najbardziej RAVENOLEM bo to dobry olej na plukanki.

Idealnie wymiata syf z zakamarkow.

Akurat w serii 3 nie padaja tak czesto automaty jak w serii 5 wiec mysle ze nie ma sie co obawiac.

Bylem uzytkownikiem E30 320 automatic jakies 2 lata i zlego slowa nie powiem o tej skrzyni choc gdy ja ujezdzalem miala juz 17 lat.

MADE IN PRL