Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam cały czas przymierzam sie do podniesienia mocy w moim M 235i i ciekawy jestem ile nm wytrzyma skrzynia

ja mam 450nm ale w innych modelach np w serii 5 w diesel robią mody nawet na 720 nm ale czy to dokładnie ta sama skrzynia co w moim modelu

dajcie znać koledzy jakie są wasze doświadczenia w tej kwesti pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zależy z którym modelem serii 5 porównujesz.

Jeśli chodzi o diesle, to F10/F11 do 525d włącznie, mają taką skrzynię jak Twoja (GA8HP45Z) - defaultowo do 450Nm (w serii 5, o ile się nie mylę, jest stosowany inny konwerter zwiększający nominalny moment do 500 Nm).

Natomiast od 530d wzwyż (łącznie z 550d) jest już stosowana zupełnie inna skrzynia (GA8HP70Z) z nominalnym momentem do 700 Nm... (w 550d zapewne też ma niestandardowy konwerter)

W benzynie dopiero 550i ma skrzynię GA8HP70Z, do 535i włącznie jest stosowana skrzynia GA8HP45Z.

Opublikowano
Skoro AC Schnitzer daje chipa do M135i bez zmian mechanicznych a z gwarancją, to chyba skrzyni zmieniać nie trzeba.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Tak naprawdę warianty są dwa: 8HP45 i 8HP70 (tzn. dwa używane przez BMW we wskazanych modelach, bo oprócz nich są jeszcze 8HP55 oraz 8HP90 mogąca przenieść 1000 Nm).

Pomimo tego, że obie wymienione skrzynie są z tej samej serii (8HP) to mechnicznie się różnią.

8HP70 jest większa i dużo cięższa - waży 114 kg, podczas gdy 8HP45 waży 79 kg.

Nie wiem co wchodzi w skład pakietu AC Schnitzer, ale w przypadku firmowych pakietów BMW Performance (przynajmniej niektórych) wchodzi m.in. inny konwerter (zwiększający maksymalny moment, który może przenieść skrzynia).

Pamietaj tylko, jak będziesz robił moda - o wyzerowaniu adaptacji skrzyni, żeby skrzynia "nauczyła się" nowej charakterystyki silnika...

Edytowane przez Pe.te
  • 4 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano
GA8HP45Z ja mam taka skrzynie w BMW 316d 'chce podnieść moc na jakieś 170km i moment na jakieś 380nm .wytrzyma skrzynia i sama sie za adoptuje .pozdrawiam