Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
od kupna zrobiłem tym autem jakieś 4-5 tysięcy km. płyn chłodniczy mechanik uzupełniał do maxa jakieś 2 tys km temu. od tego czasu nie sprawdzałem stanu
  • Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
a więc według tego co jest rozrysowane na zbiorniczku to według skali brakuje mi jakies 0,5 cm do maxa. teraz rodzi się pytanie czy tak było zalane czy coś ubyło
Opublikowano
nagraj filmik jak opdala (z tyłu auta) by zobaczyć w jakiej ilości wydobywają się spaliny i jaki mają dokładnie kolor... :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No prosta sprawa jak ubywa płyn i kopci na biało to znaczy że dostaje się do komory spalania. Zatem uszczelka, głowica albo blok. Żeby to sprawdzić trzeba zdjąć głowicę.
Opublikowano
jeśli ubyło tego płynu to naprawdę niewiele , bo tak jak pisałem wcześniej z tej skali na pływaku brakuje mi 0,5 cm do maxa. wieczorem przejadę się do mechanika , może pamięta do jakiego stanu nalał płyn. Ciężko mi natomiast w mojej okolicy znaleźć kogoś z testerem na CO2. Nie wiem czy są jakieś inne spodoby , jakieś zabarwiacze w płynie?
Opublikowano (edytowane)
Wpisz sobie na Alledrogo "tester szczelności co2" - koszt 20-pare złotych plus wysyłka. Widzę że jednak zdecydowałeś się na ASO i akcję serwisową. Na pewno wymienią CI napinacz plus sprawdzenie łańcucha górnego. Jeśli będzie luźny to wymiana tego rozrządu. Edytowane przez vakial
Opublikowano
właśnie sprawdziłem te przedmuchy przez korek wlewu przy odpalonym aucie (silnik zimny). przyłożyłem rękę na 10 sekund i ani jednej kropelki oleju. wąchałem też płyn w zbiorniczku i spalin niby nie czuć ale zamówiłem już ten tester. własnie nagrałem filmik mojego dymu i pracy silnika po 5 godzinnym postoju tylko za bardzo nie wiem jak go tu wstawić?
Opublikowano

To jest ewidentnie zapowietrzający się układ paliwowy. Gdzieś jest nieszczelność, lub źle zamontowano filtr paliwa lub po prostu zły filtr.

Im dłużej postoi samochód tym bardziej potęguje się efekt, wszystko się zgadza. Przerabiałem to wprawdzie w 1.9TDI jednak z identycznymi objawiani.

Opublikowano

Kolejnym razem, przed włączeniem silnika włącz kilka razy pod rząd zapłon na kilka sekund. Powinna włączyć się pompa paliwowa i układ przynajmniej w części powinien się odpowietrzyć.

Jeżeli po tym zabiegu objawy będą łagodniejsze, to masz do przeglądnięcia układ paliwowy. Obstawiam źle założony filtr. Sprawdź na kanale, czy nie ma w jego okolicy wycieku.

Opublikowano
to chyba byłoby zbyt piękne żeby było prawdziwe :) ale spróbuję , może znajdę jeszcze stary filtr paliwa i spróbuję go założyć.
Opublikowano
Ej bez przesady jak on jeździ nim to już mu się na bank odpowietrzył... to nie jest pompa rotacyjna żeby trzeba perfekcyjnie odpowietrzać... Podgrzewacza się nie wymienia jak jest sprawny a za ciepło żeby paliwo miało paliwo trudno przepływać więc temat odpuść podgrzewacza;)
Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
Opublikowano
w poniedzialek pewnie przyjdzie ten tester na CO2 i moze bedziemy juz troche mądrzejsi. Jutro rano wstawie jeszcze film z porannego odpalenia mojej lokomotywy
Opublikowano
Mi podobnie pali, wymienilem sterownik swiec, nie pomoglo. Teraz wymienie swiece gdyz ja komputer wskazal. Ja bym Ci radzil wlaczyc zaplon poczekac jak wszystkie ikonki zgasna i dopiero odpalac.
Opublikowano
Podobnie w sensie tez nie rowno pracuje, naszczescie tak nie kopci a przynajmniej nie zauwazylem. Mi za to ubywa plyn chlodniczy, zamiwilem tester na co2 zobaczymy co pokaze.