Skocz do zawartości

F30- wymiana filtra powietrza, kabinowego oraz klimy

macste

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś z Was zmieniał sam filtr powietrza silnika, kabinowy lub jak to nazywają mikrofiltr od klimy?

Może macie jakiś ciekawy film instruktażowy lub instrukcję jak to zrobić - przy wymianie oleju pomiędzy przeglądami chciałbym oczywiście wymienić również filtra powietrza o ile jest to prosta czynność to sam. To samo z filtrem kabinowym - zauważyłem, że autko potrafi parować (przy wyłączonej klimie) co jest dość uciążliwe - nie wiem czy to filtr ale chciałbym od niego zacząć. Poza tym po dwóch latach eksploatacji raczej warto by było to zrobić.

Dodatkowo co z filtrem klimatyzacji, z tego co mi powiedział konsultant w serwisie przy dużym przeglądzie zostaną wymienione mikrofiltry klimy (w ramach pakietu serwisowego 5lat). Czy ktoś już z Was to wymieniał we własnym zakresie i co jaki okres/il. km warto to robić.

z góry dzięki za wszelkie informacje.

• Moderatorzy

Wymieniałem w F20 a z tego co widzę to to samo.

Filtr powierza kilka klipsów:

Kabinowka: http://blog.bavauto.com/wp-content/uploads/2013/03/INS_F30_Microfilter.pdf

Całość na 15 min roboty :)

Filtr klimy - mikrofiltr - kabinowka to trzy określenia tego samego.

Po wyłączeniu klimy zawsze zaparuja szyby dlatego nigdy nie wyłączam. Gdy bedzie za zimno i tak sie nie włączy, zreszta wszyscy specjaliści potwierdzają ze powinno sie na klimie jeździć cały rok, wtedy nie zbierają sie dziwne zapachy itp.

cześć, dzięki za info.

też wpadłem na strony Mann'a, Knecht'a czy Mahle i rzeczywiście są krótkie instrukcje. Wczoraj odebrałem filtry i też do kabinówki załączona instrukcja :)

Co ciekawe oryginalny filtr oleju BMW to w moim przypadku Mann HU816, który można kupić co najmniej 2x taniej bez kartonika z nadrukiem Beemwu, no cóż pierwszy raz ...

W poniedziałek wymiana oleum w ASO - przy okazji wymiany płynu hamulcowego (w ramach pakietu serwisowego 5l) to koszt 120pln, więc nie ma tragedii i wszystko oczywiście wpiszą to książeczki :) Będzie dla następnego użytkownika auta ...

pozdrawiam wszystkich dobrego, bezpiecznego weekendu życząc :)

• 3 lata później...
  • 4 tygodnie później...