Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zakładam nowy temat bo nigdzie nie było rozwiązania mojego problemu. Auto kupiłem w kwietniu więc wszystko było ok ale w grudniu jak zaczęły się niskie temperatury auto zaczęło ciężko palić. Świece są dobre i tu zaczynają się schody bo sprawdzałem 2 sprawne sterowniki i na Inpie pokazuje błąd brak komunikacji ze sterownikiem. Gdzie jeszcze może leżeć problem bo na pewno nie jest to wina tego felernego sterownika ani świec.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Wykreciles swiece i rozebrales sterownik ze wg ciebie sa dobre?

Jak wymienisz filtr paliwa na nowy,swiece ,sterownik i nalejesz arktycznego diesla bez biokomponentow to wtedy dalej mozesz szukac….

Pisane ze cos jest dobre bo INPA na to wskazuje to za malo w tym przypadku.

Mozna sie posilkowac jeszcze srodkiem do czyszczenia wtryskiwaczy aplikowanym na rezerwie w baku paliwa.

MADE IN PRL
Opublikowano
Skoro przekładałem dobry sterownik z innego samochodu i u mnie ciągle wywala błąd o braku komunikacji ze sterownikiem(nawet nie da się go skasować) a u mojego kolegi od którego brałem sterownik tylko że E90 wszystko działa cacy i 0 zero błędów to chyba coś jest na rzeczy.
Opublikowano

Przelozenie uzywanego sterownika ktory dziala w zupelnie innych warunkach niz twoj silnik niczego nie zalatwi.

Zakladajac tylko nowe elementy mozna wykluczyc ich awarie.

Ja w twoim przypadku wymienilbym zestaw ktory ci napisalem wczesniej zaczynajac od nowych swiec i filtra paliwa.

To ze diesel nie pali dobrze zima moze byc wypadkowa roznych czynnikow ktore razem spowalniaja ten proces.

Ciezko jest trafic odrazu w sedno problemu jesli wszystkie elementy systemu sa zuzyte.

W dieslu wymienia sie przed mrozna zima wszystko odpowiedzialne za rozruch jesli nie dysponujesz ogrzewanym garazem.

Rownie dobrze moze byc tez to wina paliwa ktorego uzywasz…

MADE IN PRL
Opublikowano
Tak jak mówiłem wcześniej wszystkie elementy były sprawne bo jeśli chodzi o mechanikę nie jestem jakimś leszczem i w dodatku co ma piernik do wiatraka, sterownik jak sprawny to mogę go wysłać do Meksyku i tam też będzie działał. Używając Twojego sposobu wydałbym 800 zł i dalej byłaby [BAD].Uszkodzony był kabelek z tej wiązki która łączy sterownik z komputerem, prawdopodobnie jakoś dziwnie się ułożył i przetarł z czasem od wibracji dlatego pokazywało mi brak połączenia. Koszt naprawy żaden ale 2 dni z życia wyjęte bo musiałem ściągać kolektor dolotowy, ale przy okazji go wyczyściłem bo gardziele były w połowie zawalone syfem.
Opublikowano
"Przelozenie uzywanego sterownika ktory dziala w zupelnie innych warunkach niz twoj silnik niczego nie zalatwi." - zgadzam się z kolegą w 100%, u mnie był problem z sondą NOX wywalała błedy, też przekładałem sprawną z innego samochodu i ciągle były błędy, problem został rozwiązany po kupnie nowej.
Opublikowano
nie jestem jakimś leszczem i w dodatku co ma piernik do wiatraka.

Jestes mega kozakiem jesli placisz za nowe swiece,sterownik i filtr 800zl :)

Przetarty kabelek to nie jest awaria dla naszego teamu jasnowidzow z forum…

Pozdrawiam.

MADE IN PRL
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Siemka a moj blad polega na tym ze samochod ciezko odpala rano I kopci przez jakis czas na czarno , zostal wymieniony sterownik swiec swiece sprawne a samochod dalej ciezko odpala , wtryski bod kompem okej jak juz chwile pochodzi ale rano jest blad ze cos trzeba zrobic z wtryskami nie pamitem jak to mechanik powiedzial . Dodam jeszcze ze kontrolka od swiec zarowych sie nie zapala. Wiecie jaki moze byc problem bo mechanik juz nje wie da jeszcze wryski do sprawdzenia
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zrób test przelewowy wtryskiwaczy, może któryś za dużo podaje. Sterownik proponowałbym kupić nowy BERU, ja już przerabiałem inny i naprawiany ostatecznie kupiłem nowe świece i sterownik też nowy. W mrozy paliła czasami na 2, czasami na 3 cylindry, teraz im zimniej tym lepiej. A wskazania wtryskiwaczy w INPA nie są do końca prawidłowe, w jednej E46 320d INPA pokazywała idealne wartości wtrysków a po wyjeździe i dotknięciu gazu wtryski zagrały jak na cymbałkach, także nie do końca wiarygodne źródło.