Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na wstępie opiszę moje auto:

BMW E39 528i rok produkcji: 1997r Turing Automat. Instalacja gazowa: Stag 300.

Problem:

Ciężko zapala. Kręci bardzo ładnie ale nie może zaskoczyć jak by nie dostawał paliwa. Podczas kręcenia telepie bardzo silnikiem. Kiedy dodam trochę gazu to po pewnym czasie zaskoczy (kilka sekund) i praca jak by wraca do normy.

Zauważyłem, że ruszając od zera tak jak by lekko przeplatał ale potem idzie normalnie. Nie jestem pewny czy jest spadek mocy. Bo staram się jeździć jak najmniej póki mechanik do niej nie zajrzy... I poruszam się drugim samochodem. Umówimy jestem na środę do mechanika.

To też może być ważne, że dwa razy mi zgasła...

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że silnik nie pracował równo na postoju ale raczej tylko na gazie i bardziej jak silnik był zimny.

Jeżeli chodzi o samo nastąpienie problemu to wyglądało to tak. Normalnie wszystko śmigało tankowałem moją Beme i potem żeby odpalić musiałem dłużej niż zwykle pokręcić może o 2sek więcej. I do wieczora było coraz gorzej. Teraz na prawdę słabo odpala.

Jak ktoś z Was borykał się z podobnym problemem to bardzo proszę o post. Doradźcie co to może być.

Dodam jeszcze, że wymieniłem świece profilaktycznie ale nie zmieniło to niczego. Co zauważyłem to pierwsza świeca była morka od oleju. ale tylko pierwsze pozostałe 5 całkowicie suche.

Z góry Wam wszystkim bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)
Opublikowano

Winny okazał się czujnik obrotów wału korbowego. Nowy VDO Siemens oryginał 210zł i wszystko śmiaga dobrze :)

Pozdrawiam

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)