Skocz do zawartości

316.pisk przy powolnej jeździe, bicie na hamulcu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=68&t=120678

mam następujący problem, pojawiło się bicie na pedale hamulca, bardzo delikatne ale im szybciej sie jedzie tym bardziej czuć (przy hamowaniu 40kmph prawie niewyczuwalne). Klocki z przodu sie konczyły, tarcze też zostały załozone nowe.

Bicie nie ustało a do tego pojawił się bardzo głośny pisk przy ruszaniu i toczeniu się, przy 10 km/h już nic nie słychać, tylko przy wolnej jeździe

Co to może być ? Łożyska ?

Dodam że na kierownicy nie ma drżeń, felgi proste, opony nowe, hamulce tył stare ale w dobrym stanie

Opublikowano
możliwe też ze na dotarciu zagrzanymi wjechałeś w kałuże i Ci wykrzywiło tarcze stąd bicie
Zielona Bestia E36 sedan: M43b16 1.6 102KM & Corsa 1.4 na podtlenku LPG
Opublikowano

raczej nie ABS, bo wiem jak działa i jak go czuć, w tym aucie akurat dosyć głośno się "drze"

bicie było przed zmianą tarcz,

piszczenie nie występuje zawsze, dzisiaj po przejechaniu 6km, jeden pisk, drugi raz jak parkowałem po 10km

wczoraj jak jeździłem dużo więcej piszczało

mam jeszcze wrażenie że więcej piszczy przy skręconych kołach, ale to może być tylko wrażenie

po 10km felgi przód delikatnie ciepłe, spokojnie położyłem rękę na nich

Opublikowano

To chyba dwie oddzielne usterki.

Dzisiaj testowałem, piszczy praktycznie za każdym razem przy kołach skręconych lewo, przy prostych czasami, przy skreconych w prawo nie zdarzyło się dzisiaj, a kręciłem się trochę czasu po uliczkach. Co to może być?

Druga sprawa bicie na pedale hamulca. Hamowałem dzisiaj ze 130, nie ostro, stopniowe zwalnianie do 50, bicie czuć oczywiście bardziej, a dochodzi do tego dźwięk, jakieś "łupanie" chyba z tyłu pojazdu, ale nie jestem pewien. Mimo to auto się prowadzi ok.

Opublikowano

Z tyłu mam tarcze.

Przypomniałeś mi że kiedyś miałem już coś takiego w innym aucie, przy hamowanie straszne tłuczenie z tyłu, po przetoczeniu bębnów było ok.

Przejadę się z kimś i zobaczymy skąd ten huk.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli chodzi o bicie przyczyną były tarcze i klocki z tyłu, dziwnie nierówno zużyte :?

Zostały przetoczone, klocki nowe. Bicia nie ma i dobrze hamuje. Dzięki za pomoc

Jeśli chodzi o pisk to dalej jest. Przejechałem dzisiaj koło 15 km. Na poczatku nie ma, potem zaczyna piszczec przy skretach w lewo i wolnej jeździe. Sprawdzę przód, mam nadzieję że trafie na przyczynę

Opublikowano

jeśli pisk pochodzi od klocków to wyjmij klocki, posmaruj je z tyłu smarem miedzianym i powinnno pomóc. Jeśli nie to wiesz że usterka lezy w innym miejscu.

Czy koło, opona ci o nic nie ociera ?

szukam