Skocz do zawartości

[e92 335i] Wyświetlanie niski poziom oleju

jarek74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno zakupiłem E92 335i 2007r. po zatrzymaniu auta i wygaszeniu (nie za każdym razem)wyświetla mi się żółta kontrolka oleju na liczniku i napis na monitorze niski poziom oleju dolej 1l . . . . . .. Po wyłączeniu auta i ponownym uruchomieniu komunikat ten ginie a dziś wykonałem pomiar poprzez i drive i wskazało mi engine oil level ok, dolewać olej czy nie bo troszkę głupieje czy może 1/2l dolać proszę o pomoc, jeśli popełniam jakieś błędy to przepraszam ale jestem tu nowy i to moje pierwsze BMW.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Kolego u mnie było też tak samo , po przejechaniu ok 10 min-- tak aby silnik się troszkę rozgrzał sprawdziłem przez BC jaki mam stan oleju i zawsze pokazywało minimum czyli na pewno musiałem dolać 1L sprawdź tak samo u siebie jak masz minimum po ok 10min jazdy to śmiało dolewaj 1litr :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Pomiar gdzie napisane jest tylko oil level ok jest tylko szczątkowym komunikatem sprawdzajacym czy w silniku jest olej do bezpiecznego uruchomienia a nie jego poziom. Żeby sprawdzić ile dokładnie jest oleju musisz mieć rozgrzany silnik najlepiej podczas jazdy. Możesz tez przez manetke BC sprawdzić jak juz się rozgrzeje. Zmieniasz gora dol aż znajdziesz olej po czym wciskasz boczny przycisk na manetce. Pokaże jak się nagrzeje inaczej będzie się tylko zegar kręcił ze niby oblicza :cool2: jak dolejesz oleju to tez musi trochę km minąć zanim wyświetli ile jest dokładnie.

🙃🙃

Dzieki za pomoc Zrobiłem pomiar przez BC i wyszło ok nie rozumiem tylko czemu czasami zapala mi się ta kontrolka od oleju i zawsze po wyłączeniu auta nigdy przed włączeniem czy może już dolać z 1/2 litra i obserwować, jeszcze raz dzięki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
To nie ma prawa wyskakiwac komunikat o malej ilości oleju. Może cos z czujnikiem się dzieje. Olej zmieniales po zakupie? Jaki zalany?

🙃🙃