Skocz do zawartości

[E39] 530i ustawianie kątówprzedniej osi/rozwiercony kielich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie. Znajomy wymienił przedni prawy amor, dwa dolne przednie wahacze pojechał na zbieżność i napotkał problem gdyż przednie prawe koło miało zły kąt pochylenia. Magicy rozwiercili kielich o 2mm przesunęli amor, ustawili zbieżność (podobno igła). Auto prowadzi się dobrze..., tyle że jak z trwałością takiego czegoś? Na moje to zwrotnica do wymiany.., samochód miał ustawianą zbieżność pół roku temu i nie było problemów..
Opublikowano
O ile wiem, jak auto nie było po przejściach, to nic rozwiercać nie trzeba i powinno się dać ustawić kąty i zbieżność bez takich zabiegów. Niestety geometrię ostatnio robi prawie każdy, ale mało kto wie jak.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Normalnie to kątów z przodu się nie da ustawiać.

A czy kolega poprawnie poskładał zawieszenie?

Jak coś nie siadło poprawnie (np amortyzator w zwrotnicy) to mogły być jaja z ustawieniem geometrii.

Ewentualnie druga opcja to że kolega montował najtańsze części jakie dostał (kiepska jakość i spasowanie).

Co jak co, ale jak wcześniej się dało ustawić, między czasie przygody nie było to nie ma cudów że teraz też się nie da, także za nic w świecie nie dał bym sobie rozwiercać kielicha. :roll:

Teraz jak ktoś kumaty popatrzy to pierwsze co na myśl przychodzi to "pewnie bity".

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kiedyś jacyś magicy też u mnie kręcili, że nie da się ustawić, bajerowali, cuda wymyslali, że walnięty, że przód z tyłem się nie zgrywa itp, a nawet luzów w zawieszeniu nie sprawdzali przed podpięciem do maszyny, dodatkowo w praniu okazało się, że nie mieli ustawień do zawiechy z m-pakietem i na standardowych ustawiali. Podziękowałem im. U normalnego mechanika z polecenia okazało się, że tuleje się kończyły, a z przodu wahacze były lekko niedokręcone. Po wymianie przód i tył idealnie. Też bym nie dał rozwiercać kielicha.