Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Mam E30 i nie wiem czy taki zabieg musze przeprowadzić... Lambda wymieniona ale nic wiecej nie robiłem, wymiana nic nie dała autko dalej pali po miescie jakieś 18L/100km :wink:

A na jaki czas nalezy odlaczyc aku ?

...nieważnie dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
Opublikowano
Poczytaj na forum o resetowaniu kompa. Najlepiej odlacz aku, polacz klemy i zostaw tak przynajmniej na 20 min. Nie zdziw sie jak pozniej silnik po odpaleniu bedzie sie troche dziwnie zachowywal. Musi sobie na nowo wszystko zaprogramowac. Kilka-kilkanascie minut jazdy mu wystarczy
Opublikowano
hehe dzięki, wiem co to "szukaj" :wink: .. ale szukalem pod "kasowanie komputera" a nie DME.. tak wiedz dzieki a zabieg już przeprowadziłem :cool2:
...nieważnie dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam E36 1,8 is ten samochód musi dużo palić on do tego jest stworzony, nie chce mi się wierzyć jak piszecie że wasze auta pala po 8 , 9litrów. U mnie średnie spalanie to 12-13litrów i za cholere nie chce być mniej!
Opublikowano

Kolezka moj ma 1.8 cabrio i ponizej 10litrow nigdy nie bylo. Chyba ze w trasie. Niezdziwie sie jak niedlugo ktos wyskoczy, ze mu 5 litrow 1.8 pali po miescie:)

Ja mam 2.0 i ponizej 11 zejsc jest niemozliwoscia. No ale niektorm na forum to 2.5 litrowa pali 10,5 - jak to pisza przy spokojnej jezdzie :))

Pozdrawiam Mariusz
Opublikowano
Ja mam E36 1,8 is ten samochód musi dużo palić on do tego jest stworzony, nie chce mi się wierzyć jak piszecie że wasze auta pala po 8 , 9litrów. U mnie średnie spalanie to 12-13litrów i za cholere nie chce być mniej!

Witam ja jestem z Koszalina więc troche mniejsze miacho i mam identyczna sytuacje. W miescie to jest zawsze 12-13 l , a jak czasem raz mi tylko wyszlo ze mialem 11 l (glownie krotkie odcinki).

Ci co pisza o tych 8-9 l w miescie to oszusci. Chyba ze uznaja jako miasto obwodnice Gdynia - Gdansk. Denerwuja mnie tacy kolesie, nie wiem jak oni licza te litry ale cos chyba z matmy sa slabi. Nawet w danych fabrycznych jest jak byk ze bemka z 1.8 a miescie pali 11,5 l (a to jest zawsze troszke zanizone). Odsylam do danych technicznych zalaczonych w pliku na forum. Pzdr

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam po dluzszej przerwie otoz:

jezdzilem i jezdzilem po warsztatach pytajac czemu moze spalac teraz tak duzo roznie mi mowili : filtr powietrza ze brudny , swiece , sonda , ze katalizator jest zapchany ze komputer sie popsol i takie tam...

Pojechalem do zaprzyjasnionego mechanika i tak:

Sprawdzilismy sonde lambda : dzialala jak ma dzialac , wymienilismy swiece , filtr powietrza no i test spalanie nieznacznie zmalalo

cos Tu jest nie tak na dodatek silni zaczol dziwnie plywac na jalowym biegu zaraz po odpaleniu 1 mysl przeplywka juz mialem kupowac przeplywke az tu nagle sam przy mysiu samochodu kiedy dolowewalem plynu do chlodnicy przez przypadek nacisnolem reka ten waz gumowy od przeplywomierza do silnika i co widze na zgieciu dziura !

Zaizolowalem dziure: przestal plywac spalanie wrocilo do 10 przetsal mi szparpac na 1 biegu cud ! :-D

Co do spalania ja czesto licze ew tankuje do pelna i po 100km znowu pod kurek wyszlo mi 8,7l chyba moj rekord ale Rzeszow to nie duzoe miasto w sumie da sie przejsc z 1 konca na 2 w przeciagu 2 -2,5 godziny na piechote odcinki pokonywanie przezmnie podczas tego testu to glownie ok 15km raz zapuscilem sie troche dalej bo az 20 troche pojezdzilem w godzinach szczytu ( stalem w nieduzym korku ) tankujac do pelna znowu wlalem 8,7l paliwa jazda oczywiscie oszczedna zazwyczaj krece do 3-4tys rmp

to moj najlepszy wynik spalania w "miescie" choc niektorzy moga to uznac za cykl mieszany bo fakt faktem wyjezdzalem troche za miasto ale jak mowie to byly odcinki 15 - 20 km

Co do spalania innych BMW z ktorzymi mialem ostatnio stycznosc to tak:

moje byle 325i e30 M20B25 15 przy spokojnej jezdzie 20 jak sie go dobrze pociagnelo ( zazwyczaj krotkie odcinki po 5km i gaszenie silnika ew jakies zbojowanie po nocach na 400m z innymi wariatami ) ;-)

I nieslychanie oszczedne 320i e36 mojego kolegi ktoremu spala 9l :D i koles ma mi to udowodnic bo mamy jezdzic 100km po miescie i pozniej tankowac jesli spali 9 ja place za paliwo jesli wiecej to on ta iilosc tankuje do mojego samochodu :-)

uff ale sie rozpisalem

Opublikowano
Mi tam zawsze pali dyszke (niestety :/)...nawet jak sie poruszam obwodowa Gdansk-Gdynia :P

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Tez cos napisze :)

Otoz ostatnimi czasy przerzucilem sie na Pb98, (glupi jestem i myslalem ze bedzie troche mniej brala moja furka :/ ) no i tak. Przejechalem 580 km z czego kolo 250 km w trasie i reszta miasto, jak zawsze krotkie odcinki (bo Koszalin to mala wiocha :) ). Wynik na stacji (zaznaczam ze sprawdzam przez tankowanie do pierwszego odbicia ciagle na tym samym dystrybutorze) wiec wyszlo 9,9 l 100 km . Moim zdaniem ciagle za duzo mi bierze. Troche mnie to jak zwykle denerwuje, bo jak kasy mam malo to zamiast sie delektowac jazda to na wskaznik wachy patrze :duh: .

No dobra ale ogolnie to chyba ciagle mam cos nie tak z silnikiem lub elektronika. Otoz jak auto jest zimne to szarpie i trzesie sie. Ruszyc plynnie jest ciezko. Pojade do mechensa, takiego typu firma ja sam i nikt mi nie pomaga, ale ma sprzet i raczej się zna na rzeczy. Poprosze go zeby mi sprawdzil cisnienie w garach i kąt wyprzedzenia zapłonu, a takze niech ob-looka wszystkie przewody powietrza czy nie ma gdzie dziury. Sam mechanikiem nie jestem ale chyba tylko tego jeszcze nie sprawdzalem. Ciekawe ile mnie skasuje, kurczak mam nadzieje ze mniej niz sete bo kasy malo :/

A do ziomka co mu pali w miescie 8,7 otoz gratulacje, bym ci dlon uscisnal jakbym mogl i pogratulowal bo chyba masz egzemplarz BM-ki co czyni cuda i rozmnaża wache w zbiorniku jak Jesus wino, bo moja w miescie to ni cholery ponizej 11,5 nie zejdzie. Jakby mi po miachu palila 10 a mieszanie tak jak katalogowo 8 l to osobiscie bym skakał do góry i wszędzie mówil ze BMW to najlepsze i najoszczędniejsze wozy :]

Uff tez sie rozpisalem.

Pozdro.

Opublikowano

A ja Panowie napisze swoje dane -jak chcecie to wierzcie jak nie to nie.

Trasa 90km/h: 6l/100km

Miasto: 8l-10l/100km zależy od charakteru jazdy w odcieniach spokojnej.

Ostra jazda w mieście (zakręty bokami): 15l/100km

Sprawdzałem to już na setkach obliczeń przez dłuższy czas.

http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
Tez cos napisze :)

Otoz ostatnimi czasy przerzucilem sie na Pb98, (glupi jestem i myslalem ze bedzie troche mniej brala moja furka :/ ) no i tak. Przejechalem 580 km z czego kolo 250 km w trasie i reszta miasto, jak zawsze krotkie odcinki (bo Koszalin to mala wiocha :) ). Wynik na stacji (zaznaczam ze sprawdzam przez tankowanie do pierwszego odbicia ciagle na tym samym dystrybutorze) wiec wyszlo 9,9 l 100 km . Moim zdaniem ciagle za duzo mi bierze. Troche mnie to jak zwykle denerwuje, bo jak kasy mam malo to zamiast sie delektowac jazda to na wskaznik wachy patrze :duh: .

No dobra ale ogolnie to chyba ciagle mam cos nie tak z silnikiem lub elektronika. Otoz jak auto jest zimne to szarpie i trzesie sie. Ruszyc plynnie jest ciezko. Pojade do mechensa, takiego typu firma ja sam i nikt mi nie pomaga, ale ma sprzet i raczej się zna na rzeczy. Poprosze go zeby mi sprawdzil cisnienie w garach i kąt wyprzedzenia zapłonu, a takze niech ob-looka wszystkie przewody powietrza czy nie ma gdzie dziury. Sam mechanikiem nie jestem ale chyba tylko tego jeszcze nie sprawdzalem. Ciekawe ile mnie skasuje, kurczak mam nadzieje ze mniej niz sete bo kasy malo :/

A do ziomka co mu pali w miescie 8,7 otoz gratulacje, bym ci dlon uscisnal jakbym mogl i pogratulowal bo chyba masz egzemplarz BM-ki co czyni cuda i rozmnaża wache w zbiorniku jak Jesus wino, bo moja w miescie to ni cholery ponizej 11,5 nie zejdzie. Jakby mi po miachu palila 10 a mieszanie tak jak katalogowo 8 l to osobiscie bym skakał do góry i wszędzie mówil ze BMW to najlepsze i najoszczędniejsze wozy :]

Uff tez sie rozpisalem.

Pozdro.

No nie wiem, czy tutaj Ci wyszlo za duzo, dla mnie to jest normalne spalanie...nie wazne, ze 250 km bylo w trasie. 1,8 musi spalic ;)...Tak jak pisalem wyzej u mnie ciagle w 10 litrach (trasy ciagle miasto)...no ale juz sie przyzwyczailem...wkoncu to BMW :8)

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

moim skromnym zdaniem nie ma co rozmyslac, ktora najmniej spalila bo jest to jest bez sensu. miasto miastu nie rowne, noga nodze nie rowna, paliwo paliwie nie rowne. zupelnie inne wyniki sa dla osob ktore pokonuja krotkie odcinki na niedogrzanym silniku, a inne jak ktos napisal "troche pod miastem"

Pozostaje tez kwestia okeslen "spokojna jazda" ostra itp... dla mnie spokojna to taka, ze spod swiatel ledwo co ruszam, pasy zmieniam tylko jak nie bede musial ostro przyspieszac (mowi o miescie) [hehe nie umiem tak jezdzic, nie lubie utrudniac ruchu], a ostra to taka ze wskazowka obrotomierza nie spada ponizej 3tys...

takie porownania mozna by bylo zrobic jakby osoby wypowiadajace zatankowaly na tej samej stacji i razem przejechaly jednoczesnie ustalona ilosc km, zapewniam Was ze wyniki bylyby zupelnie inne.

juz koncze bo bedzie za dlugie :lol: zycze niskiego spalania :8)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie forumowicze.

Pisze pierwszego posta zatem uwaga temat jest nadal gorrący.

Moja e36 compact z silnikiem 1.6 M43 po mieście pali 14 litrów. Zmienne eksploatacyje to paliwo 95, średnie obroty przy ktorych zmieniam bieg to 2500 max 3000, prawda mam opony 205 ale czy to może aż tak rzutować? Ponadto ze skrzyzowania ruszam ani jak emeryt ani jak husaria do bitwy po prostu płynnie. Miasto to Łódź trasy średnio 7-8 km więc jest to tryb miejski to nie podlega dyskusji. Teraz uwaga; na sylwestra (dziekuję był udany w końcu to moja pierwsza podroz bawarią) wybrałem się na Słowację i średnie spalanie na odcinku 900 km wyniosło 7,5 litra przy jeździe głównie tak 110 - 120 ale 190 też raz było. Wynik jest taki że przy obecnych cenach paliw za 50 zł po miescie przejezdzam 100 a w trasie niemal 200 km. Jak sądzicie, należy wymienić sądę, świece, przepływomierz czy dospawać tory do bocznicy kolejowej i uprowadzić jedną cysternę ze składu ?

Opublikowano
Hehe no ja mam dokladnie to samo w trasie samej niby luuz ale w miescie to masakra. I najgorsze ze wiem ze tak nie powinno byc. W miescie 11 to tak ale nie 13-14. Chyba ten pomysl za ta bocznica tylko, bo ja juz u tylu mechanikow bylem i na tylu badaniach na kompie ze nci nie pomaga :/
Opublikowano

A teraz zima przy zasypanych ulicach zrobiłem 160 km na 20 litrach.

Efekt buksowania kół no i czestych zakrętów bokami :twisted2:

http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
Witajcie forumowicze.

Pisze pierwszego posta zatem uwaga temat jest nadal gorrący.

Moja e36 compact z silnikiem 1.6 M43 po mieście pali 14 litrów. Zmienne eksploatacyje to paliwo 95, średnie obroty przy ktorych zmieniam bieg to 2500 max 3000, prawda mam opony 205 ale czy to może aż tak rzutować? Ponadto ze skrzyzowania ruszam ani jak emeryt ani jak husaria do bitwy po prostu płynnie. Miasto to Łódź trasy średnio 7-8 km więc jest to tryb miejski to nie podlega dyskusji. Teraz uwaga; na sylwestra (dziekuję był udany w końcu to moja pierwsza podroz bawarią) wybrałem się na Słowację i średnie spalanie na odcinku 900 km wyniosło 7,5 litra przy jeździe głównie tak 110 - 120 ale 190 też raz było. Wynik jest taki że przy obecnych cenach paliw za 50 zł po miescie przejezdzam 100 a w trasie niemal 200 km. Jak sądzicie, należy wymienić sądę, świece, przepływomierz czy dospawać tory do bocznicy kolejowej i uprowadzić jedną cysternę ze składu ?

:jawdrop: :jawdrop: :jawdrop: :shock: o w mordencje to troszke chyba raczej za duzooooooo :jawdrop:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Ja tylko dodam tak. Zimno sie zrobilo. Jazda glownie po miescie zrobilem 100 km (30 poza miastem wolno jak cholera bo slisko, do 2,5 tys krecony i zmieniany bieg) i patrze na wskaznik poziomu wachy i pokazuje ze w 100 km wziął 14 litrów / juz mnie nosi. Ch by wziela z tym autem :/
Opublikowano
Kupilem w pazdzierniku swoje E36 318 M43, od tego czasu zrobilem ok 6000 km jakies 65% jezdzac po miescie (KRK, tylko ze jadac do pracy mam 15km i w sumie moze z 10 swiatel i zalozmy ze czerwone zapali sie na polowie), reszte w trasie. Noga raczej spokojna. Srednie spalanie na chwile obecna to 9,52 l/100km - zaznaczam ze mam zanotowane w excelu ile tankowalem, przy jakim przebiegu itp wiec wynik jest jak najbardziej miarodajny.
Opublikowano
no dobrze dobrze ale może ktoś zna przyczynę takich dysproporcji w cyklu miejskim i drogowym ? Przecież to jest tylko 1,6