Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako że jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać.

Mam w swojej E61 z 2008 roku fotele pół skórzane oraz pół elektryczne. Chciałbym zamienić je na pełną skórę, także pół elektryczną. Mam możliwość kupna takich foteli, także z 2008 roku, ale z wersji angielskiej. Pytanie czy można bez problemów przełożyć fotele z angola do wersji z kierownicą po lewej stronie? Pozdr.

Opublikowano
napewno matę zajętości pasażera będziesz musiał przełożyć bo ona jest tylko w fotelu pasażera. Jeżeli to są fotele bez pamięci to chyba nie powinno być problemu. Dla testów możesz zamienić te co masz, na pewno nie będą pasowały szyny ale będziesz miał pewność że elektryka działa. Ale liczyć się trzeba z tym że na pewno wywali ci błąd poduszek na żółto (brak maty).
Opublikowano

A nie można prościej ?

Fotele z anglika będą włożone tak jak w angliku i docelowo fotel pasażera będzie teraz fotelem kierowcy i wszystko musi pasować... a mata chyba jest identyczna bo jak nie zapniesz pasów na miejscu kierowcy to również będzie sygnał o braku pasów

Opublikowano
Nie mówimy o komunikacie zapięcia pasów tylko o zajętości fotela pasażera.Jeżeli pasażera nie ma to poduszki po jego stronie nie wystrzelą.Natomiast wymiana maty to robota dla kogoś ogarniętego bo trzeba oddzielić poszycie od gąbki.Dlaczego niby szyny miałyby nie pasować?
Opublikowano
Dlaczego niby szyny miałyby nie pasować?
Chodziło mi o zamianę foteli tych które ma obecnie zamontowane, fotel kierowcy na miejsce pasażera i odwrotnie po to aby zobaczyć czy instalacja jest w obu przypadkach jest taka sama, między innym chodzi o mate zajętości. Jak zadziała to będzie mógł założyć fotele od anglika (elektryka fotela). Tylko mate musi przełożyć żeby poduszki działały prawidłowo. Co do wymiany: każdy tapicer zrobi bez większych trudności. Sam osobiście montowałem mate z fotela przed FL do foteli po lifcie, oryginalne haczyki zastąpiłem małymi opaskami zaciskowymi (trytytki) po skończonej operacji nie było widać że coś było grzebane +10pkt. do tapicerstwa :)
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

witam

czy ktoś mógłby konkretnie opisać problemy związane z przełożeniem foteli z anglika.

Mogę okazyjnie kupić fotele i boczki skórzane do e60 z wersji angielskiej. na zdjęciach boczki europejskie i angielskie wyglądają identycznie mają takie same otwory. zastanawiałem się czy fotele dałoby się przełożyć na zasadzie kierowcy na kierowcę i pasażera na pasażera przekręcając szyny. A jeśli nie to czy z przełożeniem maty jest dużo problemu??

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Temat został przerobiony przeze mnie. Kupiłem cały komplet od angola razem z boczkami. Boczki pasują idealnie trzeba tylko zamienić panele sterujące, ale otwory są identyczne więc zero problemu. Oparcie tylne u mnie było dzielone i kładzione skórzane całkowite i nie kładzione. Trzeba było odkręcić zawiasy i po sprawie pasuje idealnie i bez problemu. kanapa zero problemu pasuje.

Więcej zachodu jest z przednimi fotelami jeśli się chce to zrobić tak jak należy oczywiście. Można pójść na łatwiznę i przykręcić fotele tak jak idzie ale problem jest z matą zajętości ( oczywiście można wwalić emulator i po sprawie). Ja zrobiłem to w następujący sposób, że rozkręciłem swoje oryginalne fotele rozbierając je do podstawy siedziska do stelażu. Rozebrałem angielskie w ten sam sposób i założyłem skórzane siedzisko kierowcy na swój oryginalny stelaż kierowcy, a pasażera na pasażera, z tym, że nie pasowała wtyczka od maty zajętości bo angole były z 2004 roku a ja mam 2005 wiec też inne moduły. Przełożyłem matę zajętości ze swojego fotela do angola i po sprawie, na marginesie dodam, że jest z tym trochę zachodu ale jest do zrobienia i tak jak pisał kolega wcześniej też użyłem opasek zaciskowych zamiast tych wrednych kółek metalowych mocujących tapicerkę. Dodatkowo idąc za ciosem w fotelu kierowcy podmieniłem gąbkę siedziska na moją z fotela pasażera bo była idealna a tamta już lekko pognieciona. I w ten oto sposób odmieniłem wnętrze swojego auta na piękną czarną skórę.

Jeśli ktoś będzie potrzebował pomocy mogę podesłać kilka zdjęć jak to wszystko po kolei przebiega.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Rowniez zastanawiam sie nad taka zamiana foteli w E60 na sporty z anglika- sterowanie jest identyczne jak w moich obecnych(zwykle szmacianki) , wiec powinno byc plug&play, zastanawia mnie jedynie kwestia pasow, bo gdzies wycztalem, ze jest roznica w mocowaniu zapiecia w fotelu kierowcy i pasazera, jest to jakis problem? Z gory dzieki za odp.
  • 3 tygodnie później...