Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam całkiem niedawno zamieniłem moje e39 530D na benzyniaka o którym marzyłem. Tak jak w temacie. Przebieg to nie całe 240 tys. km (niby prawdziwy udokumentowany książką serwisową z niemiec) Jaki olej najlepszy będzie do tego silnika, jaki Wy uzywacie?

Dzięki. Pozdroo ;)

Opublikowano

Aleś, kolego, poruszył temat! Pełno postów na forum (szczególnie w dziale dot. E39), więc poświęć jedną noc na lekturę i będziesz wiedział.

Ja lałem przez chwilę 10W-60 Castrola, ale tą wersję do M (bo jest kilka wersji). Przy normalnej jeździe (gaz w podłodze przez 0,01% czasu jazdy) to kompletnie bez sensu. Dlatego leję 5W50 Mobil 1. To syntetyk (i tylko syntetyk lać należy), choć niektórzy twierdzą, że to taki trochę oszukiwany syntetyk, ale lepszy od innych "oszukiwanych" syntetyków (w stylu Castrol Edge itp). No i Mobil 1 ma dobrą cenę, więc zmieniam go co rok lub co 10k km (co szybciej).

Na pewno nie lej tego co zaleca BMW, czyli 5W30 - to raczej żart w tym silniku.

Castrola raczej nie polecam (innego oczywiście niż wspomniany do eMek). Może być jeszcze Motul, Liqui Moly,Millers.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Najlepiej cos 10W60 sprawdza sie w silnikach BMW V8 m62.

Moze byc Castrol, ale lepiej Millers NT.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
10W60 owszem OK, ale jak często mocno obciążasz silnik. Jak się jeździ przez większość czasu spokojnie, to 5W50 jest w zupełności wystarczy a przy tym trochę szybciej rozchodzi się po zimnym silniku zimą, czego niestety o 10W60 nie można powiedzieć.