Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, wymieniłem olej w aucie, jednak dali mi zły filtr oleju, jutro rano jade na podróz 800km, może sie coś zlego stać czy mam nie panikować? :D
Opublikowano

ale co za maly wkład czy jak ?

jeden warsztat masz na wiosce ?

jedz do innego i zmien sam filtr, jest na gorze wiec oleju nie trzeba zlewać, po nocy dolej tyle co ubyło razem ze starym filtrem i w trase

po co ryzykowac jak mozna to tanio i szybko "naprawić"

co do warsztatu ktory taki "szprytny" jest to niech kase oddają za filtr albo załatwią prawidłowy, bedziesz miał na nastepną wymianę

pamietaj ze filtr oleju nie jest dla picu i producent okreslił jego wymiary w jasnym celu....

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też mi się to kiedyś przytrafiło :shock:

Szef zamówił po Nr. KBA i dostał zły :duh: sklep już zamknięty a ja otwieram bagażnik i wyciągam właściwy :mrgreen: myślałem że zły kupiłem to się wcześniej nic nie odzywałem. :mrgreen:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
reklamacji nie chcą udzielić gdyż filtr jest troszke brudny z dotykania go rękami ubrudzonymi olejem, i czy suma sumarum grozi coś jeśli filtra nie wymienie z czystej ciekawosci? w pon wymieniam dopiero :(
Opublikowano
Filtr może się rozlecieć na kawałki a wtedy to... zależy jaki masz teraz w aucie jak Knecht/Mann/OE BMW/ powinno wytrzymać jak Filtrona to osobiście bym się bał z tym jechać. Jutro jest sobota warsztaty są otwarte zahacz po drodze o jakiś warsztat i niech Ci wymienia filtr na miejscu + weź z domu albo kup dodatkowy litr oleju i w drogę. Jeżeli podałeś dokładny model auta i oni Ci źle dobrali filtr to nie mają prawa odmówić przyjęcia zwrotu towaru. Jeżeli sam wybrałeś i go ubrudziłeś to moim zdaniem inna bajka chodź pewnie mają podpisaną umowę z producentem i gdyby chcieli by wymienili. Szerokiej drogi kolego!
Opublikowano
aktuanie mam... filtrona, kupiłem mann'a i rzeczywiscie są inne mimo, że do tego samego modelu, gosciu pokazywal na komputerze, ze taki model ma tu podany, otwarlismy i filtr z filtrona i z manna i różnią sie, filtron ma plastikowe kółeczka z góry i z dołu, mann ich nie ma i przez to nie chce zaskoczyć, on wybierał ten filtr i nadal uważa, że on pasuje, zaproponował mi zamiane w ramach uwaga "rekompensaty" czyli wydaje mi sie, ze jednak cos ma na sumieniu :?:
Opublikowano

edit:Jaki masz model auta ? Podaj model auta(rok i silnik) i nr filtra. Nie wiem jak jest to w Dieslach ale w benzynie filtr ma kółeczka na górze plastikowe i trzeba trochę siły aby wszedł na swoje miejsce "zaskoczył".

Filtr do mojego auta jest pierwszy(Wkleiłem knechta ponieważ mają mniejsze obrazki ale struktura jest ta sama). Drugi i trzeci filtr do silników diesla kolejno M47(HU718/1Z - Mann symbol), M47N(HU722x - Mann symbol)

http://czescidobmw.pl/images/3656.jpghttp://czescidobmw.pl/images/3659.jpghttp://czescidobmw.pl/images/3648.jpg

realoem.com - sprawdzasz jaki masz numer katalogowy filtra

czescidobmw.pl wpisujesz numer i sprawdzasz filtry jakie powinieneś mieć

Opublikowano

Prawda, dobry filtr ma wytrzymać jakiś czas ale kolega pisze, że ma filtr Filtrona który nie należy do filtra który warto montować w BMW (Moim zdaniem). Czytałem o przypadkach rozpadania tego filtra. Chyba nikt by go z forum nie polecił zwłaszcza, że nowy filtr to groszowe sprawy.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=105936

Opublikowano
Kolega przejechał 15 kkm powiedzmy na tym filtrze i ten filtr ma się nagle rozpaść bo dostał nowy olej? Nie ma co panikować jechać gdzie trzeba i na przyszłość kupować mann albo knecht bo lepsze a różnica w cenie groszowa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Opinie o filtronie są strasznie przesadzone. To normalna firma produkująca filtry do wielu samochodów. Może Was zaskoczę, ale filtr paliwa w e46 m47n na pierwszy montaż to właśnie filtron, więc nie może to być badziew. Obecna beemka, to moja 10 sztuka w życiu, zakładałem już mana, knechta, filtrona. Obecnie mam championa. Kupuję to co mają aktualnie w sklepie, w którym się zaopatruję i nigdy jeszcze nie miałem żadnych problemów. To że filtry się rozpadają, to nie wina samego filtra, a oleju na jakim jeździmy. Też czytałem, że komuś zmieliło filtr, ale okazało się, że człowiek jeździł na oleju z jakimś dodatkiem do czyszczenia silników, co spowodowało rozpuszczenie się elementów filtra.

Kolego Halloween jedź w trasę i się nie przejmuj, nic się nie stanie, co to jest 800 kilometrów? NIC!

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Jedź bez stresu, jak wrócisz wymienisz i będzie wszystko ok. :wink:

Co ludzie mają do tego Filtrona? Do BMW zamontowałem Filtrona, kupiłem filtr tej marki pierwszy raz w życiu, wcześniej do inncyh aut zawsze knecht, mann czy purflux. A nasz filtron mnie miło zaskoczył otóż w pudełeczku oprócz filtra i uszczelek do niego była miedziana uszczelka do korka miski olejowej, pierwszy raz z czymś takim się spotkałem. :)

W ogóle zresztą jest "hejt" na forach na polskie artykuły moto :| np. oleje; Lotos spełnia normy różnych marek, ale nie jest kiepski bo tak i koniec. :?

Opublikowano

Maciej podkladki i uszczelki kazdy daje :)

Zobacz w srodku filtr paliwa filtrona i innego producenta to zrozumiesz

Zobacz jaka sztywnosc zachowuje filtr oleju filtrona po 15kkm i innego producenta

Albo nie patrz bo filtron zbankrutuje

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Mam ciekawe porównanie filtrów Mann, Knecht, Bosch oraz Filtron by homemade filtry do E36 318is :) oczywiście to bez znaczenia do jakiego auta.

W zasadzie to kilka zdjęć dedykowanego filtra różnych marek, zainteresowanym fotki mogę przesłać na maila.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Opublikowano
jak nowe to wszystko ładne ale dobrym wykładnikiem jakości filtra jest jego wygląd po zużyciu -jeżeli ma kształt bez zmian to jest ok ,natomiast jeżeli jest "zdeptany " to niestety jego jakość pozostawia wiele do życzenia
Opublikowano

niestety nie mam ale moge wyjaśnic, w 4ech miejscach było przerwane te białe kółeczko i mechanik powiedział ze on by czegos takiego nie zakładał

http://i.ebayimg.com/00/s/NDcyWDQ3Mg==/$%28KGrHqZ,!h!E6ZZ59PJ-BOr1TQEV%29Q~~60_35.JPG