Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kolego to są malutkie śrubki je się lekko dokręca jak za mocno dokręcisz to nic ci to nie da a tylko możesz sobie takich o to kłopotów narobić... to zależy czy urwała ci się równo z blokiem czy wystaje bo jeśli wystaje to jest szansa że wykręcisz ją żabą hydrauliczną z dobrymi ząbkami możesz wcześniej postukać w nią od góry by się zluzowała i próbować jeśli się nie uda można spróbować przyspawać nakrętkę i odkręcać. jesli się urwała po samym bliku to trzeba napunktować na samym środku i małym wiertłem wywiercić dziurę potem trochę większym i dopasować torxa nabić młotkiem i wykręcić. Masz szczęście że w takim miejscu się urwała a nie pod podszybiem :wink:
Opublikowano
Wiem, że trzeba delikatnie dokręcać ale właśnie w tym miejscu po delikatnym dokręceniu zaczęło potnieć, stwierdziłem, że trzeba dokręcić mocniej i w tym miejscu mi nie wyszło. Śruba urwała się w momencie jak mamy łepek śruby podkładka i gumowa podkładka równo z nią. W pokrywie widać nakrętkę 10 czy nią odkręcę resztę śruby czy wyjdzie sama nakrętka? Nie wiem czy dobrze opisałem jak coś na jutro mogę wstawić zdjęcie.
Opublikowano
Zerwana szpilka problem rozwiązany. Powstał drugi. Po wymianie uszczelki pokrywy zaworów dalej potnieje. w trzech miejscach widać ślady pocenia się. Czytałem na forum, że użycie sylikonu to bardzo zła rzecz :D Więc pytanie do was może jest jakiś inny środek, sposób na rozwiązanie tego problemu. Strasznie mnie to denerwuje jak staję na światłach i kropelka oleju kapnie na kolektor i w całym aucie czuć jak by benzynę. Proszę o pomoc...
Opublikowano
Zwykły silikon może i dobrym rozwiązaniem nie jest ale użycie pasty firmy loctite czy viktor reinz powinno pomóc tylko oczywiście trzeba nakładać z głową nie za dużo... swoją drogą dziwne ze ci cieknie rozumiem ze uszczelke dałeś nową pokrywe skręcałeś zaczynając od środka po skosach kolejno każdą śrubę?
Opublikowano
Wiem co to za pasta i takiej użyje Victor reinz i taka dałem nową uszczelkę. I tu mnie zaskoczyłeś bo owszem skręcałem pokrywę po skosach, ale nie od środka zacząłem od podszybia w stronę chłodnicy. Cenna uwaga na pewno z niej skorzystam. Wracając do pasty aplikować ją po całości, na pokrywę czy na blok czy tu i tu?
Opublikowano
Nawet jeśli w ten sposób ją skręciłeś to powinna trzymać wkoncu ta uszczelka jest gruba. najlepiej jak byś tu i tu położył tylko dobrze odtłuść powierzchnie i uszczelkę skrecaj najpierw lekko wszystkie śruby potem już na gotowo mocniej i odczekaj przed odpaleniem niech sobie zaschnie. Powodzonka :wink:
  • 1 rok później...