Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie w sprawie łożysk. Tylne domniemam wyje a przód jest po prostu do zmiany to od którego zacząć?(kłopot to wypłata za jakiś czas hehe).
  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

na początku napisałeś że jesteś laikiem w dziedzinie mechaniki pojazdowej,w związku z tym proponuję ci abyś podjechał do fachowca (mechanika) i niech sam oceni które łożysko jest najbardziej zużyte i kwalifikuje się do bezwzględnej wymiany,może się okazać że rzeczywiście uszkodzone są dwa łożyska i wtedy nikt nie da ci żadnej gwarancji jak długo jeszcze wytrzymają.

niestety nie da się tego określić przez internet.

pozdr.

Opublikowano
na początku napisałeś że jesteś laikiem w dziedzinie mechaniki pojazdowej,w związku z tym proponuję ci abyś podjechał do fachowca (mechanika) i niech sam oceni które łożysko jest najbardziej zużyte i kwalifikuje się do bezwzględnej wymiany,może się okazać że rzeczywiście uszkodzone są dwa łożyska i wtedy nikt nie da ci żadnej gwarancji jak długo jeszcze wytrzymają.

niestety nie da się tego określić przez internet.

pozdr.

super dzięki również pozdr.

Opublikowano
Kolegów chyba mimo wszystko poniosła fantazja z tym umawianiem :norty: , że jeśli tak zwana skucha to część albo robota gratis.

.

Chcę naprawić samochód jadę do mechanika który prowadzi działalność. Mówi że to i to do wymiany po przejechaniu się autem. Okazuje się że to opony czy cokolwiek. Dlaczego miał bym płacić za jego nietrafioną diagnozę? Akurat ja bym sam sobie sprawdził, ale nie każdy ma do tego warunki czas czy umiejętności.

Jak oddaje komputer do naprawy to nie chcę by mi w ciemno wymieniali kartę graficzną czy cokolwiek jak okaże się na koniec że płyta główna poszła. Tak samo z autem. Dlaczego mam ponosić odpowiedzialność za mechanika którego obowiązkiem jest tak prostą rzecz jak łożysko wymienić. Zdiagnozowanie takiego problemu nie jest trudne. Nie mówimy to o stukach w silniku i wycene roboty z częściami przed rozebraniem całego motoru. Dlatego nie ma co pisać że kogoś poniosła fantacja.

Opublikowano
Kolegów chyba mimo wszystko poniosła fantazja z tym umawianiem :norty: , że jeśli tak zwana skucha to część albo robota gratis.

.

Chcę naprawić samochód jadę do mechanika który prowadzi działalność. Mówi że to i to do wymiany po przejechaniu się autem. Okazuje się że to opony czy cokolwiek. Dlaczego miał bym płacić za jego nietrafioną diagnozę? Akurat ja bym sam sobie sprawdził, ale nie każdy ma do tego warunki czas czy umiejętności.

Jak oddaje komputer do naprawy to nie chcę by mi w ciemno wymieniali kartę graficzną czy cokolwiek jak okaże się na koniec że płyta główna poszła. Tak samo z autem. Dlaczego mam ponosić odpowiedzialność za mechanika którego obowiązkiem jest tak prostą rzecz jak łożysko wymienić. Zdiagnozowanie takiego problemu nie jest trudne. Nie mówimy to o stukach w silniku i wycene roboty z częściami przed rozebraniem całego motoru. Dlatego nie ma co pisać że kogoś poniosła fantacja.

Tu się zgodzę

Opublikowano

witam

przy okazji wymiany tulejek zawieszenia (17 szt) okazało sie że łożysko tylne jest do wymiany, byłem zdziwiony ponieważ nie miałem objawów (buczenie i szumy)

po demontażu tylnej zwrotnicy okazało się że łożysko po zakręceniu piastą szumi i na dodatek było fioletowe czyli przegrzane,

napisałem wcześniej że nie miałem objawów zużycia łożyska jednak był - przy hamowaniu z prędkości autostradowej było słychać huczenie z przodu z prawej strony, obstawiałem na 100 % hamulce a dokładniej tarcze ( są już do wymiany ) dodam tylko że łożysko do wymiany było tył lewy,

łożysk z przodu nie podejrzewałem bo latem były wymieniane,

jazda testowa hamuje i co brak huczenia z przodu zdziwiłem się ,czyli huczało łożysko

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrozumiałem, że teraz wymienił łożysko z tyłu a nie z przodu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
To jakiej firmy kupiłeś ze nie wytrzymały roku. Moje ma już kilka lat i ok 100tys i drugie ok 120. Oba fag

teraz wymieniałem tył na SKF a na przodzie siedzi FAG

Opublikowano
Proszę o sprosotowanie moich mysli. Jeżeli skręcam w prawo przy prędkości 30/40hgodz to prawe łożysko tył jest dociążone i przestaje wyć ???
Opublikowano

Witam ponownie. Byłem dziś z autem i z zakupionym łożyskiem fag.Okazało się że nie może wymienić mechanik łożyska bo tuleje czy śruby są tak zapiczone że musi brać palnik. suma sumarum powiedział że aby wymienić łożysko muszę zakupić 1. 2 silenbloc wahacza tył 2. 2tuleje wahacza góra 3. 2 tuleje wahacza tył dół 4. 4 śruby regulujące 5. szczęki i sprężynki . 6. drugie łożysko fag na druga stronę. Czyli miałem wymienić łożysko a wyjdzie cały tył robić wiec mniemam że częsci plus robocizna to 1000. Czy nie da się po prostu wymienić łożyska ??????? Czy to jest jakieś naciąganie? Potem mówił że zbieżność będzie ustawiał bo jak z jednej strony założy na tył łożysko to będzie auto ściągać. Wytłumaczcie mi co mam zrobić.

Dziękuję za rady z góry.

Opublikowano
Witam ponownie. Byłem dziś z autem i z zakupionym łożyskiem fag.Okazało się że nie może wymienić mechanik łożyska bo tuleje czy śruby są tak zapiczone że musi brać palnik. suma sumarum powiedział że aby wymienić łożysko muszę zakupić 1. 2 silenbloc wahacza tył 2. 2tuleje wahacza góra 3. 2 tuleje wahacza tył dół 4. 4 śruby regulujące 5. szczęki i sprężynki . 6. drugie łożysko fag na druga stronę. Czyli miałem wymienić łożysko a wyjdzie cały tył robić wiec mniemam że częsci plus robocizna to 1000. Czy nie da się po prostu wymienić łożyska ??????? Czy to jest jakieś naciąganie? Potem mówił że zbieżność będzie ustawiał bo jak z jednej strony założy na tył łożysko to będzie auto ściągać. Wytłumaczcie mi co mam zrobić.
  • 3 lata później...
Opublikowano
Witam. Mam pytanie co do tego łożyska. Podczas jazdy słyszę wycie z tylu. Na zakręcie w prawo hałas całkowicie zanika, w lewo tylko lekko ciszej A na wprost hałas. Na które łożysko w kole obstawiać?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawe, ale jak chcesz potwierdzić to podnieś auto i zakręć kołami.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ręcznie jak będę kręcił kołem to będzie na tyle słychać ze rozpoznam to? Czy lepiej podnieść daną stronę wyłączyć asc i rozpędzić trochę dane koło? Chyba nic się nie stanie co?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Będzie słychać przy kręceniu ręcznie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szum będziesz słyszał, porównaj z innymi kołami.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie, ale raczej nie jest to potrzebne.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL