Skocz do zawartości

e39 535 problem z temperatura, brak ogrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, mam problem ze swoim V8. Szukalem podobnego tematu ale nie znalazlem. Kiedy odpale silnik z rana temperatura bardzo powoli rośnie, w teście 7 dochodzi ona do maks 60 stopni i stoi. Ogrzewanie ustawione na 32* i nawiewy na maksa i ledwo dmucha ciepłym. Po przejechaniu niewielkiego dystansu wskazówka leci gwałtownie na czerwone pole i tam zostaje a w teście 7 widnieje temperatura uwaga... -128* . Po otworzeniu maski silnik jest lekko ciepły więc na pewno się on nie przegrzewa. Po zgaszeniu auta na teście 7 od razu pokazuje 60stopni. Rano nastepnego dnia po wlaczeniu zaplonu wskazowka dalej jest na czerwonym polu ale po odpaleniu wraca na swoje miejsce. Miał ktoś taki problem kiedyś ? Wymienilem czujnik temperatury cieczy na nowy i problem pozostał. Obstawiam teraz termostat. Płynu nie ubywa, masła w oleju brak, wiec uszczelka cala. Zegary okej. Czy to termostat ? Silnik M62B35 1997r.
Opublikowano
Nie wiem który czujnik wymieniłeś,ale od wskazań na zegarach jest on przy termostacie taki wkręcony od góry lekko na prawo od termostatu chyba na dwa piny.Może wymieniłeś ten w chłodnicy?
niema nic lepszego niż BAWARKA
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam podobnie. Jadę, temperatura rośnie, nagle wychodzi poza połowę. Po zgaszeniu i odpaleniu nagle wraca do pionu. Odpowietrzałem, ale nic nie pomogło, a nawet wręcz przeciwnie bo zaczęło wywalać płyn korkiem. W weekend zwaliłem paski, pompę, termostat i napinacze, termostat wykazuje największe objawy zużycia. W piątek pewnie złóżę na nowych częśćiach to dam znać czy pomogło. Chociaż w v8 może być inaczej, w końcu konstrukcje zupełnie inne. ;)
  • 1 rok później...