Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od kiedy posiadam auto co jakiś czas pojawia mi się błąd 2AAF. W kilku miejscach już widziałem, żeby tym błędem się nie przejmować jeśli występuje on sam.

Dzisiaj po odpaleniu (silnik ciepły) od razu po delikatnym ruszeniu zapaliła się kontrolka check engine i została zredukowana moc.

Co jest dość istotne - miałem jeszcze dokładnie 7 litrów w baku i paliła się rezerwa. Silnik pracował z małymi drganiami.

W momencie zapalenia się kontrolki komputer zarejestrował następujące błędy:

1. 2AAF - Kraftstoffpumpe, Plausibilität (Förderleistung außerhalb Grenzwert wegen Alterung) - pompa paliwa, wiarygodność (produkcja poza granicą ze względu na starzenie się)

2. 29D0 - Verbrennungsaussetzer, Zylinder 4 (Einspritzung wird abgeschaltet) - wypadanie zapłonu na 4 cylindrze (wtrysk jest wyłączony)

3. 29D9 - Verbrennungsaussetzer bei geringem Tankfüllstand (Tankfüllstand zu gering) - wypadanie zapłonu na niskim poziomie w zbiorniku (poziom w zbiorniku jest zbyt niski)

Błąd 1 - występował już wielokrotnie

Błędy 2 i 3 - tylko ten jeden raz

No i pytanie za 100 punktów - wymieniać pompę/filtr czy nie wymieniać? Wszystko wskazuje, że błędy 2 i 3 były wywołane przez małą ilość paliwa.

Auto ma 164kkm przebiegu i pompa/filtr nigdy nie były wymieniane.

I generalnie nie podoba mi się jak silnik pracuje - raz ma lepsze a raz gorsze dni - raz jeździ super, a innym razem jakbym ciągnął za sobą załadowaną przyczepkę :S

Opublikowano
Ja na Twoim miejscu zalalbym jakis dobry dodatek do paliwa, np archoil 6400 i przejechal bak z tym specyfikiem a najlepiej dwa baki, po drugie unikal jazdy na rezerwach.
Opublikowano
2AAF też mi się pojawia od czasu do czasu, najczęściej po odpaleniu jak jest zimny. Co do paliwa to tak jak kolega wyżej pisał. W kwestii humorów tego silnika powinna pomóc aktualizacja oprogramowania sterownika jeśli nie była robiona. Wtryskiwacze masz od nowości?
Opublikowano
To chyba by pasowało najpierw filtr wymienić :) KOszt niewielki a może okaże się że blokuje stary przepływ
Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
Opublikowano
W kwestii humorów tego silnika powinna pomóc aktualizacja oprogramowania sterownika jeśli nie była robiona. Wtryskiwacze masz od nowości?

ostatani update oprogramowania dla N43 byl w 2011 - koszt w ASO okolo 550 PLN

Opublikowano

Pewnie wymienię najpierw filtr. W sumie przy takim przebiegu wypadałoby to zrobić, mimo że panowie wielcy znawcy z serwisu mówili, że jest dożywotni :D

Wtryskiwacze niewymieniane, korekty w INPIE bardzo zbliżone.

Soft najnowszy. I btw - chyba jednak najnowszy soft jest z sierpnia 2014.

Kolega dziqsek robił mi pełny update w czerwcu 2014, a potem przy wizycie w serwisie we wrześniu 2014 powiedzieli, że jest update do modułu pompy (KPF bodajże).

Chyba, że to była ściema i tylko chcieli kasę wyciągnąć.

Mi w ASO Bawaria Motos Janki za pełny update krzyknęli 1550 :D A jak potem sprawdzili na moje żądanie co trzeba zaktualizować okazało się, że tylko pompa - koszt 500zł -_-'

Ceny tam mają takie, że z nóg ścina.

Opublikowano
Ja robilem update w Auto Fus w 2013 i najnowszy soft do motoru N43 byl z 2011, tyle ze ja mam 143 KM, moze i faktycznie puscili nowa paczke, ciezko powiedziec, za update pelnego softu wzieli 550 PLN, cena byla bardzo dobra, wiec zrobilem.
Opublikowano

Wczoraj niestety błąd wystąpił ponownie.

I teraz pytanie, czym się różnią zestawy naprawcze:

- 16 11 7 197 076 Zest.napr. pompy paliw./czujn. poziomu

- 16 14 7 163 296 Zest.napr. filtra paliwa z reg. ciśn.

Pierwszy jest od strony pasażera, a drugi od kierowcy ?

A co z filtrem węglowym (16 13 6 764 046) - kiedy się go powinno wymieniać?

Rozglądam się za częściami bezpośrednio od VDO, pewnie wyjdzie połowę taniej jak z serwisu.