Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyświetla mi się komunikat, że za 2500 km. przednie klocki się skończą !

Sprawdziłem dokładnie stan klocków i z moich wyliczeń i stanu klocków, uważam, że spokojnie powinny jeszcze, przynajmniej starczyć na 15000 km.

Czy za 2500 km jak wyświetli mi się komunikat o konieczności udania się do serwisu na wymianę klocków, bez względu na ich stan i tak wymienią na nowe?

Druga sprawa, będzie to już druga wymiana klocków, czy będę zmuszony do wymiany tarcz, z tego co wiem to w BMW jest zasada, że co druga wymiana klocków wiąże się z wymianą tarcz.

Auto na gwarancji.

• Moderatorzy
Opublikowano
Jest jakiś błąd w oprogramowaniu bo poniżej 5tys. powinno wskazać dopiero po zadziałaniu czujnika.
Opublikowano

U mnie jeszcze przed pierwszym serwisem olejowym pokazywalo ze za 2200 km wymiana hamulece tyl. Przy pierwszej wizycie w serwisie powiedzieli mi, ze spokojnie jeszcze wystarczy i ze mozna jezdzic. To ja na to zeby mi to wskazanie naprawili bo mnie wkurza. Odpowiedz byla, ze dzisiaj nie ma goscia co sie zajmuje przeprogramywaniem, wiec dalem na spokoj (serwis BMW Zdunek w Gdansku). Jezdzilem tak przez kolejne 20 tys km i teraz przy 45000 wskazanie wymiany zaczelo wkoncu spadac. Wskazania pokazuje aktualnie 1000 km no i zeby umowic sie w serwisie na wymiane.

Mam zamiar jechac do nieautoryzowanego warsztatu (pewnie zaloze ATE) bmw o ile beda w stanie zresetowac wskazanie. Mam tylko nadzieje, ze nie strace przez to pakietu serwisowego 5 letniego na olej w BMW. Wie ktos moze czy tak mozna? Auto tuz po 2 letniej gwarancji.

Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich znakow. Komuter sluzbowy poza granicami ojczyzny.

• Moderatorzy
Opublikowano
Możesz instalować zamienniki, na serwis olejowy to nie wpłynie.
Opublikowano

Czy z wymianą klocków w F25 nie ma problemów i można to zrobić w zwykłym warsztacie?

Chodzi mi o to, czy nie potrzeba przełączyć hamulców w tryb serwisowy a po wymianie zresetować komunikat o potrzebie serwisowej klocków?

• Moderatorzy
Opublikowano
Tu na forum 99% nie poleca Zdunka a 1% to jego spamerzy :)
Opublikowano

Nie doszukałem się Kruk'u takich opini o Zdunku jak piszesz, a stale mam jakieś wrażenie że nie bezinteresowo promować zakład na ulicy Stryjskiej...

Strasznie bym sie zdziwił gdybym sie pomylił...

Opublikowano
takie wskazania mogą być spowodowane zużytymi tarczami hamulcowymi,jeżeli na krawędzi tarczy jest już "rant" to czujnik zużycia klocków będzie pokazywał zdecydowanie większe zużycie klocków niż w rzeczywistości,ponieważ czujnik bezpośrednio jest wycierany przez ten wystający "rant" tarczy hamulcowej.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nie doszukałem się Kruk'u takich opini o Zdunku jak piszesz, a stale mam jakieś wrażenie że nie bezinteresowo promować zakład na ulicy Stryjskiej...

Strasznie bym sie zdziwił gdybym sie pomylił...

Poszukaj dobrze :)

Mam dużo wspólnego z Bawarią na Stryjskiej bo tam właśnie serwisuję swoje BMW :)

U Zdunka też próbowałem bo mam bliżej ale cóż.

A ta niby Pani co wyżej pisze to znany nam spamer :wink:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

pytanie 1:

W Idrive wskazuje w menu-serwis tylne okładziny 5 kkm (nie zmienia się ten stan od ponad 3 miesięcy,pomimo że przód spadł o 10 kkm) a przy uruchamianiu silnika na wyświetlaczu pod zegarami pokazuje komunikat że wizyta w serwisie za 1,5 kkm (najbliżej mam własnie wymianę klocków-tył).

Błąd w oprogramowaniu ??? Czy zdejmować koło i sprawdzać ...?

pytanie 2:

jak "dorżnąć" klocki tył bo mi się kończy pakiet z klockami.... :D

• Moderatorzy
Opublikowano
Ostre hamowania załatwią sprawę :)
Opublikowano
Ostre hamowania załatwią sprawę :)

Wykonałem ok 20 hamowań z 160-0 w 3 seriach, spadł o 2 kkm przód, a tył nic ! Przy używaniu elektrycznego hamulca para z hamowania idzie w przód, a nie w tył . Wystarczy powąchać .... :D

Opublikowano

w kontynuacji mojego wpisu dziś zmieniałem opony i stwierdziłem że pomimo sygnalizacji w Idrive 5 tys. km do wymiany okładzin z przodu i z tyłu:

- tylne klocki się już skończyły... :shock:

- przednie klocki zostało ok 1 mm.

Opublikowano

A orientujesz się jaki koszt jest w serwisie wymiany kloców i tarcz ewentualnie?

Własnie się zastanawiam nad zakkupem pakietu serwisowego i nie wiem czy BSI czy BSI Plus wziąć- różnica w cenie znaczna..