Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Jest ktoś w stanie mi doradzić jakie kupić żarówki? Spaliła mi się jedna od świateł mijania i chciałbym wymienić wszystkie, żeby ładnie na jeden kolor świeciły, biały, biały podchodzący pod niebieski.

Szukam czegoś niedrogiego i żywotnego.

Opublikowano
Osram night breaker, świecą dalej oraz dają bielsze światło niż " zwykła żarówka" minus że mają krótsza żywotność
Opublikowano
Kup normalne. Ładne biało niebieskie światło źle oświetla drogę w nocy w deszcz.

dokładanie te ładne niebieskie w nocy w deszczu to tak jakbyś sobie oczy chustą zasłonił masakra. Jak chcesz dobre to osram albo philips. Philips trochę lepsze światło trochę mniejsza żywotność, osram dłuższa żywotność trochę słabsze światło. Używam philipsa i żarówki na rok starczają komplet 2 szt. 62 zł ( światło plus 60%)

BUNIA :)
Opublikowano

Hmm, dzięki chłopaki za pomoc, zastanawiam się głownie nad Osram Night Breaker, potrzebuję głównie mijania, jak będą się dobrze sprawowały to wezmę też na długie :)

Jutro będę w sklepie ;)

Opublikowano

Hej kolego, osobiście stosowałem wiele żarówek i jak koledzy piszą czym bielsze światła i mocniejsza żarówka tym krótsza żywotność i tutaj z mojego doświadczenia bardziej polecam Philipsy niż Osramy. Stosowałem najmocniejsze żarówki Osram i moim zdaniem świecą troszkę gorzej niż najmocniejsze Philipsy (Żarówki X-treme Power Philips) Osramy Unlimited... Mimo iż Osram mas + 120% a Philips +100% to moim zdaniem Philipsy dają lepszy efekt i lepiej świecą szczególnie w nocy/ podczas deszczu. Należy również pamiętać o odpowiednim wyłączaniu/włączaniu świateł jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić ale przed wyłączeniem silnika należy wyłączyć światła ponieważ zmienia się napięcie z tego co wiem i krócej wytrzyma żarówka. Pozdrawiam ! :)

EDIT: Mała ciekawostka Philipsy na teście diagnostycznym świecą tak mocno, że ledwo mieszczą się w granicach normy żarówek halogenowych (sprawdzone osobiście) :)

Opublikowano

No właśnie tak to jest z żarówkami. Miałem Philipsy, nie wiem jaki model, ale świeciły na zwykły żółty kolor, bardzo dobrze. Dzisiaj byłem pojechałem do sklepu, w którym dostaje się gwarancję na żarówki, ale niestety była inwentaryzacja :cry2:

Pojechałem do innego sklepu, w którym wielce pan nakrzyczał na mnie ,że nie daje gwarancji, on, ani nikt inny i żebym się nie wygłupiał :mad2: . Dlatego wziąłem więc z Wurth'a. A będę miał czas to przejadę się i popatrzę po sklepach za czymś konkretnym.

Opublikowano

Pod uwagę należy też wziąć stan lamp. Jeśli są jak to usłyszałem od pewnego sprzedawcy "wypalone" tudzież sam klosz jest przeorcowany od kamieni, to każda żarówka w każdej lampie będzie świeciła inaczej. Jedynie takie informacje jak żywotność mogą być uniwersalne dla konkretnej żarówki.

Mi jak pisałem wyżej osramy pasowały - nie dawały zbytnio białego światła a nie było to też światło jak z pochodni.

Opublikowano
Kolego, jeśli Ci chodzi o klosz, to jest jak najbardziej w porządku, jest troszkę obity kamieniami, ale tego uniknąć się nie da. Nie jest za to zmatowiały, ani zżółkły.
Opublikowano
Ja dziś wymieniłem swoje chińskie xenony na H7 - żarówki Osram Nightbreaker Unlimited. Powiem tak, wszystko byłoby pięknie, gdybym nie miał wypalonych odbłyśników i wewnętrznej strony klosza. Niestety pod wpływem dużego ciepła klosz popękał i zastanawiam się czy można to jeszcze jakoś odratować. Mam zamiar oddać do regeneracji klosze, oby coś zdziałali. Dziś pod wieczór przejadę się i zobacze jak żarówki świecą, ale wjeżdżając do garażu podobne światło miałem jak w xenonach. Czyli przy dobrych reflektorach mogą świecić podobnie do xenonów dokładanych.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślisz, że klosze Ci popękały od tego chińskiego badziewia czy może klosz nie wytrzymać np. tych bardzo mocnych Phillipsów? Bo skoro świeci o wiele jaśniej to pewnie i temperatura w kloszu jest za wysoka?
Opublikowano
od 4 lat używam tych mocniejszych Philipsa (plus 60 albo 100%) i nic nie pęka, przez rok używałem też osram. Klosz w bmw jest zdejmowany i można kupić nowy albo zregenerować. Odbłyśnik - nic się z nim nie dzieje, tylko do wytarcia.
Opublikowano
od 4 lat używam tych mocniejszych Philipsa (plus 60 albo 100%) i nic nie pęka, przez rok używałem też osram. Klosz w bmw jest zdejmowany i można kupić nowy albo zregenerować. Odbłyśnik - nic się z nim nie dzieje, tylko do wytarcia.
Klosze w coue po FL są klejone fabrycznie i ciężko jest dostać się do środka. No i druga sprawa - wymiana klosza też nie jest taka prosta, bo trzeba dostać pierw taki klosz, nawet w ASO chyba takich nie mają, tylko całe lampy.
Opublikowano

Polecam te Philipsy +60%

Opublikowano
Klosze w coue po FL są klejone fabrycznie i ciężko jest dostać się do środka. No i druga sprawa - wymiana klosza też nie jest taka prosta, bo trzeba dostać pierw taki klosz, nawet w ASO chyba takich nie mają, tylko całe lampy.

na allegro masz pełno wystarczy poszukać

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=klosz+bmw+e46&bmatch=seng-v6-p-sm-1-mt-1209&buyNew=1

Opublikowano

Wracając do żarówek to całkiem dobrze świecą te Wurth'y, tyle że światło mi się dziwnie skupia z lewej żarówki, na drodze.

Tak sobie pomyślałem o zamontowaniu czegoś do jazdy dziennej, nie dla oszczędności na żarówkach, a dla tego żeby klosze odpoczęły. Nie chcę montować tradycyjnych ledów, bo dla mnie to wygląda fatalnie, pomyślałem o tzw. Angel Eyes, ponieważ nie mam czegoś takiego, a podróba wyglądałabym w miarę okey, poniżej przesyłam link, co wy na to, jak ma się do tego prawo?

Link: http://allegro.pl/zestaw-ringow-ccfl-bmw-e36-e46-e39-angel-eyes-24h-i4930832249.html

Opublikowano

Także dodam opinię.

Miałem w przeszłości: Osramy Night Braker, Philipsy Night Guide, Bosch Xenon Light, Tunsramy Megalight..... A najlepszy efekt to wymiana szkieł lamp na nowe BMW OE i założenie zwykłych żarówek Osram. Dodam, że odbłyśniki były w stanie bardzo dobrym. Tak też zrobiłem. Nowe szkła, nowe Osramy. Teraz efekt końcowy jest bardzo dobry.

Opublikowano

Tak wyglądają reflektory, nie sądzę że są zniszczone. Są pęknięcia i rysy od kamieni ale nie da się tego uniknąć.

http://www.bankfotek.pl/image/1842438

PS. Ile zapłaciłeś za klosze OE?

• 1 rok później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat, żeby nie mnożyć wątków.

Może nieco głupie pytanie, ale trudno :oops: Mianowicie, przy wymianie żarówki świateł mijania wymienia się samą żarówkę, czy też całą tą szarą wtyczkę, w której siedzi żarówka? Wydaje mi się, że tylko żarówkę, ale próbuję ją wyjąć i coś ciężko idzie (a nie chcę niczego połamać). Ją wystarczy wyciągnąć, czy może trzeba też jakoś przekręcić/obrócić?

http://i.imgur.com/vwX3AOD.jpg

I jeszcze jedno. Jak padła mi jedna, to należałoby wymienić z obu stron, czy wystarczy z jednej. Zastanawiam się czy nie okaże się, że światła świecą mi w różnych kolorach. Te, które miałem do tej pory świecą na żółto (na fotce trochę słabo widać). To chyba standardowe H7.

http://i.imgur.com/Bb7NF5g.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Samą żarówkę oczywiście, ciągniesz na siłę bez kręcenia i powinno wyleźć, bo jest na wcisk. Nie musisz wymieniać obu, no chyba że faktycznie różni się barwa to wypadałoby.
Opublikowano
Jak jedna padla z powodu zmeczenia materialu to zaraz padnie i druga. Dwukrotnie juz tak mialem ze padla jedna, nie mialem pod reka na wymiane i na drugi dzien padla druga, pech chcial ze nie uzywalem auta w dzien i zapomnialem o wymianie, stalo sie to w nocy a jechac trzeba to zamiast kupowac badziewne na stacji benzynowej poratowalem sie obiema zarowkami ze swiatel dlugich :) wymien obie albo kup 1 na zapas zeby nie bylo nie przyjemnosci
Opublikowano
Ok, dzięki panowie. Żarówka wyjęta (okazało się, że to Wurth). Chyba kupię dwie. Włożę jedną i sprawdzę czy różni się od tej, która świeci. Jeśli nie będzie różnicy będę miał zapas, a jak będzie różnica, to wymienię też drugą. A jako zapas będę miał tą starą.