Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakiś czas temu zauważyłem że silnik zaczął mi się pocić od przodu w okolicy EGRu (jakieś 3 miesiące temu to się zaczęło zauważalnie, przedtem tego nie było, silnik był suchy jak pieprz), dzisiaj mając czas dobrałem się do silnika.

http://images66.fotosik.pl/489/4017110f0abfa309gen.jpg

Tak to wygląda, niestety nieciekawie, miałem nadzieję że wystarczy coś dokręcić/zasylikonować, ale to wygląda na coś poważniejszego. Szukałem uważnie i wygląda jakby olej ciekł spod uszczelki głowicy na samym narożniku, albo gdzieś wyżej spod pokrywy zaworów (mniej prawdopodobne, ślad bardziej wskazuje na okolice uszczelki głowicy).

Czy taki wyciek to jakaś znana awaria tego silnika? czy domyślacie się skąd może być ten wyciek? bo aby dobrać się do pokrywy zaworów to chyba nie obejdzie się bez spuszczania płynu :/

Winowajcą wycieków często jest odma, dobrałem się do swojej, była wymieniana cała odma z obudową przez poprzedniego właściciela (na filterku i obudowie jest data 2012 i logo BMW) więc nalatane nie ma dużo, ale większość tego przebiegu to krótkie przeloty (u mnie jak i u poprzedniego właściciela), koło membranki było troszkę masła (dosłownie troszkę) i skroplonej wody, ale niskie temperatury + krótkie dystanse takie coś robią (pod korkiem nie ma śladu tego syfu). Poniżej zdjęcie mojej odmy:

http://images69.fotosik.pl/490/2543ef81b47115f9gen.jpg

filterek jest cały nasączony mocno olejem tak że prawie z niego kapie, i widać na nim jakby delikatny brązowy nalot (masło?), ale pewnie po to jest ten filterek żeby to właśnie odfiltrować. Waszym zdaniem odma jest jeszcze ok? moim zdaniem coś może być na rzeczy, ponieważ od jakiegoś czasu okolice filtra powietrza i odmy są lekko zapocone olejem, ale przedtem nie powiązałem tego z wyciekiem.

tak pomyślałem że jutro spróbuję na pracującym silniku odkręcić korek oleju i zatkać wlew ręką, tak chyba też sprawdzę czy nie ma tam jakiegoś nadciśnienia. Auto chodzi normalnie, ma problemy z rozruchem ale to raczej wina pompy VP, zużycie paliwa też mi ostatnio wzrosło ale raczej bym z wyciekiem tego nie wiązał.

Opublikowano
Umyj to bardzo porządnie zrób kilka kilkanaście km i zobacz skąd na 100%sie poci. Jeśli z głowicy to czeka ściągnie czapki. Nie jest to jakaś typowa usterka modelu ale nic nie jest wieczne
Opublikowano
Masz ubytki oleju? Bo skoro tak się leje to przez kilka miesięcy sporo by ci ubyło. A nie poci ci się spod uszczelki pierwszego wtryskiwacza? Tu mogłoby się wyjaśnić większe spalanie - może to ropa a nie olej. Nawet bardziej by pasowało na ropę po tych fotkach bo to zbyt czyste zacieki jak na olej, chyba że wczoraj zmieniałeś oliwę. Ewentualnie możesz mieć przerwaną uszczelkę pod pokrywą zaworową od strony wtryskiwacza i przy zawalonej odmie może ci tamtędy wypychać olej i będzie spływał po bloku - miałem tak u siebie.
Opublikowano

Lać się nie leje, to w sumie tak wygląda bo wiatr podczas jazdy ten olej rozwiewa. Oliwa była wymieniana ok 2 tys km temu, i to jest na pewno olej, ropa śmierdzi i nie jest taka tlusta a wtryski są szczelne.

Jeszcze na ziemię nie kapie, to nie jest jakiś wielki wyciek bo sączy się od ok 3 miesięcy i żadnej kapki od spodu silnika nie zobaczysz ani oleju zauważalnie też nie ubyło. Silnik umysłem wczoraj do białości więc będę obserwował skąd się bierze ten wyciek.

Czy po zdjęciach jesteście w stanie mi powiedzieć czy odma jest ok?

Opublikowano
Nikt ze zdjęć tego nie jest w stanie stwierdzić. Teoretycznie wymienia się ją po 2-3 zmiany oleju. Moim zdaniem spokojnie co 5 zmian można robić chyba że siedzi tani zamiennik który podobno może nie wytrzymać wymian narzuconych przez bmw. Ty masz filtrek to sobie go po prostu wymień teraz