Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie bardzo proszę o pomoc poniewaz jestem totalnym laikiem,a mojemu oczku w głowie coś dolega.

Moje autko pochodzi z 2008r kupilem je miesiac temu z przebiegiem 75 tyś a od tego czasu zrobiłem 1500km,

Dzisiaj rano po przejechaniu około 50km wrociłem do domu i po godzinie wsiadam do mojej buni a samochód 3m po ruszeniu zgasł z "diabłem" na desce..

Przyjechal kolega z komputerem i wybiło błąd 30ea (za duzo siarki w katalizatorze) oraz za duze napiecie bo az 2-3V na jednej z sond..

Wykasowalismy błąd i wszystko jest okej,silnik zachowuje sie wrecz idealnie,spalanie na poziomie 11l w miescie

W poniedziałek podjade jeszcze raz na komputer i zobaczymy...

bardzo prosze o pomoc w diagnozie co buni dolega :cry: :oops:

Opublikowano
Panowie bardzo proszę o pomoc poniewaz jestem totalnym laikiem,a mojemu oczku w głowie coś dolega.

Moje autko pochodzi z 2008r kupilem je miesiac temu z przebiegiem 75 tyś a od tego czasu zrobiłem 1500km,

Dzisiaj rano po przejechaniu około 50km wrociłem do domu i po godzinie wsiadam do mojej buni a samochód 3m po ruszeniu zgasł z "diabłem" na desce..

Przyjechal kolega z komputerem i wybiło błąd 30ea (za duzo siarki w katalizatorze) oraz za duze napiecie bo az 2-3V na jednej z sond..

Wykasowalismy błąd i wszystko jest okej,silnik zachowuje sie wrecz idealnie,spalanie na poziomie 11l w miescie

W poniedziałek podjade jeszcze raz na komputer i zobaczymy...

bardzo prosze o pomoc w diagnozie co buni dolega oraz co teraz zrobić :cry: :oops:

Opublikowano
Oprócz 30EA były inne błędy? Na której sondzie było to napięcie? Podejrzewam że masz sondę NOX do wymiany, ale trzeba więcej szczegółów na temat błędów. Można się pokusić o włączenie regeneracji katalizatora NOX, powinno wypalić siarkę. Dobrze jest też od czasu do czasu dobrze przewietrzyć komory spalania i wydech jadąc w trasie :)
Opublikowano (edytowane)

po przejechaniu ok 30km wsiadam i znów to samo :evil:

Panowie co robic ?

Edytowane przez Lilav
Opublikowano
jest temat wypalanie katalizatora, jak kiedys bylem i spytalem w ASO to dostalem informacje ze oni robia tak ze jada na trase pojezdzic autem zeby dopalic kata, opisalem to tam w watku, cieply silnik, 3-ci bieg, krecisz do 6 tysiecy i hamujesz silnikiem, spadna obroty do 2 tysi znow podnosisz do 6 tysiecy i znow hamujesz silnikiem, tak z 30 minut . inaczej to pewnie wyglada w trasie, albo mi nie powiedzial ze przed taka jazda uruchamiaja proces denoxykasji i odsiarczania w DIS albo innym serwisowym sofcie
Opublikowano
ja jestem z Rzeszowa jak coś, jutro oddaje do zaufanego warsztatu na diagnoze i zobaczymy co oni stwierdzą
Opublikowano
ja jestem z Rzeszowa jak coś, jutro oddaje do zaufanego warsztatu na diagnoze i zobaczymy co oni stwierdzą

Wyjaśniło się coś w temacie?

Opublikowano

wyjasniło to za dużo powiedziane,za bardzo symboliczną opłata "błędy zostały rozkodowane i wykasowane a po jezdzie testowej zaden błąd się nie powtórzył" :?

Ale własnie wrociłem z sylwestra zrobione ponad 400km, a podczas wypoczynku przez 3 dni krotkie odcinki na stok i trzeba przyznac ze auto zachowuje się wzorowo :)

i jeszcze dostałem przykazanie od mechanika zeby lac tylko paliwa premium bo te normalne mają za dużo siarki... tak,ze szczerze mówiąc sam nie wiem co było nie tak ,ale cieszę się ze auto chodzi :wink:

Nawiasem mówiac byłem w aso bmw i na piątek umówiłem sie na wymianek cewek zapłonowych w ramach akcji naprawczej :8)