Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie do Was czy przy nagrzanym silniku na postoju leci Wam normalnie ciepłe powietrze z wentylatorów ?

Bo ja mam ustawione na 32 stopnie i podczas postoju ( silnik chodzi ) nie leci ciepłe powietrze, ale podczas jazdy jest normalnie. I gdy włączam nawiew na samą przednią szybę, żeby mi puściła z szronu to także leci chłodne... Przez to czekam i czekam a szyba od środka nie puszcza :/

Źle odpowietrzony ?

Proszę o jakieś podpowiedzi.

I jeszcze jedno, znacie jakieś środki żeby mi szybka od środka nie zamarzała ?

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Opublikowano
Spróbuj odpowietrzenia u mnie grzeje niezależnie czy stoję czy jadę a jak od środka zamarza to masz wilgoć w środku wrzuć jakiś worek na wyciąganie wilgoci ja kupiłem w biedrze za 8 zł i mam spokój :)
Opublikowano
Spróbuj odpowietrzenia u mnie grzeje niezależnie czy stoję czy jadę a jak od środka zamarza to masz wilgoć w środku wrzuć jakiś worek na wyciąganie wilgoci ja kupiłem w biedrze za 8 zł i mam spokój :)

Dzięki za odpowiedź :)

Opublikowano
Ja mam ten sam problem, myślałem że kwestia wilgoci w środku mam już za sobą, ale.. okazało się, że jednak nie. Od jutra zaczynam rozbiórkę auta i będę szukał wilgoci. To chyba jedyny sposób żeby pozbyć się wilgoci, bo skądś ona musi się zbierać. Ja mam taki problem, że muszę cały czas jeździć na klimie, jak ją wyłączę, to mi wszystkie szyby parują, tak jakby z nawiewów sama wilgoć leciała..
Opublikowano
U mnie tak samo szyby zaraz po wyłączeniu klimy parują ale wystarczy przewietrzyć auto i mieć włączone ogrzewanie i jest dobrze czyli wniosek wilgoć wychodzi z nawiewów. W ciągu roku odgrzybiałem mechaniczne parownik, zmieniałem 2 razy filtry pierw Knecht potem Mann obydwa węglowe i nadal ten sam problem. Kupiłem pochłaniacz wilgoci i trochę lepiej plus środek na szyby i jest dobrze. Czyli koledzy, to że po wyłączeniu klimy szyby parują nie jest normalne tak ? podkreślam że po wywietrzeniu auta wszystko wraca do normy.
Opublikowano
Rozebrałem dziś trochę auta i oczywiście się troszkę podłamałem, bo znów znalazłem wilgoć od strony kierowcy pod nogami. Podejrzewam, że to jest pozostałość przed robieniem podszybia jakieś kilka miesięcy temu i po prostu jeszcze nie odparowało. Powkładałem tam kilka saszetek ryżu żeby wchłonął wilgoć. Polecam panowie sprawdzić tapicerkę pod nogami, czyli musicie wyciągnąć fotele i podnieść tapicerkę.. jeszcze rok temu to miałem potop, ale całe szczęście niedużo tej wilgoci mam, wszystko wina podszybia i jej uszczelki. Z grodzi leciała woda do filtra kabinowego i z filtra pod nogi kierowcy.
Opublikowano

@Raiven

radze sprawdzic boczek drzwi, moze sciekac po progu pod wykładzinę i tylko Tobie sie wydaje ze to z podszybia

swoją drogą nie widziałem aby komuś z podszybia w e46 ciekło, wszystkim odkleja sie to wygluszenie i kropelka po kropelce....

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
@Raiven

radze sprawdzic boczek drzwi, moze sciekac po progu pod wykładzinę i tylko Tobie sie wydaje ze to z podszybia

swoją drogą nie widziałem aby komuś z podszybia w e46 ciekło, wszystkim odkleja sie to wygluszenie i kropelka po kropelce....

Tyle, że od strony drzwi jest sucho, nawet nie wiem którędy miałoby ciec pod nogi. Poza tym podklejałem już boczek drzwi.

Co do podszybia - przypadkowo na to trafiłem, bo gdy mialem wszystko rozebrane i szukałem przecieku (puściłem wodę na szybę, kilka litrów) to widziałem jak po ściance przy pedałach spływała ciurkiem woda, dosłownie.

Opublikowano

No, z podszybia może cieknąć, aż miło. Jeśli nie do kabiny, to na filtr kabinowy (za z niego to wiadomo, wilgoć wdmuchujemy do kabiny).

Na forum mam instrukcję z fotkami, jak ugryźć temat cieknącego wygłuszenia. Choć to w sumie żadna trudność.

Opublikowano
U mnie z z nagrzewaniem jest podobna sytuacja na postoju mam chłodne dość ale i w czasie jazdy nie jest za ciepłe najlepiej na 22 mi grzeje a im wyżej to nie ma już różnicy między 23 a 32.. Mechanik rozebrał mi pół kokpitu i stwierdził że 'klapka ciepło zimno mi się nie otwiera' wsadził inna i ten sam problem raz działa raz nie. Pod maską przewody od nagrzewnicy oba ciepłe w kokpicie już nie. Mam gaz i podejrzewa że mi coś źle podłączyli albo z chłodniczką problem a to cały kokpit trzeba zwalić za samo to już pewnie koszt niezły.. Jakieś pomysły ?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich :)

Mianowicie mam problem z bmw e46 320 d 136 km chodzi mi o ogrzewanie w kabinie termostat dziala pompa wody rowniez .

kiedy autko nagrzeje sie do pionu wlaczam ogrzewanie np . 20 C po wchwili leci cieple powietrze po przejechaniu kilkunastu kilometrow wskazowka temperatury silnika spada

do poziomu tej niebieskiej krateczki i z nawiewu leci zimne powietrze kiedy stane na parkingu nagrzeje sie do pionu i znowu leci cieple powietrze zwracam uwage ze termostat dziala . Naprawiam swoja bawarke sam ale tego problemu nie moge zlokalizowac szukam pomocy .

Mam takie przypuszczenia ze moze to byc jakis czujnik temperatury czy cus innego .

Jesli ktos zna sie na rzeczy prosze o kontakt [email protected] opisujacy rozwiazanie problemu.

Bóg Zapłac .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Termostat główny do wymiany, sprawdź przy okazji termostat egr czy jest dobry i ewentualnie wymień. Najlepiej wpisz w wyszukiwarkę "termostat 320d" i czytaj :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.