Skocz do zawartości

Kupno 320D na co zwrócić uwagę??????

Brunoxxx32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.Chciałbym się dowiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie używanego e46 320D 150ps. Typowe usterki,jak zdiagnozować silnik,w których miejscach karoseria jest najbardziej podatna na korozję,jak sprawdzić wzrokowo czy auto nie było spawane,czy wał mostu jest ok i inne sprawy związane z oględzinami przed zakupem oraz jak sprawdzić dokumenty pojazdu rzetelnie....proszę o pilną pomoc gdyż po świętach planuje kupić ten model ,mam już kilka upatrzonych ofert-może mi ktoś pomoże ocenić samochód odpłatnie ktoś kto ma doświadczenie i wiedzę???Jak podpytać sprzedawcę przez telefon tzn.jakie pytania zadawać żeby wyeliminować oszustów.Proszę o pomoc.

Na twoje pytania jest osobny wątek : viewtopic.php?f=69&t=200081

Typowe usterki

dwumasa, sprzegło, układ podciśnienia ,odma, termostaty , wycieki, sprawdzić kompresję, branie oleju, odma,koło pasowe,zawieszenie,czujnik na wale, przepływomierz, wtryski, świece żarowe i ich sterownik przekaźnikowy lub elektroniczny, turbina,itd.

Jest potrzebny VIN auta to go możesz sam rozkodować aby stwierdzić czy jest takie jak wyszło z fabryki.

Na podstawie wpisów do książki serwisowej możesz dzwonić o potwierdzenie serwisowania a jak to jest w obcym języku to wysłać im zapytanie przez internet, zazwyczaj odpowiadają.

Na sprawdzanie karoserii to czujnik lakieru.

Napisz skąd jesteś to może sie ktoś na privy odezwie co by ci fachowo pomógł, np podpiął pod kompa i sprawdził parametry silnika podczas jazdy.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze

Pogadaj z kolegą szymon-o

memberlist.php?mode=viewprofile&u=57357

Zna się na e46 i pomoże Ci sprawdzić wybrane auto :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Staszek napisał

Tak tylko,że nie każdy sprzedawca... da sobie odkręcać osłony silnika pod maską i pod spodem żebyś ktoś sobie sprawdził wszystko

Jak bu pojechał do serwisu to mu wszystko podkręcają tylko to kosztuje i nikt tam nie będzie z każdym autem jeździł bo jak by tak sprawdził 10 aut to by zbankrutował.

Inna sprawa że wszystkim ciekawskim co by sobie chcieli pogrzebać w aucie a nie mają wystarczająco kasy to bym nie pozwolił , czyli kasa na stół i jak poważny kupiec to głębsze oględziny ;-)

..........................................................................................

dziękuję za podpowiedzi ....jestem z okolic Poznania więc jeśli ktoś kto się zna zechciałby pomóc to odwdzięczę się odpowiednio.......mam dwa auta na oku jedno zadbane od fana marki chyba....http://olx.pl/oferta/bmw-e46-2-0-d-lift-CID5-ID8grNH.html drugie od laika takiego jak ja ,facet mówi ,że chyba się sprzęgło kończy.....http://www.gumtree.pl/cp-samochody-osobowe/wroclaw/bmw-320-e-46-150km-pierwsza-rejestracja-2003-613810757....

Piszesz

może kolega Faliszewice by pomógł fachowo ocenić auto w realu(oczywiści odpłatnie) tylko zależy skąd jesteś(z jak daleka).

He...He... Ja klikam z Montrealu ( Kanada) , Po wczorajszym jeszcze wszyscy w domu śpią to mam czas poklikać .

Zwróć uwagę jak sprzeglo bierze jak bardzo wysoko to niedlugo wymiana i dwumase przede wszystkim bo to juz nie tania sprawa i przy jeździe próbnej niech sie zagrzeje do konca bo czujnik walu bardzo lubi robic zwarcie na cieplym silniku zauwaysz spadek mocy i to znaczny co do korozji kielichy w bagażniku i blotniki odrazu w tym miejscu odchylić tapicerkę tam lubi sie ruda pokazac i w miejscu zapasu tez chociaz mam tego diesla fajnie chodzic ale pali podobnie co benzyna r6 bo mam taki w starszej siostrze e36 a miernik lakieru wypożycz okolo 20 zl za dobe

dzięki za podpowiedzi koledzy...a czy sprzęgło wymienia się w komplecie z dwu masą?jak zdiagnozować dwu mas?na co jeszcze zwrócić uwagę piszcie porad nigdy nie za dużo :)

Tego nie wiem ale, chyba jak na poniższym filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=x1XbD257_tc

Można również sprawdzić wał korbowy w INPA, sprawdzając wartość biegu jałowego i porównując teoretyczną wartość dawki paliwa w tym stanie zimnego silnika.

Sprawdź koło pasowe, u mnie kończące się koło pasowe wydawało "cykanie, stukanie" o obudowę gdzie była przykręcona oraz szarpanie całą budą przy gaszeniu, a co do szarpaniu i trzęsieniu całej budy to do sprawdzenia poduszki od silnika, które do tanich nie należą (160 zł jedna a są dwie). Zrób zdjęcie koła pasowego telefonem i zobacz czy na zdjęciu nie jest popękana ta guma w kole pasowym. Chociaż i tak mało co zobaczy się bo ta guma może być popękana z drugiej strony i lipa.

A co do sprawdzenia to zobacz czy nie dymi na czarno lub niebiesko z wydechu. Najlepiej podjechać na szarpaki i zobaczyć całe zawieszenie. W programie INPA, DIS itp. sprawdź błędy na komputerze każdego modułu i będziesz wiedział wtedy czy wszystko jest sprawne. Do sprawdzenia również PDC czy działa jak jest w pakiecie, bo jak nie działa lub różnie działa to jest wkurzające jak cholera :D . Co by sprawdzić najlepiej to napisał Faliszewice. Po zakupie proponuje wymienić filtr oleju, paliwa i sprawdzić filtr powietrza, odmy i kabinowy. Rzuć też okiem jak działa klima. Według mnie też ważna sprawa jest żeby zobaczyć jak w ogóle samochód odpala, silnika musi być zimny przy odpalaniu. Jeżeli wskaźnik temperatury po paru kilometrów dochodzi do pionu to znaczy, że z układem chłodzenia wszystko jest ok, inaczej może brakować płynu lub do wymiany termostat EGR (120 zł) Ogólnie wszystko co drogie do sprawdzenia :D,

Edytowane przez morarz

• Zasłużeni forumowicze

Na głównej stronie forum jest dział do oceny aut .

Wrzuć tam link i tylko musisz vin załatwić ,to może ktoś się znajdzie z okolicy kto podjedzie i sprawdzi .

• Zasłużeni forumowicze
halo koledzy już nikt nic nie podpowie???? :?: szukam kogoś obeznanego kto sprawdzi Bmw odpłatnie!!!!!!!
Pogadaj z kolegą szymon-o

memberlist.php?mode=viewprofile&u=57357

Zna się na e46 i pomoże Ci sprawdzić wybrane auto :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Dwumase wymieniasz razem ze sprzeglem ale jak juz siada jak dóbr nie ruszać:p jesli poczujesz ostre szarpniecia przy zmianie biegów lub stuki z okolic skrzyni to zajechane w benzynowcu wytrzymuje okolo 200000 w dieslu troche gorzej sprawa wygląda bo 150000 to juz trzeba wymieniać a koszt juz naprawde maly nie jest ale cóż wiadomo to nie tico:p tuleje wózka mostu nie są takie drogie tylko z wymiana dużo roboty ale samemu dasz rade

• 2 tygodnie później...