Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pewien problem dzisiaj zauważyłem pod maską cala zachlapana lewa stronę (patrząc od kierowcy) jest to płyn chłodniczy bo gdy odkręcilem korek to żółty wskaźnik był na samym dnie a gdy odkręcilem ta śrubę od odpowietrzenia to lekko się podniósł, dolalem płynu zakręcilem i patrzyłem gdzie ucieka ale nic nie leciało dopiero przy odpalonym silniku przy 4 tys obrotów płyn chlapal z paska klinowego z tamtego miejsca czy to padła pompa wody ?
Opublikowano
No właśnie czyli już pompa wysiadla bo dopiero auto kupiłem a nie wiem czy poprzednik zmieniał ;/ rozbiore naprawie i dam znać ; ) wesołych wzajemnie ale nie ma to jak zepsute auto na święta ...
Opublikowano

Wiesz kolego, jak auto CI się nie przegrzewa to nie jest tak źle jeżeli dopiero kupiłeś auto to obowiązkowo (mówię na własnym doświadczeniu i zszarganych nerwach)

-Wymiana świec

-Kompletna odma z przewodami

-Pompa wody

-Każdy płyn eksploatacyjny

-Uszczelka pod pokrywą zaworów prędzej czy później i tak siądzie a niewielkim kosztem można tego uniknąć i zafajdolenia silniczka

-Wymiana filtrów

Koszt 2000 na start + sprawdzenie zawiechy i ewentualne koszta naprawy tulejek/amorków. - Wyżej wymienione pozycje jeżeli nie wiesz kiedy były robione to wręcz obowiązkowo plus sprawdzenie szczelności przewodów no jest tego trochę. Tak się przyjęło kupujesz autko i wydajesz 2-3 tysiące na ewentualne naprawy w starszych autkach bo oczywiście w nowszych koszta rosną. Ja dziś też ucieszony, że przyjdzie nowy przepływomierz, filtry, spinki i inne pierdoły a tu kurier sobie w bambuko poleciał z DHL'u, 10:22 odbiór przesyłki przez kuriera i w doręczeniu a 10:36, że nie było nikogo w domu komunikat a dziwne bo ma do mnie 75 kilometrów i najwcześniej zawsze był o 17 a w święta pewnie o 19 by dojechał ale złożę reklamacje oby dziada zwolnili choćby zadzwonił a tu taki psikus na święta więc nie tylko CI gulik skacze... Życzę bezawaryjności i spokojnych świąt!

Opublikowano
Wymien pompe jak najszybciej ,bo to dostało luz łożysko na wirniku pompy ,jak walnie całkowicie to spadnie pasek i ucieknie płyn i zostanie tylko holowanie :cry2:
Opublikowano
Wiesz kolego, jak auto CI się nie przegrzewa to nie jest tak źle jeżeli dopiero kupiłeś auto to obowiązkowo (mówię na własnym doświadczeniu i zszarganych nerwach)

-Wymiana świec

-Kompletna odma z przewodami

-Pompa wody

-Każdy płyn eksploatacyjny

-Uszczelka pod pokrywą zaworów prędzej czy później i tak siądzie a niewielkim kosztem można tego uniknąć i zafajdolenia silniczka

-Wymiana filtrów

Koszt 2000 na start + sprawdzenie zawiechy i ewentualne koszta naprawy tulejek/amorków. - Wyżej wymienione pozycje jeżeli nie wiesz kiedy były robione to wręcz obowiązkowo plus sprawdzenie szczelności przewodów no jest tego trochę. Tak się przyjęło kupujesz autko i wydajesz 2-3 tysiące na ewentualne naprawy w starszych autkach bo oczywiście w nowszych koszta rosną. Ja dziś też ucieszony, że przyjdzie nowy przepływomierz, filtry, spinki i inne pierdoły a tu kurier sobie w bambuko poleciał z DHL'u, 10:22 odbiór przesyłki przez kuriera i w doręczeniu a 10:36, że nie było nikogo w domu komunikat a dziwne bo ma do mnie 75 kilometrów i najwcześniej zawsze był o 17 a w święta pewnie o 19 by dojechał ale złożę reklamacje oby dziada zwolnili choćby zadzwonił a tu taki psikus na święta więc nie tylko CI gulik skacze... Życzę bezawaryjności i spokojnych świąt!

Reklamacji nawet nie składaj!

To , że w systemie internetowym widzisz jako doręczona , oznacza po prostu , że zostanie dostarczona w innym terminie - taki błąd systemu - że nie wyświetla o tym informacji a o dostarczeniu .

Jedynie możesz składać jeśli miałeś gwarancję dostarczenia do 24 h - ale takiej gwarancji w standardowej przesyłce i nie masz i jest tzw. ,,* " gdzie oni zabezpieczają się i mogę dostarczyć do chyba 5 dni .

Sam kiedyś dość mocno próbowałem zareklamować tego typu działania kuriera i jeśli nie mieszkasz w miejscu gdzie ma x przesyłek do dostarczenia musisz się liczyć z tym , że dla nikogo nie jesteś priorytetem i to wsszystko jak bicie głową w :mad2:

Do autora co do pompy wody jak bym jeszcze spojrzał na termostat główny bo chyba masz m47 a przy pękniętym gzymsie obudowy potrafi tak chlapać wodą, że rzuca światło na pompę. A sama obudowa termostatu należy do wadliwych i prędzej czy później gdzieś pęka.

Opublikowano
Wymien pompe jak najszybciej ,bo to dostało luz łożysko na wirniku pompy ,jak walnie całkowicie to spadnie pasek i ucieknie płyn i zostanie tylko holowanie :cry2:

Tez tak zrobię i auto stoi dobrze ze to w miarę szybko zauważyłem bo auto się nie grzalo tylko coś dziwnie zaczęło pod maską wydawać dźwięki a wcześniejtak nie było i taka niespodzianka ;) a parę rzeczy już wymieniłem ;) termostat tez sprawdzę i dam znać ;)

Opublikowano

Właśnie miałem gwarantowany czas doręczenia 24 grudnia usługa :DHL Day Definite" Komunikat nie, że dostarczona ale:

Odbiorcy nie było w domu w momencie doręczenia przesyłki. W celu umówienia ponownego doręczenia prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta DHL Parcel pod numerem 42 ...

gdzie po odebraniu przesyłki przez kuriera a pokazanie się komunikatu minęło paręnaście minut nawet samolotem tak szybko by nie doleciał! Dlatego jak tylko przyjedzie to dodatkowo dostanie opierdol można zażądać od niego jakiegoś kwitka reklamacyjnego lub coś aby złożyć na niego zażalenie i danych osobowych ? Reklamacje oczywiście złożę ale można dodatkowo może go jakoś udupić nie po to wysyła się wysyłką jak wyżej z gwarantowanym terminem doręczenia aby czekać do poniedziałku!

A co do tematu to tak jak wyżej napisałem wymieniaj szybko jak najszybciej nie ma co czekać może być tylko gorzej

Opublikowano

Chłopaki dobrze piszą aby to naprawić jak najszybciej , puki co to dolewaj płynu i dobrze zlokalizuj wyciek bo jest sporo miejsc do wycieków.

Ps.

Odnośnie niedostarczonej przesyłki to z zasady reklamację należałoby złożyć ale nie oczekiwać cudu bo w takie dni to zazwyczaj połowa doręczycieli nagle zachorowała ;-)

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Jak jest tylko mały wyciek to tylko dolewać płynu i pompa może normalnie pracować ( i tak to trzeba zrobić ) , ale jak wirnik sie rozleci to braknie obiegu więc się zacznie się silnik przegrzewać.

..........................................................................................

Opublikowano

Dobra dzisiaj rozebralem i pompa siedzi twardo ruszalem ja i ma leciutki luz taki ledwno wyczuwalny ale wokol niej sucho za to mokro calkowicie bylo nad alternatorem i chyba znalazlem przyczyne http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a4be83ed4a72.jpg

nalalem płynu na full i naciskalem ta rure i tryskalo wlasnie na pasek i sadze ze przy duzym cisnienu wlasnie 4 tys obrotow tak samo sie dzialao dlatego uciekal płyn ;)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3c895045eff2.jpg

Opublikowano

Widać że sie dobrze przyłożyłeś do szukania wycieku i tak powinno być .

Teraz tylko trzeba się zastanowić czy to tylko sparciały wąż czy było za wysokie ciśnienie.

Często korek jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia .

Opublikowano
To przynajmniej tylko to.

Opublikowano
Prawdopodobnie tak coś się rozszczelniło jeżeli ucieka płyn z tamtych okolic :) Wesołych świąt ! :)

Prorocze słowa! Dzisiaj spotkała mnie przykra sytuacja i zaczęło dymić się z silniczka co się okazało ? Płyn ucieka chłodniczy aż zaczęła śmierdzieć w aucie. Dobrze, że byłem akurat w mieście. Podróż 75km spieszno na autobus i w samym mieście jadąc do kina bach coś strzeliło i... sobota, godzina 14;54 każdy mechanik zamknięty podjechałem do najbliższego warsztatu i na szczęście ktoś był autko zostaje tam do poniedziałku. Panowie, ewidentnie ciekło z zbiorniczka wyrównawczego, jak to jest możliwe aby coś się stało ? Leje zawsze dobry płyn Prestone a tu jakby ciśnienie rozwaliło ale zbiorniczek ? Czy wężyk pękł na dole pod zbiorniczkiem jest tam coś ? Piszę, aby się dowiedzieć o możliwe przyczyny tego jakże wypadku pechowego... i czy jeżeli auto się nie zagrzało wręcz temperatura troszkę spadła to czy jest moożliwe uszkodzenie czegoś ? Silnika ? Czy mały obieg pozostał w silniku a z zbiorniczka poszło się... ? Pozdrawiam panowie!

Opublikowano
Cóż,kolejna podstawowa mądrość królika w tych silnikach.Korek zbiornika wymieniamy profilaktycznie.Tam jest "zawór bezpieczeństwa".Około 60zł w Aso.
Opublikowano
A czy siła dokręcenia ma wpływ na to ? Zawsze jak słyszę, że w tej wersji w tej albo w tej często pada to to siamto to staram się to wymieniać i właśnie pompe wody już mam i czekałem tylko na śruby z oringiem i kusiło mnie zamówić korek ale myślę, po co... jeszcze nie wiem co się okaże ale mam nadzieje, że nic złego. Mogło wysadzić zbiorniczek wyrównawczy czy jakaś guma się rozleciała pod nim ?