Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum.

jestem szczęśliwym posiadaczem Bmw 318Ci.

Moj problem polega na tym że nie chce w ogolę odpalić nawet z pychu a nie wspomnę o tym ze na lince tez nie odpala ;(

Problem zaczną sie w listopadzie od tego ze po otworzeniu samochodu z kluczyka wsiadłem przekręciłem stacyjkę wszystkie kontrolki w porządku następnie co do palenia usłyszałem dziwek tyk tyk tyk. pomyślałem ze akumulator wiec zawołałem armie ludzi pchnęli mnie i odpalał za każdym razem z pychu lub jak jej sie chciało to normalnie ze stacyjki. następnie pojawił sie taki problem ze po przekręceniu stacyjki do palenia kontrolki świeciły sie gasły w prawidłowym w momencie i tylko się świeciły i nic . wiec stwierdziłem ze to stacyjka wymieniłem kostkę na nowa i problem nie znikną wyczyściłem styki sprawdzianem bezpieczniki i przekaźniki pod maska wszystko było ok.

Lecz jak wsiadłem dzisiaj przekręciłem zapłon to zrobiło tylko tyk tyk tyk i koniec próbowałem na pych i z linki i nic paliwo jest na pól baku

proszę o jakie kol wiek informacje Tomek

Pzdr

Opublikowano

Powodów może być mnóstwo. najprościej podpiąć pod komputer i sprawdzić błędy :P to że paliwa jest pół baku wcale nie oznacza że dociera ono do silnika mogła pójść pompka paliwa, czujnik wałka... i wiele innych :P Może się okazać że to nawet taka pierdoła jak filtr paliwa. :) oczywiście rozumiem że rozrusznik kręci? :P rada jest taka

1. sprawdź błędy w komputerze.

2. sprawdź czy paliwo dociera do silnika.

Jeśli to nic nie wskaże będziemy myśleć dalej :P

Opublikowano

A Jakie masz napięcie na akumulatorze ? przed rozruchem i w czasie jak przekręcasz kluczyk do startu co powinien rozrusznik zakręcić .

Mam nadzieję że klemy wyczyszczone i nasmarowane i wszędzie jest ciągłość masy.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Witam

Wiec tak napięcie na akumulatorze wynosi 12,20 V podczas rozruchu spada do 11,95 V

Klemy nasmarowane,wyczyszczone. styki masy do budy tez wyczyszczone.

Jutro wpadnie kumpel z interfejsem i zobaczymy co i jak.

Jakub03071993 Nie jestem w stanie sprawdzić czy paliwo dochodzi ponieważ po przekręceniu stacyjki do startu nic się nie odzywa. :?

Pzdr

Opublikowano

Jakub03071993 Nie jestem w stanie sprawdzić czy paliwo dochodzi ponieważ po przekręceniu stacyjki do startu nic się nie odzywa. :?

Pzdr

Tu bym szukał problemu. Po przekręceniu kluczyka powinieneś słychać takie buczenie w okolicy tylnej kanapy, tam znajduje się pompa paliwa. Jeżeli się nie odzywa, to może po prostu padła i paliwo nie dociera do zapłonu?
Opublikowano
ostatnio naprawiałem znajomemu e 46 316 ti u ciebie pewnie podobnie ;) najważniejsze to rozrusznik żeby chodził to od tego zacznij ;) z pompą były takie cyrki że działała w zależności od pozycji pod górki przestawała chodzić a na płaskim i z górki śmigała ;) po jej wymienieniu za jakieś 2 dni nowa przestała całkiem chodzić :P ( paliwo sprawdzałem ściągając węzyk z listwy wtryskowej i przekręcając kluczyk ) nic nie poleciało więc pompa nie chodzi wyjąłem ją i podpiąłem na krótko, zaczęła działać. poczekałem do kolejnego dnia aż odzyskałem laptopa z inpą i wyszło że czujnik położenia wałka :P jeśli jest walnięty nie puszcza pompy dla bezpieczeństwa. ;) dlatego sprawdzenie błędów na początek może ci wiele wyjaśnić.żeby nie zmieniać niepotrzebnie czegoś co jest sprawne ;)oczywiście jeśli coś się znasz możesz wyciągnąć pompę i podpiąć na krótko to nie zajmie wiele czasu a albo wskarze przyczynę albo wyeliminuje jedną z nich ;) tylko później czuć w samochodzie paliwo wyciąga się ją spod tylnej kanapy :P przy okazji sprawdź czy na pewno masz paliwo znam osobiście przypadek gdzie zwiesił się pływak i dziewczyna na 3/4 baku (na tylu stanęła wskazówka) przejeździła ponad 800 KM ciesząc się małym spalaniem:D brakło paliwa jej mina bezbłędna :D
Opublikowano

Pzdr

Tu bym szukał problemu. Po przekręceniu kluczyka powinieneś słychać takie buczenie w okolicy tylnej kanapy, tam znajduje się pompa paliwa. Jeżeli się nie odzywa, to może po prostu padła i paliwo nie dociera do zapłonu?

A co ma pompa, paliwa do nie działającego rozrusznika? Komp musi być bo moim zdaniem czujnik wału poszedł. Podziwiam Cię ze cały czas odpalales tyle czasu auto na pych.... Teraz masz problem bo mogłeś od razu jechac na kompa.