Skocz do zawartości

[39] Amortyzatory: Kyb,Bil,Sachs-ktore bardziej komfortowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czeka mnie wymiana amortyzatorow przednich w moim e39. Duzo czytalem na ten temat i w zasadzie preferowane sa 3 marki: Sachs, Bilstein i Kyb.

Pomimo przyswojonych informacji, mam duzy balagan w glowie, i trudno mi podjac decyzje. Mianowicie zalezy mi na jak najwiekszym komforcie i tutaj mam problem z wyborem amortyzatorow, bo w postach ktore przeczytalem sa rozne opinie i ciezko jest z nich okreslic, ktore beda bardziej komfortowe.

Duzo osob pisze ze poleca sachs jako te ktore szly na pierwszy montaz, ale nie wiem czy to wynika faktycznie z ich jakosci, czy po prostu z faktu ze byly jako pierwszy montaz bez wnikania, czy np. Bilsteiny bylyby w stanie zapewnic większy komfort.

Amortyzatory będe wymienial w Warsztacie u Błońskiego w Zielonce (podobno bardzo polecany). W rozmowie z własicielem uzyskałem informacje, że standardowo montuje amortyzatory Kayaby, a z tego co wyczytałem to z tej trójki te amortyzatory sa najmniej polecane.

Dodam, że właściciel warsztatu polecał mi montaz amortyzatorów przez niego regenerowanych. powiedział ze daje gwarancje na nie, ze powinny wytrzymac ok 50 tys. zaciekawiony pytałem czy jest róznica w jezdzie samochodu pomiedzy regenerowanymi a nowymi, odpowiedzial ze nie ma zadnej, a w porownaniu z nowymi roznia sie jedynie zywotnoscia. Pytalem czy te regenerowane tez sa gazowo-olejowe, odpowiedzial ze tak. I nie wiem co o tym sadzic, zainteresowalo mnie to gdyz ja rocznie nie przekraczam 10 tys km, a cena jest kuszaca (150 zł z montazem), w zwiazku z tym nawet gdyby ostatecznie wytrzymaly ok 30-40 tys, to wystarczy mi na ok 3-4 lata. Czytalem opinie o warsztacie i ma samo dobre, wiec zakladam ze musi wiedziec co robi, bo gdyby nawet te regenerowane byly calkiem to kitu, to gdzies by to wyplynelo w sieci.

Jezeli ktos mial stycznosc z amorami regenerowanymi przez ten warsztat, to chetnie poslucham opinii.

A moje głowne pytanie to ktory z tych trzech bedzie najbardziej komfortowy.

Z góry dzieki za pomoc

Pozdrawiam