Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie byłem na pierwszym przeglądzie po 30k km . W domu sprawdziłem że jest stary filtr powietrza. W karcie przeglądów nic na temat filtru powietrza nie ma. Czy przeoczyli to bądź celowo nie wymienili czy to nie jest wymagane(ta opcja wydaje mi się mało prawdopodobna). Dzwonić z reklamacją?
Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
Opublikowano
Wymiana filtra powietrza wg ASO co drugi przegląd. Ja zawsze dokładam bo mnie szlag trafia jak widzę jakijest usyfiony po ok 23k km. Koszt niewielki coś chyba 200 zł ale dokładnie nie pamietam.
Opublikowano
A oni nawet z lisci go nie wydmuchneli... a jeszcze pytanko bo komputer pokazuje ze za 2000 wymiana klockow a jest ich jeszcze polowa a wymianach ich to tylko zasmiecanie srodowiska. Czy moge sie domagac usuniecia inspekcji bez wymiany klockow ???
Opublikowano
Dzwiniła babka z serwisu z ankieta czy jestem zadowolony i powiedziala ze w sprawie tego filtra oddzwoni dyrektor oraz tego ze serwis odmowil dezaktywacji funkcji start stop (bo sie nie da)... Co zrobić by nie wymieniać tych klocków skoro są jeszcze dobre a ustawione na sztywno odstepy wymian już nakazują??
  • Moderatorzy
Opublikowano

Jeśli pokazuje 2tys. km do wymiany klocków to nie może ich być połowę, klocki mają czujniki zużycia.

Filtr powietrza wymienia się co 60tys. km

Masz to auto od nowości?

Opublikowano
Mam to auto od nowosci :) grubosc klockow zawsze sprawdzam wzrokowo podczas wymiany kol zimowych na letnie lub odwrotnie. Co do czujnika juz przerabialem sprawe w e90 i odstep w kilometrach masz wpisane i komp odlicza wraz z przebiegiem a czujnik zadziala zero jedynkowo wrazie jakby klocki sie skonczyly ponizej tego przebiegu (poprostu sie przetrze i da sygnal).. nie ma tu systemu ktory by realnie to oszacowal ;)
Opublikowano

Ja miałem podobnie z klockami. Było po ok 25kkm na oko z 7-8mm, a komputer kazał wymieniać :-)

Podjechałem do ASO i kazałem sprawdzić klocki. Potwierdzili, że jeszcze są dostatecznie grube i ustawili w kompie na 40kkm.

Jeszcze teraz pokazuje jakieś 20kkm do wymiany.

Opublikowano

U mnie z filtrem powietrza podobnie - trzeba dodatkowo zlecić i zapłacić (albo samemu, bo prosto).

Nie wiem, jak w X3, ale zwykle inspekcję można skasować samemu przez przytrzymanie i odpowiednie wybranie opcji przyciskiem do kasowania przebiegu km.

• Moderatorzy
Opublikowano

Niżej zalecenia BMW dla ASO, jak widać filtr powietrza co drugą wymianę oleju jeśli nie stwierdzą nadmiernego zużycia.

Jeśli chodzi o klocki to dopuszczalny przebieg spada poniżej 5tys km jeśli zużyje się czujnik klocków.

Serwis olejowy silnika

O Wymienić olej silnikowy i filtr oleju (5.20 l) O Wyzerować wskaźnik obsługi technicznej zgodnie z przepisami fabrycznymi

O Resetowanie wskazania CBS (olej silnikowy) zgodnie z przepisami fabrycznymi

O Przy każdej wymianie oleju silnikowego Przegląd/wymiana mikrofiltra(ów)- Klimatyzacja automatyczna: Za dodatkową opłatą: wymiana mikrofiltra powietrza obiegowego

O Przy co drugiej wymianie oleju silnikowego Przegląd/wymiana filtra paliwa- Filtr paliwa- W przypadku złej jakości paliwa skrócić częstotliwość wymiany

O Przy co drugiej wymianie oleju silnikowego Serwis wkładu filtra powietrza- Wymiana wkładu filtra powietrza (w razie silnego zapylenia skrócić częstotliwość wymiany.)

Opublikowano
Dlatego najważniejsze jest to co w nawiasie - w przypadku zanieczyszczenia.....skrócić. Sztuką tylko jest przekonanie do tego (i pokrycia kosztów) ASO.
  • Moderatorzy
Opublikowano

To zależy, ja mam pakiet serwisowy i razy wymienili mi po jednej wymianie oleju gdyż był wg. nich już zużyty.

Ponoć sprawdzają filtr przy każdej wymianie oleju ale to już zależy pewnie od rzetelności danego ASO/mechanika.

Opublikowano
U mnie tak sprawdzili ten filtr że nawet liści nie wydmuchneli.. Napisali że wymienili filtr paliwa ale chyba się położe pod samochód i to zbadam.... Myślę że zresetowanie klocków to zły pomysł bo sapną się przy przeglądzie
Opublikowano
I sprawdzę ten filtr pyłkowy bo niby go wymienili a nic nie płaciłem:p on jest pod maską przy podszybiu??
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nie próbuj resetować klocków, nie uda się to bez nowego czujnika.
Opublikowano
Nie mam zamiaru tego robic ale ten czujnik nie ma nic do gadania do poki klocek sie yak nie zedrze ze przypiluje czujnik... dlatego w e90 mam te czujniki na trytydkach do przewodow :p
  • Moderatorzy
Opublikowano
Na używanym nie resetują się.
Opublikowano
No przeca pisalem ze do poki jak sie nie przypiluja czujniki to mozna kasowac.. i ze asekuracyjnie mam zdjete w jednym samochodzie :p
Opublikowano
Ale rozmowa zeszla z tematu. Co zrobic by nie wymieniac dobrych klockow bo ktos sobie tak oszacowal ?
  • Moderatorzy
Opublikowano

Powiedz że nie chcesz oczywiście jeśli płacisz za to, nie musisz ich wymieniać w ASO.

Nie masz pakietu serwisowego?

• 3 lata później...
Opublikowano
Panowie byłem na pierwszym przeglądzie po 30k km . W domu sprawdziłem że jest stary filtr powietrza. W karcie przeglądów nic na temat filtru powietrza nie ma. Czy przeoczyli to bądź celowo nie wymienili czy to nie jest wymagane(ta opcja wydaje mi się mało prawdopodobna). Dzwonić z reklamacją?
U mnie z filtrem powietrza podobnie - trzeba dodatkowo zlecić i zapłacić (albo samemu, bo prosto).

Nie wiem, jak w X3, ale zwykle inspekcję można skasować samemu przez przytrzymanie i odpowiednie wybranie opcji przyciskiem do kasowania przebiegu km.

U mnie tak sprawdzili ten filtr że nawet liści nie wydmuchneli.. Napisali że wymienili filtr paliwa ale chyba się położe pod samochód i to zbadam.... Myślę że zresetowanie klocków to zły pomysł bo sapną się przy przeglądzie
I sprawdzę ten filtr pyłkowy bo niby go wymienili a nic nie płaciłem:p on jest pod maską przy podszybiu??

Witam Panów po pierwszym darmowym przeglądzie po 21 ooo a ogólnie drugim (pierwszy olejowy płatny po 9 5oo).

Gdzie i jak sprawdzę stan zasyfienia filtra pyłkowego ??? (zakładam ze nie ruszali) może zapodacie jakiś filmik widziałem wymianę na YT ale z poprzedniej wersji X3

gdzie jest filtr oleju zobaczę go nie wchodząc po auto? (jesli ruszali a powinni powinien być jakoś tak jeszcze czysty)

Pozdrowionka

8 5oo km uszkodzony EGR - wymiana na gwarancji !!!! Trzaski w drzwiach przednich od strony pasażera do sprawdzenia.(Drzwi naprawione obluzowana mata wygłuszająca). Wymiana zaworu EGR na gwarancji, Wymiana chłodnicy EGR na gwarancji.

To na tyle problemów wszystko działa poprawnie.Przebieg 106 000 km.