Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w tytule . Problem polega na tym że kiedy jadę z niską prędkością powiedzmy na 2 czy 3 tak że auto prawie się tylko toczy napędzane od silnika i dodam trochę gazu by przyspieszyć to słychać tak jak by coś wpadało w rezonans wydech lub sam silnik . Jest to taki metaliczno chropowaty dźwięk trwający może sekundę dwie .. czy ktoś spotkał się z czymś takim ?

Pozdrawiam

Opublikowano
Zmień temat trzymaj się zasad napisz w profilu skąd jesteś i jaki model jeśli chcesz uzyskać jakaś konkretna podpowiedzieć.
Opublikowano

Pasjonat silnik sie konczy :)

Ostatnio jak sprawdzalem(4 dni temu) to w polandzie taki motor kosztuje 6 tys zl a w uk 2tys funta..

Ten dzwiek to lancuszek.

MADE IN PRL
Opublikowano
Pasjonat silnik sie konczy :)

Ostatnio jak sprawdzalem(4 dni temu) to w polandzie taki motor kosztuje 6 tys zl a w uk 2tys funta..

Ten dzwiek to lancuszek.

Kumaty wujek mówisz poważnie ?? myślisz że to przez łańcuch . przerabiałeś temat ? w takim razie czeka mnie remont rozrządu z tego wychodzi ...

Opublikowano

Na odleglosc to ciezko powiedziec co masz zepsute.

Ten silnik do najlepszych nie nalezy z tego powodu tez ta wysoka cena uzywanych jednostek.

Glowa do gory,poki jezdzi to koszta moga byc mniejsze...

MADE IN PRL
Opublikowano

A mi sie wydaje, ze wlasciciel auta jadac na zbyt malych obrotah (wlasciwie biegu jalowego) dodajac od razu duzo gazu powoduje, ze silnikowi brakuje momentu i wtedy moze zatrzasc calym silnikiem jak i ukladem wydechowym. Mi sie tak dzieje jak nap pokonuje powoli "spiacego policjanta" i probuje na pol sprzegle ze zbyt mala iloscia dodanego gazu przyspieszyc. Slychac wtedy dzwiek, ktory pasuje mi do opisywanego w pierwszym poscie.

ps. dla samego wlasciciela to chyba lepsza wiadomosc niz konczacy sie rozrzad \:))

Opublikowano

Trzeba wstawic auto do serwisu ktory sie na tym zna lub do "pana czeska" :)

Forum jest bezsilne w takich przypadkach.

MADE IN PRL
Opublikowano

Witam

Dokładnie tak jak wyżej piszecie to jest objaw jakby cos wpadało w rezonans bardziej przypomina mi jak by cos z wydechem lub poduszkami silnika .. jestem umówiony na środę do mechanika dam znać co i jak ..

Pozdrawiam

Opublikowano
Twu macie rację, chociaż ja pisałem o swoim przypadku ( 118d), rozmawiałem ze znajomymi, którzy mają, zaznaczam , silniki diesla i u nich taki objaw występuję. Obroty są poniżej tysiąca, lub lekko po wyżej, silnik nie ma wtedy wystarczającego momentu obrotowego i wpada w drgania, które przenoszą się na układ wydechowy- a ten rezonuje. Stąd ten dźwięk, jednak jeżeli masz możliwość, zalecam sprawdzenie samochodu u kogoś kto ma o tym lepsze pojęcie niż my. Daj znać co i jak :)