Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj odebrałem auto od mechanika, wymiana uszczelki, pompy wspomagania i dziś zauwazylem ze auto mi samo gazuje.

W czym jest problem? Kto mógł nawalić. Auto niedawno odebrałem, sporo za to zapłaciłem. Nie mam zamiaru płacić poraz kolejny :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

Auto stało dwa tyg u mechaniora, odpalane tylko na potrzeby i etc. Wczoraj nie widziałem, takich problemów i nie czulem.

Jestem spokojnym kierowcą i staram się jechać bezpiecznie, tak aby auto pracowało spokojnie dlatego wku*wa mnie fakt, że coś teraz nie działa.

Nie mam check-engine etc, może się zapaliła kontrola trakcji ale nie jestem pewien. DZIWNA SYTUACJA. Auto serwisowane w Bosh'u, u bardzo dobrego mechanika i specjalisty w BMW.

Opublikowano

Dobra, problem raz występuje a raz nie. Odpalilem patrze znowu nie działa, zgasiłem, odpalilem zajrzalem pod maske, wszystko raczej ok

wchodze do auta i silnik cały czas działa normlanie, zgasilem go, odpalilem znowu w celu udania sie gdzieś i wszystko ok, wracam do domu i znowu obroty falują.

Opublikowano

Prowadzisz monolog ,a to dlatego,że nikt nie będzie zgadywał jaki masz silnik,skoro piszesz,że to "tajne".

Oznaczenie modelu 318i też nic nie mówi.

318i-M43

318i-N42b20

318i-N46b20

Opublikowano

Piszesz

Jestem spokojnym kierowcą
dziś zauwazylem ze auto mi samo gazuje.

Przypomina mi się stary kawał o doktorach : Przychodzi facet do lekarza i powiada , ja jestem spokojny w łóżku z żoną ale zauważyłem że sobie sama robi palcem ;-)

A tak bardziej na serio to by wynikało że masz falowanie na wolnych obrotach ? Pierwsze co by było to sprawdzić czy nie bierze lewego powietrza .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Od pompy wspomagania + wymiana pompy wspomagania na ori, ale używka, i od oleju silnikowego (nie pamiętam która) + pompa vacum. etc

Auto na wolnych obrotach samo gazuje, podczas jazdy raczej też, ale nie zawsze to się pojawia

np 20 sekund spokoju, i znowu

Gdy miałem odebrać auto, mechanik przez telefon mówił coś o zapowietrzeniu, że będzie ciężko coś tam, ale nie zrozumiałem tego.

Opublikowano

u mnie obroty falowały jak miałem zapowietrzony układ chłodzenia...

dziwne - sam w to nie wierzyłem ale po odpowietrzeniu ustało - może falowały ponieważ mam instalacje gazową i parownik przymarzał (tak tylko zgaduje)

widzę ze u ciebie również musiał być płyn zlewany i na nowo zalewany - może zapowietrzył sie układ ?

..."bemki" ciężko się odpowietrza :)

gg5553463
Opublikowano

Tak był zlewany i zalewany na nowo + dolewany.

Auto pracuje juz normalnie, przejechałem spory kawałek drogi i pracuje już normalnie.

Rozumiem, że samo się odpowietrzy? odpowietrzyło?

Opublikowano
Pompa wody i wspomagania to ta sama pompa. I jeżeli wymienił wspomagania to wody tez poleciała inna. U siebie w n42b18 to zauwazyłem. Ze ta wspólnym kole są obie.
Opublikowano

@danielxc717

Tak był zlewany, ponieważ moja pompa już zakończyła swój żywot i trzeba było podjąć taką decyzje, (działa ale leje z niej olej )

Kupiłem dwie pompy na allegro, sprawdziłem. Wszystkie działały, ale wszystkie się pociły i leciało z nich. Jedna tylko troszkę się poci.

Nie chciałem takich wkładać, bo kupiłem nowe uszczelki z ASO do pompy i do silnika. Wstawiłem jedną, kupie ori wkrótce, jeśli ta co mam kopnie w kalendarz.

Zobaczymy czy są jakieś dobre zamienniki. Bosh? Nowa kosztuje ok 1,300.

Ciekawe ile regeneracja.

@maxiior Masz racje to jest to samo, razem ze sobą.