Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Powiem tak rocznie autko robi tylko ok 7 tys km .Jezdzi glownie żona przeważnie miasto czasem krotka trasa .Opony sprawują się bez problemowo do dzisiaj
Człowiek uczy się przez całe życie i głupi umiera
  • 1 rok później...
Opublikowano

Kurcze czytając ten post, postanowiłem zajrzeć na swoje opony i poczytać co to jest to ząbkowanie.

Poprzednio na serwisie w ASO (gwarancyjnym, wymiana skraplacza klimy) koleś wspomniał że mam wyząbkowane opony, i że poleca zrobienie geometrii odpłatnie itp.

myślałem, że chce mnie naciągnąć, ale jak poczytałem czym objawia się to ząbkowanie i jak wygląda to poszedłem do auta i niestety, ale chyba bierze przód :(

Prosiłbym żeby ktoś ocenił zdjęcia i powiedział, czy zrobienie geometrii może coś pomóc, i czy przekładać opony zaraz po geometrii tak jak zalecają to tutaj?

?

http://files.tinypic.pl/i/00820/ujg1e8p5ogct.jpg

http://files.tinypic.pl/i/00820/ar8rjfl6cqbq.jpg

Opublikowano
W modelu f30 słychać szumnopon skrzypienie uszczelek , oraz szum powietrza z szyb. To po prostu jest bmw super wygląd i same niedorobki. Miał kolega audi i było cicho dlatego, że to audi. Miałem forda i tez było cicho...nie.musialem się bad niczym zastanawiać, czy opony wyzabkowane czy dziurka w nadkolu . Na oponach zrobiłem 60 tys. km . Masakra TP f30. Miałem zastępczo z serwisu serię 5 i w niej nic mi.nie przeszkadzało.
Liczy się tylko bmw!!:)
Opublikowano
Miał kolega audi i było cicho dlatego, że to audi. Miałem forda i tez było cicho...nie.musialem się bad niczym zastanawiać, czy opony wyzabkowane czy dziurka w nadkolu . Na oponach zrobiłem 60 tys. km . Masakra TP f30. Miałem zastępczo z serwisu serię 5 i w niej nic mi.nie przeszkadzało.

Rozbawileś mnie, dziękuję. Przekażę koledze, ktoremu audi (ma od nowosci) przysporzyło wieeelu siwych włosów. Wymienił wszystko, łączni z silnikiem. Gwarancji mu nie uznali.

17201351_1531754336834932_3241894237246117208_n.jpg?oh=52637f578bbb6c04fb758f53a709581c&oe=5928CFCF
Opublikowano

Panowie jeszcze jedna sprawa... poszukałem w sieci trochę info, i polecają przełożyć opony żeby zminimalizować efekt.

Jako że mam continentale fabryczne ssr one są asymetryczne więc chciałem przełożyć całe koła z tyłu na przód i przód do tyłu ale po przekątnej (lewy przód na prawy tył, prawy przód na lewy tył, według OPONEO)

No ale Panowie mi mówią w serwisie że mam czujniki ciśnienia i będzie problem - prawda to? wiem, ze one są na radio ale myślałem, że bardzo krótkiego zasięgu, i odbiorniki gdzieś w nadkolach, i czujnik nie "przedstawia" się, które to koło, tylko odbiornik deklaruje.... Jeżeli się mylę, to ile z tym roboty żeby czujniki poprzestawiać na osiach i deklarować?

Pewnie musi być ktoś z lepszym softem z ASO?? Nie chciałem ściągać opon z felg bo to runflat, ciężko schodzi, drogie przełożenie i na dodatek mogą je łatwo uszkodzić przez to...

Ktoś przerabiał temat i poleci jakieś rozwiązanie?

Pozdrawiam

Opublikowano
Bylem dzisiaj na geometrii i jest ok. Przelozylem opony z tylu do przodu i przod na tyl po przekątnej czyli pp na lt i lp na pt. Mam nadzieje ze dzieki temu opony dluzej pozyja. Zobaczę czy za 5kkm znowu na przodzie pojawi się ząbkowanie.
Opublikowano
Cześć. Dawno mnie nie było. Od wiosny śmigam na nowym komplecie continental z 2016 i mimo przejechanych 8 tys km jest nadal super. Cichutko. Opony nie mają lekko ale jest dobrze. Pilnuję ciśnienia i być może to klucz do sukcesu. Zobaczymy za rok. Jak coś będzie nie tak już więcej nie kupię rofów. Na zimę chyba kupie opony bez rof.