Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam e46 w której zapala się kontrolka air bag. Po włączeniu stacyjki gaśnie i za chwilę się znów zapala. Byłem na diagnostyce komputerowej i badanie 2 interfejsami diagnostycznymi pokazały to samo. Regulacja oparcia fotela. Fotele mam zwykłe regulowane manualnie. Więc o co tu chodzi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może powinieneś mieć elektrycznie regulowane stołki? Bo co ma do tego manualna regulacja oparcia fotela to nie wiem :shock: ale w e46 często uszkodzeniu ulega mata zajętości siedzenia pasażera. Wymiana maty bardzo droga ale jest na to emulator wpinany do "puszki" pod fotelem pasażera.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dopiszę parę zdań od siebie, bo też mi się świeci kontrolka airbag. W sumie to ona się "zaświeca" po to żeby za chwilę zgasnąć. Przeważnie się zapala jak ktoś usiądzie na fotelu pasażera a po chwili zgaśnie podczas jazdy, a to znowu się zapali na minutę i tak w kółko. Czasem nie zapali się wcale, pomimo że pasażer siedzi. Mam wrażenie, że gdzieś nie ma dobrego styku i po prostu na dołkach fotel pracuje i stąd to mruganie kontrolki. Mam wrażenie, że jak przesunę fotel pasażera do przodu/tyłu to czasem kontrolka zgaśnie. Myślałem już, że to wina maty i miałem kupować emulator ale problem z matą = ciągłe świecenie kontrolki, czy tak? Chociaż teraz pasuje mi, że to pęknięta taśma.
Opublikowano
Emulator maty został założony (rezystor plus dioda tak jak na forum opisane ) i już z matą było wszystko w porządku teraz pozostała tylko "regulacja oparcia fotela" tak identyfikowane jest w interfejsach cdif oraz cars. Odnośnie regulowanych elektrycznie to na pewno nie miała bo po vinie nic nie pisze o regulacji a po drugie to biedniejsza wersja bez komputera pokładowego i na 4 ramiennej kierownicy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej podłącz pod program do BMW, czyli INPA lub DIS. Tak to nie wiadomo o co chodzi.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
tez mi sie zapala co jakis czas kontrolka airbag, na kompie pokazuje ze wina poduszki kierowcy ale chciałbym zeby ktos podłączym mi pod inpe a nie jakis uniwersalny program musze co 2,3 msc jezdzic na kasowanie, mam inpe tylko nie mam kabla czy trudno jest samemu skasowac ?
Opublikowano

Kasowanie bledu inpa nie jest trudne

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Logiczne ze cos blad generuje, ustalasz co, naprawiasz, kasujesz

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
W czym jest problem?.Albo mamy umiejętności i naprawiamy przyczynę samemu albo trzeba płacić temu kto wie co zrobić.Mozna pisać na Forum tydzień i nadal z tego nic nie będzie w przypadkach wymagających wiedzy i umiejetności diagnostycznych.INPA bardzo fajna jest,jeszcze wypada umieć to interpretować, :mrgreen:
Opublikowano
Zaparcie nie zrezygnowałem zainstalowałem inpę na wirtualnej maszynie. Nawet odczytałem błędy i podobnie jak w cdif. Błedy INPA 116, 115. Po mojemu przez translatora wyszło zamek oparcia fotela pasażera i kierowcy. Wykasowałem i włączyłem zapłon 2 razy myślę jest ok bo zgasła. Poszedłem jeszcze raz sprawdzić bo nie dowierzałem i znów się zapaliła. Chyba jest jakiś problem ale teraz jestem bardziej ukierunkowany ze chodzi o zamki otwierania siedzisk. Tylko jak to naprawić. Dzięki za silną motywację do działania którą udzieliliście mi na forum.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wymontowałem siedzenia nawet podmienilem na inne i widzę ze do siedzenia dochodzą 2 lub 4 kable 2 do kierowcy od napinacza i 4 od pasażera od maty i napinacza . Więc o co w tym chodzi proszę o wypowiedz kogoś mądrego. Jeszcze jedną prawidłowość zauwazyłem że po odpięciu maty lub emulatora wykazuje tylko bład maty a po wpięciu maty 2 błedy 116 sitzlehnen-verriegelung 115 sitzlehnen-verriegelung
Opublikowano

Mam tak samo, kontrolka zapala sie i gaśnie jak ktoś siedzi. Jak jade sam to nie zapala się.

Było o tym gdzieś w necie, koleszka wymontował matę i ją zaprasował żelazkiem przez cienkie płutno by się plastik nie przykleił.. Mata jak nowa :)