Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, jestem w trakcie zakupu e60 z 2008 523i m-pack, samochod generalnie posiada wszystko oprocz xenonów z bardzo malym przebiegiem tylko 40 tys km, jeden wlasciciel i auto w srodku jak nowe...mam kilka pytan odnosnie tego i modelu i innych rzeczy :

1. czy jest mozliwosc dodania ich na wlasna reke? czy kupienie samych lamp albo orginalnych z bmw i wlozenie ich zrobia robote? czy rowniez trzeba przeprogramowac komputer? bo z tego co wiem niektorzy mowili, iz

po dodaniu samodzielnie lamp/zarowek wyskoczy blad na desce rozdzielczej i mozna dzieki temu uszkodzic glowny komputer, wiecie cos na ten temat? a obecnie posiadam zwykle lampy, takie bardziej ostre (ledy?) samopozycjonujące się

i teraz z innej beczki :

2. odnosnie silnikia, 2.5 R6 190 koni w automacie, czy to jest dobry silnik? wadliwy? szkoda, ze nie w manualu aczkolwiek kiedy sam zmienialem biegi w tiptronicu to auto szlo do przodu...jezdzilem niedawno e 92 325i z 2007 i mialem wrazenie ze auto lepiej sie zachowywalo i mialo wieksza dynamike a jak by nie patrzec roznica 30 koni? czy jest to roznica dlatego iz 2008? zmieniony wtryk paliwa? nowa konstrukcja z powodu emisji spalin? co mozecie powiedziec na temat tego 523i silnika?

3. no i automat w tym zestawieniu, wadliwe? dobre? i jak z olejem? wymieniac olej w skrzyni? dodam ze auto posiada tylko 40 tys km...

4. ta nowa gałka biegow w automacie niz w poprzedniku i z e92 dziala troszke inaczej, czy wrzucajac na P (ten goziczek z góry) musze wciskac ten boczny + P? czy wystarczy samo P?

5. i czy mozna przez przypadek jadac i np zmieniac biegi manualnie wcisnac P i co wtedy?! rozwale skrzynie? czy skrzynia mi nie pozowli i nic sie nie stanie? bo jak by nie bylo ten guziczek jest u gory gałki i bawiac sie manualnie moge przez przypadek go wcisnac i co wtedy? BOOM?

6. opony - generalnie mam nowiutkie z 90% bieznika 19 continentale conti s i z tylu mam szersze, dlaczego wlasnie w wiekszych autach naklada sie sersze na tyl? co to zmienia? dynamika? komfort czy spalanie? i czy mozna generalnie zalozyc ten sam rozmiar na przod i tyl i czy sa jakies tego konsekwencje?

dziekuje za pomoc i prosze moderatorow o nie zamykanie tematu, poniewaz mam bardzo malo czasu obecnie, ze wzgledu na prace i zalatwiania spraw z autem, nie mam nawet opcji zeby poszukac na forum, dlatego tutaj odpowiedzi by mi bardzo pomogly - dziekuje i pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Złożenie xenonów to nie takie hop-siup

Zależy czy chcesz sekretne czy nie, jeśli sekretne to nowy moduł światła będzie potrzebny

Lampy ze sterownikiem, nowy włącznik świateł, dwa sensory pochyłu, nowa wiązka i Spryskiwacze reflektorów no i wszystko zakodować.

3. Automat nie jest raczej wadliwy, jeśli są problemy ze zmianą biegów to albo nowy soft albo regeneracja (części 1400zł) zmiana oleju przy 120kkm części 800-900zł

4. Wystarczy nacisnąć P , przycisk jest do zmiany na D i R w trakcie jazdy raczej go nie nacisniesz. Przy otwartych drzwiach i ruszeniu samochodu wbija się P wiedz lepiej tego nie robić.

5. Raczej nie wbijesz P w trakcie jazdy, nie próbowałem ale to pewnie komputer blokuje.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

super dzieki za szybka odpowiedz, jesli chodzi o xenony nie musze miec skretnych tylko zwykle swiecace bez spryskiwaczy (czy spryskiwacze to mus?) to musze rowniez przeprogramowac komputer?

no i co z silnikiem? jakakolwiek opinia?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spryskiwacze to mus, bez nich nie mogą być montowane. Kodowac będziesz musiał w obu przypadkach. Ale sekretne to dobra opcja.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
jezeli chodzi o xenony ... zajmuje sie montazem xenonow w uk od 1,5 roku... wiec potrzebujesz zestaw Can-bus error free... czyli nie uzyskasz zadnego bledu na komputerze. zarowka H7 ( rekomenduje 6000k metalowa oslona , metal base ) jezeli chodzi o montaz... okolo 30 min dwie lampy... wystarczy wykrecic 4 srubki i wysunac lekko lampe do przodu... wtedy masz dobry dostep do wymiany zarowki.... ogolem do kupionego zestawu bedziesz mial dolaczona instrukcje.... powodzenia
Opublikowano
Wymiana lamp na xenony to ja pisał speed spory wydatek i na uzywkach wyjdzie ok 6tyś. a moze nawet wiecej.Poszukaj tematów jest duzo musi ci to ogarnąc ktos kto sie tym zajmuje a nie Edek w szopie. :D
Opublikowano
jezeli chodzi o xenony ... zajmuje sie montazem xenonow w uk od 1,5 roku... wiec potrzebujesz zestaw Can-bus error free... czyli nie uzyskasz zadnego bledu na komputerze. zarowka H7 ( rekomenduje 6000k metalowa oslona , metal base ) jezeli chodzi o montaz... okolo 30 min dwie lampy... wystarczy wykrecic 4 srubki i wysunac lekko lampe do przodu... wtedy masz dobry dostep do wymiany zarowki.... ogolem do kupionego zestawu bedziesz mial dolaczona instrukcje.... powodzenia

Hid Kit do E60 to jak ubrać adidasy do garniaka :mrgreen: włóż sobie zwykle reflektory xenenowe uzbrój je jak speed pisze i nie rób druciarstwa.

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
Opublikowano
no dobrze, wiec jednak chyba zrezyguje i tylko sobie zmienie zarowke zeby miec biale angel eyesy.. a odnosnie silnika? znacie jakakolwiek opinie? i co z tymi oponami? thx
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przejrzyj ten watek

Co do opon to szersze poprawiają trakcje ale mogą zmniejszyć przyspieszenie i zwiększyć spalanie w Twoim przypadku jest to raczej zabieg kosmetyczny chyba że już tak z fabryki wyjechał. Na rozmiarach tak za bardzo się nie znam co można wsadzać albo co było (może to m pakiet? ), zawsze sugeruję się naklejka w drzwiach :mrgreen:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

no dobrze a ostatnie pytanie, odnosnie skrzyni biegów :

ta nowa gałka biegów z P u góry, po facefiftingu 2008

wrzucajac na P czy musze wciskac ten boczny guziczek? czy samo P wystarczy?

wrzucajac z D na DS sport wystarczy tylko w lewo czy rowniez trzeba ten boczny guziczek?

i ten boczny guziczek w sumie sluzy tylko do D/N/R tak?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przycisk jest potrzebny aby wlaczyc wsteczny z pozycj "D" i "N" na "R"

bez nacisniecia przycisku nie da sie wbic wstecznego.

Z pozycji "P" aby wbic bieg "D" i "R" trzeba nacisnac przycisk, inaczej nie ruszysz joystickiem.

Przy zmiana z "N" na "D" i na odwrot nie jest potrzebne wciskanie przycisku.

Zmiana na tryb M/S i odwrotnie nie wymaga wciągnięcia przycisku.

Wciskając "P" w trybie "M/S" lub wyłączając silnik Ericha przeskakuje sama w ustawienie "P"

Zmiana biegu w trybie "M/S" nie wymaga wciągnięcia przycisku. Aby zmienić bieg manualne trzeba ruszyć wajcha do przodu lub tyłu (wtedy są pokazane biegi na wyświetlaczu między zegarami) gdy chcemy wrócić do modułu "sportowego" trzeba przesunąć wakacje w prawo "D" i spowrot w lewo "M/S"

Myślę że to powinno zaspokoić Twoją ciekawość :)

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Uzupełniając - z R na D też nie potrzeba wciskać bocznego przycisku, bardzo to wygodne jest. W ogóle ten dżojstik fajny i wygodny jest, chociażby dojeżdżając do punktu docelowego, zatrzymuje się, zaciągam hamulec ręczny (pomocniczy), gaszę silnik, wyjmuję pilot ze slotu a skrzynia sama przełącza się na P.
Opublikowano

no to super, dziekuje sliczne Wam za pomoc, w srode jade odebrac moja nową bmw <8

2008 czarna m-pack

523i

przebieg tylko 40 tys km

jeden wlasciciel

kremowe skory

sat nav

podgrzewane siedzienia

srodek jak nowy

jednie nie ma xenonw ale to sobie pozniej dorobie, narazie tylko biale halo angel eyes

pozdrawiam! merry x-mass!