Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam taki problem z czujnikiem poziomowania świateł przód,w Dis podaje ciągle jedno napięcie w okolicach 4,5 V bez względu czy auto podnoszę czy opuszczam,tylny czujnik ładnie zmienia napięcie i max jest 3.2 V.

Po odłączeniu wtyczki z czujnika przód napięcie w Dis wskakuje na 5 V,mierząc miernikiem we wtyczce są dwa napięcia,pomiędzy pinami 1 i 4 jest 5V oraz pomiędzy pinami 1 i 5 też 5 V(są tylko trzy piny).

Mógłby mi ktoś powiedzieć czy jest jeszcze jakaś inna opcja oprócz uszkodzonego czujnika,bo podmieniłem go na używany o takim samym numerze i napięcie jest takie samo mierzone w Dis,mogę kręcić dźwignią,a napięcie jedynie zmienia się o 0.1 -0.2 V ale ciągle jest dużo powyżej 4 V :?

Opublikowano
Miałem podobną sytuację tylko w moim przypadku była to moja wina. Przy frm w kostce wpychałem końcówkę miernika aby ustalić numery pinów (co do czego). Przez to uszkodziłem wsuwki i nie łączyło. Możesz także mieć przetary któryś kabelek. Między czujnikiem i frm jest bezpośrednie połączenie.
Opublikowano
Zastanawia mnie czemu napięcie jest na obu przewodach 4 i 5 (nie pamiętam kolorów) ten pin nr 1 to myślę że to masa.Który idzie do frm,a który do lampy?Chyba powinno być tak że jeden daje stałe napięcie a na drugiego wychodzi regulowane z czujnika?Musze to przeglądnąć bo może oba są między sobą przetarte albo mają gdzieś zwarcie?
Opublikowano

wszystkie przewody ida do modulu. masz piny, kolory, wtyczka

1 -----------------szarobialy-------------26 X14260 HSVL (-)

4 ------------------szarozielony----------49 X14260 HSVL

5 ------------------szarobrazowy--------31 X14260 HSVL (+)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi,posprawdzam to i dam znać.

Temat też dałem na elektrodzie i też piszą że pin 4 to sygnał z czujnika ,więc skąd na nim napięcie idento jak na 5?

Mam nadzieję że to zwarcie przewodów a nie uszkodzony moduł frm.

Opublikowano

Zacznij od podmiany czujnika przodu z tyłem. Wykluczysz wtedy ewentualna awarię czujnika.

Ja mam błąd czujnika poziomowania z tyłu i nie doszedłem gdzie jest przyczyna błędu. Całej wiązki nie prześwietliłem, ale w okolicach nadkola tak i była OK. Może FRM trzeba by od nowa zakodować?

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Troszkę nie mam teraz czasu,ale mam używany czujnik z wtyczką i wyprowadziłem z niego przewody po czym podpiąłem 1 i 5 do napięcia +5V i na wyjściu 4 miałem ładną regulację napięcia w zakresie 0,5 -4,5 V

Pozostało sprawdzić czemu na pinie 4 we wtyczce mimo,że jest wypięta z czujnika jest takie samo napięcie jak na 5(tej w aucie).Tak jak koledzy podpowiadają-zwarcie we wiązce lub moduł już takie daje :?

ale czy moduł może takie dawać poprzez złe zakodowanie ? czy jest uszkodzony to tego nie wiem.Jeszcze nie wiem :8) Wypnę wtyczkę z modułu bo chyba tam idą przewody i zwarcie łatwo się sprawdzi.A jeżeli to wina modułu to :?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No więc tak,przewody sprawdzone i są Ok,więc pozostaje moduł.Nie pomogło mu ponowne kodowanie ,ani też programowanie do nowszej wersji poprzez Winkfp.

Chyba że ktoś ma inną koncepcję?