Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , od dwóch dni borykam się z problemem w mojej 120D. Odpaliłem silnik i po 2 minutach jazdy zaświeciła mi się kontrolka od temperatury silnik ( na żółto i zaraz na czerwono) po czym auto zgasło.Od tamtej pory wentylator chłodnicy działa od razu gdy tylko odpalam silnik i co chwilę zapalają mi się te kontrolki raz żółta zaraz zmienia kolor na czerwony . Sprawdziłem temperaturę silnika i od razu po odpaleniu wskakuje na 79*C i waha się pomiędzy 79*C a 120*C. Jest to trochę nielogiczne by od razu po odpaleniu silnika temperatura była tak wysoka. Czy ktoś spotkał się z takim problemem ? Wydaję mi się, że może to być czujnik płynu chłodniczego ? Lecz mogę się mylić ...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podlacz pod kompa,dwa sprawdzales w zbiorniczku wyrownawczym czy jest goraca odrazu?Jesli tak to masz maly obieg chodz w to watpie bo bys musial przejechac tak z 3km zeby sie zagotowala
Opublikowano
Chciałbym lekko odświeżyć temat, na chwile obecną brak możliwości podłączenia pod kompa, ale mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś mógłby mi ( w bardzo prosty sposób) wytłumaczyć gdzie mogę znaleźć czujnik temperatury płynu chłodniczego ? Ponieważ chciałbym go odłączyć i sprawdzić czy wiatrak się wyłączy. Dziś odłączyłem wiatrak i auto normalnie jeździło, jestem mocno przekonany, że winą może być czujnik bo nie mogę w logiczny sposób wytłumaczyć, że od razu po odpaleniu silnika temp. wynosi 80*C przy -1*C na dworze.
Opublikowano

Ja stawiam że padł ci właśnie czujnik temperatury.

Kolega miał identyczne objawy w E60 LCI 2.0d 177KM

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, chciałbym lekko odświeżyć temat. Wiem, że trochę czasu minęło ale dopiero dziś rozstało naprawione. Wadą okazał się czujnik temperatury płynu chłodniczego. Po wymianie i zresetowaniu kilku błędów wentylator już nie kręci a temperatura jak dojdzie do 90* tak trzyma + - 2* :) Dziękuję wszystkim którzy mi doradzili zarówno na tym wątku jak i na PW :)