Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Jestem zainteresowany kupnem bmw e61 i na dniach mam zamiar obejrzeć poniższy model

Link: http://allegro.pl/bmw-e61-m-pakiet-oryginal-full-serwis-oplacony-i4838700848.html

Prosiłbym o ocenę samochodu. To co zauważyłem to fakt, że auto nie jest z 2007, lecz z 2006r(klasyka) i wnętrze w porównaniu z niektórymi "igiełkami" z innych aukcji jest w całkiem dobrym stanie.

Czy pasy powinny być w takim ciemnym kolorze czy są po prostu niedoprane? :mad2:

Rozkodowany VIN:

Modellbezeichnung: 525d

Ausführung: Europa

Typschlüssel: NJ51

E-Code: E61

Karosserie: touring

Lenkung: links

Türen: 5

Motor: M57D25O1 - 2,50l (130kW)

Antrieb: Heckantrieb

Getriebe: manuell

Außenfarbe: Carbonschwarz Metallic (416)

Innenraum: Leder Dakota/beige 3 (LCBA)

Produktionsdatum: 21.12.2006

Werk: Dingolfing

S548A Kilometertacho Kilometer-calibrated speedometer

S851A Sprachversion deutsch Language version German

S1CAA Selektion COP relevanter Fahrzeuge Selection of COP relevant vehicles

S2NPA BMW LM Rad M Doppelspeiche 135 BMW alloy wheel, M double spoke 135

S302A Alarmanlage Alarm system

S320A Entfall Modellschriftzug Deleted, model lettering

S322A Komfortzugang Comfort access

P337A M Sportpaket M Sports package

S339A Shadow-Line Shadow-Line

S386A Dachreling Roof railing

S402A Panoramadach elektrisch Electric panoramic roof

S423A Fussmatten Velours Floor mats, velours

S428A Warndreieck und Verbandstasche Warning triangle and first aid kit

S431A Innenspiegel automatisch abblendend Interior mirror with automatic-dip

S464A Skisack Ski bag

S481A Sportsitz Sports seat

S494A Sitzheizung Fahrer/Beifahrer Seat heating driver/passenger

S4M3A Interieurleisten Alu Cube Pure Interior moldings Alu Cube Pure

S502A Scheinwerferreinigungsanlage Headlight cleaning system

S508A Park Distance Control (PDC) Park Distance Control (PDC)

S522A Xenon-Licht Xenon Light

S524A Adaptives Kurvenlicht Adaptive Headlights

S534A Klimaautomatik Automatic air conditioning

S536A Standheizung Auxiliary heating

S540A Geschwindigkeitsregelung Cruise control

S5ACA Fernlichtassistent High-beam assistant

S609A Navigationssystem Professional Navigation system Professional

S612A BMW Assist BMW Assist

S616A BMW Online BMW Online

S620A Spracheingabe Voice control

S633A Vorbereitung Handy Business Preparation, mobile phone, Business

S672A CD-Wechsler 6-fach CD changer for 6 CDs

S698A Area-Code 2 für DVD Area-Code 2 for DVD

S6AAA BMW TeleServices BMW TeleServices

S704A M Sportfahrwerk M Sports suspension

S710A M Lederlenkrad M leather steering wheel

S715A M Aerodynamikpaket M Aerodynamics package

S775A Dachhimmel anthrazit Headlining anthracite

P7RPA Paket Advantage Advantage package

L801A Länderausführung Deutschland National Version Germany

S863A Händlerverzeichnis Europa Retailer Directory Europe

S879A Bordliteratur deutsch On-board vehicle literature German

S8SAA Freischaltung Navigation länderspez. Navigation access request,country-spec.

S8SPA Steuerung COP Control unit COP

S934A Winterreifen auf LM-Rädern

S936A BMW Handy b. Ausliefer. anfordern BMW Handy b. Ausliefer. anfordern

S964A Navi DVD bei Auslieferung anfordern Navi DVD to be requested at shipping

Pozdrawiam i dzięki za pomoc. :)

• Moderatorzy
Opublikowano
Ostatni przegląd 07/12/11 - 177936 km
Opublikowano
Powiedziałbym że pasy są wyjątkowo czyściutkie :cool2: W tym dziale widywaliśmy już całkiem brązowe :| Te z przodu jak i z tyłu wyglądają tak samo, więc zakładałbym że są jak najbardziej ok. Dowiedziałeś się coś więcej od sprzedawcy? jakieś przygody itp.? coś wiadomo czy igiełka ;)
Opublikowano

Dziękuje wam za zainteresowanie się.

Rozmawiałem ze sprzedającym, ale on praktycznie za bardzo nie wie nic na temat auta. Gdy zapytałem o pneumatyke w tylnym zawieszeniu to był troche zdziwiony co to jest i że takie coś wogole tam jest. Co do jakichkolwiek przygód to niby jest bezkolizyjny. Widziałem także dokument(bodajże ten podstawowy) z belgii potwierdzający Przeprowadzenie badań technicznych- 200tys na początku 2014r.

Jedyne wyjście to osobiste sprawdzenie auta. Czytałem temat o typowych usterkach w e61. Czy jest moze jeszcze jakaś rzecz na którą powinienem zwracać szczególną uwagę? Nivo?

Opublikowano

To jest niestety problem :roll: oni zwykle nie mają pojęcia co sprzedają :mad2: Mimo że od x lat pewnie sprowadza auta to przecież się na nich nie zna :roll: Dlatego wolę auta od właścicieli. Te "3 dni w kraju" to ja już widziałem miesiąc temu, pogoda na zdjęciach wskazywałaby bardziej na "3 miesiące w kraju" :wink: Przebieg by się zgadzał z tym co potwierdził kolega Kruk. Pneumatyki to w nim raczej nie ma, jest za to "S704A M Sportfahrwerk M Sports suspension" - nie każde kombi ma nivo- chyba że się mylę :| bo już zgłupiałem...

Tą bezwypadkowość/bezkolizyjność trzeba sobie zawsze sprawdzić samemu. Widzę że masz mercedesa, więc opowiem anegdotkę :cool2:

Z miesiąc temu jechałem oglądać bezwypadkowego!!! 100% sprawnego w211 i bezwypadkowy to on był jedynie w opisie. Już w garażu zobaczyłem że na listwach na dachu jest cała masa purchelków, drzwi (chyba nawet wszystkie) słabo się schodzą, grill, gwiazda zamienniki marnej jakości, maska malowana - tyle zobaczyłem w ciemnym garażu. Oczywiście sprzedawca nadal opowiadał jakie to super bezwypadkowe autko. Zupełnie zmienił ton jak w mojej dłoni pojawił się miernik lakieru. Nie przedłużając - ok 60% elementów lakierowane, także ze szpachlą, przednie błotniki korodowały (więc marne zamienniki), ze zderzaka schodził klar, przy świetle dziennym okazało się że auto ma kilka odcieni, nowe opony zimowe to nowe słabe używki, do tego przebieg większy jak w ogłoszeniu (pewnie i tak nie był prawdziwy). Kontrolki od hamulców, zacinająca się tylna klapa, "tyłek" siedział zdecydowanie za nisko mimo pustego bagażnika itp. po 10min oglądania :cool2: Miałem blisko, ok 50km, ale jakbym jechał kilkaset km to niestety byłbym bardzo mocno zdenerwowany na sprzedającego :roll:

Wracając do omawianego bmw

Pytałeś o ilość kluczyków? (dorobienie kosztuje ponad 700zł) Czy opłacony jest recykling? (nie ma o nim mowy w ogłoszeniu, a jest to obowiązek spoczywający na importerze)

Daleko masz do niego? ja mam ok 160km, ale póki co jakoś nie przekonuje mnie ten egzemplarz. 525d to taki dziwny kompromis... Porównując dane katalogowe spalanie takie jak 530D, przy czym jest słabszy o 40KM, a to już przepaść. W porównaniu do 520D jest niewiele szybszy, a pali już znacznie więcej, koszty serwisu wyższe itp. W takim "tłustym" touringu według mnie lepszy byłby automat - rakietą i tak nie jest z tym motorem :wink:

Opublikowano

Każde e61 ma nivo z tyłu.

Co do osiągów, papier wszystko przyjmie. 525d jest zdecydowanie dynamiczniejsze od 520d i to czuć na każdym kroku, spalanie o 1-1,5 l mniejsze niż w 530d, także nie jest źle :cool2: Mimo wszystko teraz wybrałbym 530d ze względu na dynamikę.

Opublikowano
Każde e61 ma nivo z tyłu.

Co do osiągów, papier wszystko przyjmie. 525d jest zdecydowanie dynamiczniejsze od 520d i to czuć na każdym kroku, spalanie o 1-1,5 l mniejsze niż w 530d, także nie jest źle :cool2: Mimo wszystko teraz wybrałbym 530d ze względu na dynamikę.

Pierwszy słysze że każde e61 ma nivo skąd masz taki info...

Opublikowano
Każde e61 kombi ma nivo z tył. Wiem z informacji o samochodzie po prostu. Nie ma e61 które z fabryki wyjechało bez nivo z tyłu.
Opublikowano

:cry: też się wstydzę... bo żem w niewiedzy żył z tym nivo :norty:

a wracając do omawianego auta, ktoś ma może jakieś konkretne uwagi co do powyższego egzemplarza?

Opublikowano

Nowe/stare ogłoszenie: http://allegro.pl/bmw-e61-m-pakiet-bi-xenon-panorama-skory-zamiana-i4890902559.html

Świąteczna zwyżka cen :?: Czy może w poprzedniej edycji ogłoszenia w podanej kwocie nie uwzględniono opłat :?: :mad2: :mad2: :mad2:

a jeszcze wczoraj wieczorem myślałem czy może by się nie wybrać zobaczyć te auto, ale widzę że sprzedający to już grubszy cwaniak, nowa cena, nowe tablice, a auto te samo od 3 dni w kraju :duh:

Opublikowano
Facet stwierdził ze za tanie wiec droższe sie szybciej sprzeda bo napewno zadbane :cool2:
Nie ma dobrych tanich BMW jezeli chcesz kupic dobre tanie BMW kup dwa jedno dobre drugie tanie.
Opublikowano
Oznacza to nówkę sztukę nie śmiganą :D Co to za blachy? Jakieś skandynawskie? Fotela kierowcy nie pokazał, ale domyślam się że są zjechane, miałem takie same i nigdy więcej.
Opublikowano

Ja mam spostrzeżenie:

W 2011 roku 177 tys. km. Na początku 2014 200tys. (czyli w 3 lata 23 tys. km zrobił). A od początku roku 24 tys. km) Jeżeli to jeden właściciel był to coś ten przebieg mi się nie podoba...

Opublikowano
Ja mam spostrzeżenie:

W 2011 roku 177 tys. km. Na początku 2014 200tys. (czyli w 3 lata 23 tys. km zrobił). A od początku roku 24 tys. km) Jeżeli to jeden właściciel był to coś ten przebieg mi się nie podoba...

Trzeba by zobaczyć ten dokument, czy faktycznie jest tam równe 200000km, czy może 219000km, albo 201000km :wink: Podejrzewam że sprzedający zna elementarne podstawy matematyki i jeżeli skorygowałby przebieg to ten dokument spaliłby w kominku :wink: choć różnie to bywa :roll: W 2014 roku najprawdopodobniej wiele nie najeździł bo najpierw zapewne był wystawiany za granicą, a obecnie u nas

Opublikowano
Ja mam spostrzeżenie:

Trzeba by zobaczyć ten dokument, czy faktycznie jest tam równe 200000km, czy może 219000km, albo 201000km :wink: Podejrzewam że sprzedający zna elementarne podstawy matematyki i jeżeli skorygowałby przebieg to ten dokument spaliłby w kominku :wink: choć różnie to bywa :roll: W 2014 roku najprawdopodobniej wiele nie najeździł bo najpierw zapewne był wystawiany za granicą, a obecnie u nas

Gdzieś mam zapisany ten dokument i wychodzi, że zrobił w tym roku 20 kilka tysiecy...

Jak dla mnie to dziwne, a jeśli weźmiemy fakt, że sprzedający podniósł cenę auta, przy okazji zmieniając blachy to już w ogóle nie wiadomo co o tym myśleć. :lol:

W mojej opinii uczciwy sprzedający nie bawił by się w takie zagrywki

Samo auto jest jedną niewiadomą szczególnie gdy pod uwagę weźmiemy to, że z pewnością nie był wymieniany dwumas, także z turbo przy tym przebiegu różnie bywa, dpf to samo, a nie wiemy jak auto było eksploatowane.

Z tego co pamiętam sprzedawca wspominał, że był chyba rozrząd wymieniany.

Opublikowano

więc jeżeli w 2014r (i to przecież nie całym bo auto jest już jakiś czas wystawiane) zrobił >20000km to jest raczej mało prawdopodobne by w 2012 i 2013 robił po ok 10000-12000km, choć oczywiście różnie to bywa i nie ma co z góry zakładać przekrętów :wink:

Z tą ceną i tablicami to już jaja sobie robi :cool2: Miałem ochotę go obejrzeć bo na zdjęciach wygląda znakomicie, jednak takie kombinacje skutecznie mnie zniechęcają. Zdecydowanie wolę auta od właścicieli